Četvrtak 30. nov 2023.
Ugalj

Manjak uglja iz Kolubare zbog poplava

Foto: Profimedia/ilustracija
BEOGRAD - Sezona nabavke ogreva za zimu je počela, cene su još prošlogodišnje, poskupljenja se naravno očekuju, ali uglja nema dovoljno.

Nedostaju uobičajne količine iz Kostolca i Kolubare zbog poplava. "Nudimo zamenu za ovaj ugalj, a to je ugalj "stanari" iz Republike Srpske, koji je jači, pa je potrošnja manja. Moguće je kupiti ogrev i na odloženo, dajemo na čekove ali i putem administrativne zabrane" kaže direktor "Tropikal" iz Beograda.

Drveta za ogrev ima dovoljno i još je po prošlogodišnjoj ceni. "Moguće je da će poskupeti. Poplave su u zapadnoj Srbiji otežale prilaz šumama i transport drva. Trudićemo se da zadržimo cenu, ali zavisiće najviše od nabavnih troškova" objašnjava vlasnica stovarišta "Sredojević" iz Novog Sada Slavica Sredojević i dodaje da je zasada slaba potražnja briketa i peleta.

Ni na stovarištu "Iskra pan" u Petrovaradinu nema uglja iz Kostolca i Kolubare. Prema rečima direktora Branka Bjelića, taj ugalj nije na tržištu, jer sva proizvodnja ide u elektrane.

"Preporučujem da se kupuje na vreme zbog mogućih nestašica krajem jeseni. Toga se pribojavamo zbog situacije sa gasom, a poplave su već skratile ponudu za neke vrste uglja" objašnjava Bjelić za Blic.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd