clear sky
22°C
18.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Burger zemičke

04.06.2014. 17:23
Piše:
Srbija Danas
Zemičke
Zemičke / Izvor: Profimedia

Zašto biste kupovali gotovo pecivo kad možete da briljirate uz samo malo truda?

Potrebno:

  • šolja mleka
  • ½ šolje vode
  • ¼ šolje putera
  • 4 ½ šolje brašna
  • 7g suvog kvasca
  • 2 kafene kašičice šećera
  • 1 ½ kafena kašičica soli
  • jaje



Priprema:

U maloj šerpi zagrejte mleko, vodu i puter.

U velikoj posudi pomešajte nepune dve šolje brašna, kvasac, šećer i so, pa umešajte smesu sa mlekom. Dodajte umućeno jaje, pa preostalo brašno (tako što ćete dodavati po pola šolje, pa mešati). Kada testo počne da se odvaja od posude prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i mesite ga dok ne postane glatko i elastično.

Podelite testo na 12 jednakih delova i oblikujte u loptice, pa poređajte u pleh postavljen papirom za pečenje. Svaku lopticu blago pritisnite kako bi se poravnala. Pokrijte i pustite da testo narasta 30-35 minuta.

Pecite na 200°C, 10-12 minuta ili dok ne postanu zlatnosmeđe.

Zemičke možete posuti i semenkama, po želji, kako biste dodatno ulepšali njihov ukus.