Skip to main content

ZLA KOB: Smrt je pratila Franju Josifa

Bližnje austrijskog cara Franje Josifa pratila je zla kob. Tragično su stradali njegova dva brata, sin i supruga.

Franjo Josif je imao sina Rudolfa koji je bio prvi naslednik prestola, ali je umro iznenada 1889. u jednoj kolibi blizu Majerlinga. Zvanična verzija je da je prestolonaslednik doživeo srčani udar, ali se pominje i mogućnost samoubistva. Postoji teorija da je Rudolf ubio svoju maloletnu ljubavnicu i sebe jer je znao da Franjo Josif nikad neće prihvatiti ovu vezu.

Mlađi brat pogubljen

Ferdinand Maksimilijan, mlađi brat Franje Josifa je streljan u Meksiku 1867. Njegov odnos sa carem je neko vreme bio napet i kada mu je 1863. grupa bogatih meksičkih veleposednika ponudila carsku krunu Meksika on ju je prihvatio.

Njegovo vladanje nije bilo dugog veka jer ga je vođa opozicije zarobio, a ubrzo je i pogubljen.

Tifus odneo drugog brata

Karl Ludvig, drugi brat cara Franje Josifa je bio jezuita. Ovaj tih i pobožan čovek je umro je od tifusa koji je dobio pošto je popio zagađenu vodu, iako su mu rekli da to ne čini.

Ubistvo carice Elizabete

Žena Franje Josifa je ubijena u Ženevi 10. septembra dok je šetala kada joj je prišao poremećeni anarhista i zabio joj turpiju u srce!

Ubica je osuđen na smrt, a Elizabeta je sahranjena. Ona je bila lepa i izuzetno elegantna, a posle smrti sina Rudolfa je živela povučeno na Krfu, prenosi Blic.

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd