Skip to main content
ajfon

UPOZORENJE ZA KUPCE Ajfona 14 U SRBIJI: Punjač i slušalice kupujete posebno - predstavništvo Epla krije cenu

Foto: Profimedia
Kupci Ajfona 14 kao i ranijih verzija ovog telefona, moraće pored osnove cene uređaja da izdvoje dodatan novac za kupovinu slušalica i punjača, odnosno adaptera, jer oni ne idu u paket sa uređajem

Naime, Epl je odluku o tome da Ajfon telefone prodaje bez neophodnih delova doneo 2020. godine, da bi se tema o tome kako do krajnjih kupca dolaze nepotpuni paketi pokrenula nedavno u Brazilu, kada je Ministarstvo pravde te zemlje rešilo kazni ovu kompaniju.

Naređeno im je da zaustave prodaju bilo kog pametnog telefona "bez obzira na model ili generaciju, bez punjača baterija", a odluku su obrazložili time da kompanija Apple sprovodi "namernu diskriminatorsku praksu prema potrošačima". Takođe, izrekli su im kaznu od 2,3 miliona dolara.

Prema pisanju "Dejli mejla", smatra se da je Apple prodao 190 miliona iPhone širom sveta. Ukupni prihod od toga što se prilikom kupovine uz telefon ne dobija punjač i slušalice, kao i zbog smanjenja troškova isporuke, mogli bi da budu čak 6,5 milijardi dolara, uz dodatnih 293 miliona dolara od prodaje ove opreme.

ajfon
ajfon, epl
Foto: Profimedia

Apple ne uključuje adaptere za punjenje sa uređajima koji se prodaju širom sveta

CENA PUNJAČA I SLUŠALICA ZA Iphone 14 U SRBIJI - TAJNA

I kupci u našoj zemlji, takođe, moraju da izdvoje dodatan novac za kupovinu punjača i slušalica, jer se i na naše tržište iPhone telefoni prodaju bez njih.

Kolika će biti cena tih delova u Srbiji za novi iPhone 14, ostaje tajna, sve dok se telefoni ne nađu u prodaji, jer kako su nam rekli iz predstavništva Appla za našu zemlju "nisu u mogućnosti da izlaze sa zvaničnim saopštenjem u vezi sa novim Apple uređajima, za tržište Srbije".

Proverili smo koliko novca morate izdvojiti za prethodne modele: 

- slušalice - 3.190

- adapteri za punjače - 3.990

DODATNI PROBLEM NASTAĆE 2024. GODINE

Dodatan problem za kupce i korisnike telefona nastaće 2024. godine, jer je Evropska komisija donela propise da se tada usaglase svi punjači za telefone na tržištu, te da se koriste USB, tip C.

Tako će i tehnološki gigant Apple, po novoj zakonskoj regulativi EU, morati da prilagodi uređaje koji ne koriste ove portove.

Pokušali smo da u predstavništvu Appla u Srbiji saznamo da li njihova kompanija ima plan za tu promenu i šta će kupci njihovih uređaja morati da urade, odnosno da li će opet morati da plate punjače, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd