Petak 23. feb 2024.
haker

Ako ste posećivali ove sajtove u opasnosti ste od VELIKE PREVARE!

Foto: Profimedia
Ovome je teško stati na put!

Sa rastom internet marketinga, trgovina privatnim imejl adresama građana i firmi uzima maha i u Srbiji, a na posebnom udaru su oni koji su se prijavljivali na sajtove za grupne kupovine. Na prodaji su čitave baze adresa, razdvojenih na "muške" i "ženske", a čak i paketi od nekoliko hiljada mejlova preduzeća registrovanih u Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i gotovo svim okolnim zemljama.

Produžite život baterije na TELEFONU ili KOMPJUTERU uz pomoć ovih saveta!

List "Politika" navodi da je "jednostavnom pretragom ponuda na internetu" otkrila da se paket od 800.000 mejlova može kupiti za 20.000 dinara.

Internet
Foto: Profimedia/ilustracija

Prodavac ga šalje na CD-u poštom, a kupac plaća pouzećem. Ključno je u ovakvim ponudama da se klijentima "gratis" nudi i softver, koji omogućava masovno slanje poruka i reklama na tako veliki broj adresa.

Još nije poznato ko se na srpskom tržištu bavi tim poslom, na koji način se takvi podaci prikupljaju, a još manje da li su adrese stvarne.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pozvan da pokrene istragu zbog ugrožavanja privatnosti građana, ali da su iz kancelarije poverenika rekli da se takvi poslovi "ne mogu unapred smatrati nelegalnim".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd