Skip to main content
punjač

Evropa želi UKLONJIVE I ZAMENLJIVE BATERIJE - evo šta to zapravo znači...

Foto: Profimedia
Željena regulativa će, u stvari, pokriti različite aspekte baterija, uključujući ugljenični otisak od proizvodnje, sakupljanja, recikliranja, upotrebe recikliranog sadržaja, jasnog označavanja i slično

Ove nedelje Evropski parlament je glasao o amandmanu koji je prvobitno podnet Evropskoj komisiji 2020. godine, a koji se tiče regulative o baterijama.

Parlament je glasao za to da baterije budu održivije, kao i da se mogu ukloniti i zameniti, što je ključno za produženje životnog veka elektronskih uređaja koji se prodaju u Evropi.

Jasno je da pomenuto glasanje predstavlja samo prvi korak, biće potrebno neko vreme pre nego što Evropski savet bude doneo uredbu, štaviše, nije izvesno da će se to automatski prevesti u mogućnost da korisnik zameni baterije svojih uređaja u bilo kom trenutku.

Željena regulativa će, u stvari, pokriti različite aspekte baterija, uključujući ugljenični otisak od proizvodnje, sakupljanja, recikliranja, upotrebe recikliranog sadržaja, jasnog označavanja i slično, piše RC.

Sve ovo očigledno ima za primarnu svrhu zaštitu životne sredine. Produženi životni vek baterija i često samih uređaja bi značilo manje nepotrebnog otpada.

Što se tiče potrošačkih elektronskih uređaja i lakih transportnih sredstava, traži se mogućnost zamene od strane korisnika, što onemogućava proizvođače da plasiraju uređaje sa integrisanim baterijama; u oblasti e-bicikala i električnih skutera, potrebno je dozvoliti zamenu od strane nezavisnih servisera, kao i zabranu proizvođačima da instaliraju softver za blokiranje zamene baterija ili drugih komponenti.

punjač
punjač
Foto: Profimedia

Štaviše, Parlament zahteva da baterije za potrošačku elektroniku i laka transportna vozila budu dostupne kao rezervni delovi najmanje 10 godina od početka komercijalizacije.

Sve je to u skladu sa svime što se tiče “prava na popravku”, ali je jasno da je tu još dug put; pregovori između Saveta i Evropskog parlamenta će potrajati neko vreme, konačna odluka bi mogla biti doneta tokom Saveta za životnu sredinu, već danas, 17. marta, a nova uredba bi mogla da bude usvojena ove godine.

(Telegraf.rs)

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd