Skip to main content
aplikacija

GOOGLE PLAY STORE UKIDA ODREĐENE APLIKACIJE: Evo koje i iz kog razloga

Foto: Profimedia
Pojačava napore u uklanjanju potencijalno štetnih aplikacija.

Bezbednost korisnika i zaštita privatnosti postali su sve važnije u svetu aplikacija. U tom kontekstu, Google nastoji da očisti svoju Play prodavnicu od potencijalno štetnih ili obmanjujućih aplikacija, uklanjajući one koje mogu da budu pretnja.

"META" UKIDA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU NA MESSENGER-U: Korisnici će morati da pronađu alternativnu aplikaciju za OVO

"META" UKIDA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU NA MESSENGER-U: Korisnici će morati da pronađu alternativnu aplikaciju za OVO

VIBER UVODI VELIKE PROMENE: Neki korisnici mogu ostati bez naloga, evo i koji

VIBER UVODI VELIKE PROMENE: Neki korisnici mogu ostati bez naloga, evo i koji

POGODNOST ZA SVE: Ako šaljete fotografije preko WhatsApp-a, oduševiće vas nova funkcija

POGODNOST ZA SVE: Ako šaljete fotografije preko WhatsApp-a, oduševiće vas nova funkcija

U poslednjem talasu uklanjanja, Google je uklonio nekoliko aplikacija koje se bave "čišćenjem" uređaja, uključujući i poznatu aplikaciju SD Maid. Razlog? Kršenje Google-ove "Stalkerware politike", iako razvojni timovi ovih aplikacija tvrde da ne postoji nikakva funkcija koja bi omogućila praćenje privatnosti i podataka korisnika.

SD Maid, poznata aplikacija za održavanje uređaja, našla se u središtu ove kontroverze. Izvorni kod aplikacije dostupan je na GitHub-u, a razvojni tim je javno izrazio svoje negodovanje zbog naglog uklanjanja sa Play Store-a. Prema opisu aplikacije, SD Maid nudi niz funkcija za održavanje i optimizaciju uređaja, uključujući:

  • Upravljanje fajlovima
  • Uklanjanje nepotrebnih sistema
  • Upravljanje aplikacijama
  • Otkrivanje duplikata

Ništa u opisu ne ukazuje na potencijalno kršenje Google-ovih pravila. Ipak, automatski alati za uklanjanje su identifikovali "uzorak visokog rizika ili zloupotrebe" i preduzeli akciju.

Google je ove godine uveo nove smernice u vezi sa aplikacijama koje mogu biti kategorisane kao "obmanjujuće". Aplikacije koje ne objašnjavaju tačno namenu svojih funkcija spadaju pod ovu kategoriju, što može uključivati i aplikacije za čišćenje koje često govore da mogu da poboljšaju performanse telefona.

Ipak, kako "Stalkerware politika" može biti povezana sa aplikacijama za čišćenje ostaje nejasno. Ova situacija stavlja dodatan pritisak na razvojne timove i pokreće pitanja o transparentnosti i preciznosti algoritama koji se koriste za identifikaciju potencijalno štetnih aplikacija.

Google je u težoj poziciji, gde mora da balansira između zaštite korisnika i očuvanja prava razvojnih timova. Uklanjanje aplikacija za čišćenje, poput SD Maid, ističe složenost ovog zadatka i potrebu za većom transparentnošću i preciznošću u procesima identifikacije i uklanjanja.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd