Petak 01. mar 2024.
Utikači

JEDU VAŠ NOVAC: Ovih 5 uređaja KRADU struju i kada su isključeni!

Foto: Profimedia
Neki uređaji nastavljaju da troše struju i kad ih isključite. Istina, u manjoj meri, ali i to je moguće sprečiti.

Portal Bright side naveo je pet primera uređaja kod kojih se potrošnja električne energije nastavlja i kada su isključeni.

1. Punjači 

Ukoliko ostavite punjač u utičnici i nakon što ste napunili uređaj on će i dalje nastaviti da troši struju. Reč je o maloj količini, svega 1,2 W dnevno, ali ako imate više punjača i stalnu naviku njihova držanja u utičnicama nakupi se i potrošnje. 

2. Digitalni resiver za TV 

Ako nastavi da radi i nakon što ga isključite i godišnje potroši električne energije u vrednosti do 22 američka dolara ili 22 W dnevno. 

UVEDENE PAPRENE KAZNE: Sada će vas svako "skidanje" i online gledanje filmova koštati OVOLIKO

EPS
Foto: Profimedia

3) Televizor 

Kada na upravljaču stisnete dugme power to ne znači da ste isključili televizor. To samo znači da ste ga stavili 'na čekanje'. Tako televizor potroši 24 W dnevno, odnosno do 25 dolara godišnje. 

4) Računari i laptopi 

Ako ih isključite i ne istaknete iz struje, potrošiće oko 96 W dnevno. Ako utičnicu isključite iz zida možete uštedeti do 100 dolara godišnje. 

5) Uređaji sa ugrađenim tajmerima 

Ako tajmer na aparatu i dalje radi, to znači kako uređaj još uvek troši struju. Moguće i do 108 W dnevno. Potpunim isključivanjem moguće je uštedeti do 11 dolara godišnje.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd