Četvrtak 22. feb 2024.
Gmail

NE ZABORAVITE: Uradite ovo na svom Google nalogu pre 1. decembra da ne biste ostali bez njega

Foto: Profimedia
Milioni naloga će biti izbrisani.

Google će u decembru izbrisati milione naloga za Gmail, Drive i Photo servise, kao deo bezbednosne mere zaštite korisnika.

KAKO STAVITI ŠIFRU NA WI-FI? Pratite uputstvo, a ovo su dodatni saveti kako se zaštititi na INTERNETU i bezbedno pretraživatiinternet

KAKO STAVITI ŠIFRU NA WI-FI? Pratite uputstvo, a ovo su dodatni saveti kako se zaštititi na INTERNETU i bezbedno pretraživati

WHATSAPP U BETA VERZIJI PREDSTAVIO AI ČETBOTA: Uskoro veštačka inteligencija u aplikacijiwhatsapp

WHATSAPP U BETA VERZIJI PREDSTAVIO AI ČETBOTA: Uskoro veštačka inteligencija u aplikaciji

SVI PRETE DA ĆE ZABRANITI TIKTOK, A JEDINO SU ONI TO I URADILI: Ovo je bizaran razlog zašto je aplikacija NEPOŽELJNA u ovoj zemljiTikTok izazov

SVI PRETE DA ĆE ZABRANITI TIKTOK, A JEDINO SU ONI TO I URADILI: Ovo je bizaran razlog zašto je aplikacija NEPOŽELJNA u ovoj zemlji

Inicijativa ima za cilj da reši problem ranjivosti neaktivnih naloga, koji se možda oslanjaju na zastarele ili ponovo korišćene lozinke i nemaju dvofaktorsku autentifikaciju.

Iz kompanije Google ističu da su ovi zanemareni nalozi podložni kompromtovanju i zlonamernim napadima, što dovodi do potencijalnih rizika kao što je krađa identiteta, ili postaje kanal za protok zlonamernog sadržaja poput spam pošte.

Proces brisanja će se fokusirati na Google naloge koji su neaktivni dve godine, uključujući podatke u okviru Google Workspacea – Docs, Drive, Meet, Calendar i Google Photos. Važno je napomenuti da se ove smernice primenjuju isključivo na lične korisničke Google naloge, a ne na naloge kompanija, škola i drugih entiteta.

Postepeno brisanje u fazama će početi prvo sa nalozima koji su kreirani, ali nikada nakon toga više nisu korišćeni. Google planira da više puta obavesti vlasnike naloga preko njihovih registrovanih adresa e-pošte, kako bi ponudio dovoljno upozorenja pre brisanja.

Kako da sačuvate svoj nalog?

Da bi nalog ostao aktivan i izbegao brisanje, korisnicima se savetuje da se na njega prijave najmanje jednom u dve godine. Aktivnosti koje se smatraju korišćenjem naloga obuhvataju: čitanje ili slanje e-pošte, korišćenje Google Drive-a, gledanje YouTube video snimaka, preuzimanje aplikacija iz Google Play prodavnice, obavljanje Google pretraga i korišćenje funkcije "Sign in with Google" za eksterne aplikacije ili usluge.

Pored toga, postojeće pretplate koje su povezane sa Google nalogom, doprinose održavanju aktivnog statusa naloga.

Ovaj proaktivni pristup podstiče vlasnike naloga da redovno koriste svoje Google usluge, pojačavajući bezbednost naloga i odvraćajući potencijalne zlonamerne napade usled duže neaktivnosti.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd