Skip to main content
stari mobilni telefoni

NEMOJTE DA ČUVATE STARE TELEFONE! Jedna stvar ih čini veoma opasnim!

Foto: Profimedia
Da li i vi imate fioku ili kutiju sa starim telefonima negde u ormanu? Iako vas ponekad uhvati nostalgija kada prebirate po njoj, ovi telefoni su realna opasnost, jer se mogu zapaliti.

Stari Android telefon, stari tablet ili laptop, koji ne koristite često ne završe na otpadu, već u nekoj kutiji ili fioci u ormaru ili na tavanu. Međutim, za razliku od igračaka sa kojima ste se igrali kada ste bili mali, moderni gedžeti su opasniji za čuvanje jer postoji šansa da se mogu zapaliti.

Litijum-jonske baterije koje koriste ovi uređaji su odlične iz mnogo razloga: male su, čuvaju veliku količinu energije i lagane su. Međutim, upravo čuvanje mnogo energije na malom prostoru predstavlja potencijalni rizik, jer kako stare, postoji šansa da mogu da se degradiraju i izazovu požar. Pogledajte kako propadaju litijum-jonske baterije.

Za razliku od baterija iz igračaka koje iscure i naprave haos i koroziju, litijum jonske baterije se naduju, zbog gasova koji nastaju kao posledica hemijskih reakcija, što ih može pretvoriti u jednu pravu užarenu loptu.

Naravno, to ne znači da će vaš stari MP3 plejer ili iPhone 4 predstavljati razlog za paniku, jer se takvo samo-zapaljivanje ne dešava često, ali zato treba da uradite neke stvari da sprečite da se takve stvari dese.

stari mobilni telefoni
stari mobilni telefoni
Foto: Profimedia

Otarasite se gedžeta koje ne koristite

Iako ovo može zvučati malo preoštro za neke od nas koji su sentimentalno vezani za gedžete, i koji čuvaju kutije sa sve kablovima i dodacima u izvornom stanju za vjek i vjekova, možda to i nije baš najbolja ideja.Umesto da čuvate gedžete koje ne koristite, poklonite ih nekome kome trebaju ili ih prosto bacite. Stari telefon možete čuvati neko vreme kao bekap varijantu, ali ako vam ne treba, nema mnogo pametnih razloga da ih držite kod sebe. Da li ćete ga prodati, pokloniti ili baciti, to je na vama, ali nemojte se pretvarati u muzej starih telefona.

Slično je i sa tabletima i laptopovima. Kada kupite nov, ukoliko primetite da niko ne koristi stari tablet, sigurno imate nekog rođaka koga možete obradovati gedžetom koji vama ne treba. Makar se radilo o slušalicama ili Bluetooth zvučniku, sve je bolje nego da vam stoje negde zaboravljeni. Ako imaju litijum-jonsku bateriju, a ne koristite ih, vreme je da pronađu novi dom.

Čak iako njihove baterije nikada ne budu kritične, najgora stvar za gedžete je da ih niko ne koristi.

Punite ih kako treba

Ako ipak insistirate da čuvate svoju elektroniku, onda je najbolje da bude adekvatno napunjena, kako bi integrisana kola bila u optimalnom stanju. Preporuke proizvođača se generalno razlikuju, ali otprilike bi bilo najbolje da vam baterije budu na 40-60% napunjenosti. Ovde tačan procenat nije toliko bitan, već da je baterija napunjena na oko polovine svog kapaciteta, umesto da je puna do 100% ili prazna na nuli.

Kada su uređaji ugašeni, litijum jonske baterije se jako sporo prazne, ali nije zgoreg staviti podsetnik u kalendar da ih dopunite na svakih godinu dana.

Adekvatno odlaganje

Oni gedžeti kojih se nećete otarasiti definitivno treba da imaju adekvatno mesto i uslove za odlaganje. Kao što druge stvari čuvate u ostavi, vašim gedžetima najviše prija čuvanje na hladnom i suvom mestu.

Ako želite da preterate, možete odabrati metalnu kutiju koja dobro dihtuje, sa pak pakovanja silica gela unutra, čisto da držite vlažnost pod kontrolom. Sa druge strane, ako ih ne čuvate baš zbog nekog specijalnog razloga, možda je vreme da razmislite da li da ih čuvate uopšte.

Bacite pogled s vremena na vreme

Jedna od najvećih grešaka koje ljudi rade sa svojim gedžetima je da ih zaborave, a onda kada ih obiđu primete da su se baterije nadule. Ako već želite da čuvate nostalgiju u obliku starih gedžeta, obavezno ih obilazite. Jednom u dva meseca je sasvim OK. Tada obratite pažnju na kućište i bateriju, kako biste primetili znake naduvavanja baterije u ranoj fazi.

Ukoliko primetite znake naduvavanja baterije, obavezno izvadite bateriju, ili ako ne umete, odnesite telefon u servis, kako bi to uradili profesionalci.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
13 Beograd