Skip to main content
android

PRIPAZITE SE: Malver u Android aplikacijama koristi ovaj trik da bi izbegao da bude otkriven

Foto: Profimedia
Istraživači su rekli da su započeli istragu.

Istraživači iz kompanije Zimperium upozorili su da sajber kriminalci koriste APK fajlove sa nepoznatim ili nepodržanim metodama kompresije da bi izbegli analizu malvera.

NOVI AJFON 15: Procurele fotke dokazale ono što se već dugo nagađa (FOTO)

NOVI AJFON 15: Procurele fotke dokazale ono što se već dugo nagađa (FOTO)

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NOVI CALL OF DUTY: Modern Warfare III, objavljen prvi gejmplej (VIDEO)

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NOVI CALL OF DUTY: Modern Warfare III, objavljen prvi gejmplej (VIDEO)

NEOČEKIVAN POTEZ: Mask želi da ukine bitnu opciju na svojoj mreži X

NEOČEKIVAN POTEZ: Mask želi da ukine bitnu opciju na svojoj mreži X

Oni su pronašli 3.300 aplikacija koji koriste takve algoritme kompresije. 71 od identifikovanih uzoraka može se učitati na operativni sistem bez ikakvih problema.

Nema dokaza da su aplikacije bile dostupne u Google Play prodavnici u bilo kom trenutku, što ukazuje na to da su aplikacije distribuirane na druge načine, verovatno preko nezvaničnih prodavnica aplikacija ili društvenog inženjeringa.

- APK fajlovi koriste tehniku koja ograničava mogućnost dekompajliranja aplikacije za veliki broj alata, čime se smanjuju mogućnosti analize - rekao je Fernando Ortega iz Zimperiuma. - Da bi to uradio, APK (koji je u suštini ZIP fajl) koristi nepodržani metod dekompresije.

Prednost takvog pristupa je da se na taj način spečava analiza aplikacije, a da se ona i dalje može instalirati na uređaje sa verzijom operativnog sistema novijom od Android 9.

Istraživači su rekli da su započeli istragu nakon objave Džoa Sekjuritija na Twitteru, u junu 2023. godine, o jednom takvom APK fajlu koga većina alata nije mogla analizirati, ali je mogao da se instalira na Android uređajima sa verzijom OS iznad Android 9 Pie (API 28).

U verzijama Androida starijim od Android 9, aplikacije koje koriste nepodržane nepoznate metode kompresije se ne mogu instalirati.

Zimperium je otkrio da autori malvera takođe namerno oštećuju APK fajlove da bi onemogućili normalan rad alata za analizu.

Ovo otkriće usledilo je nakon što je Google nedavno otkrio da sajber kriminalci koriste tehniku koja se zove verzionisanje kako bi izbegli otkrivanje malvera u Play prodavnici i inficirali uređaje korisnika Androida.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd