Skip to main content
pasvord

Pazite se ako koristite šifru na telefonima: Lopovi imaju ovu taktiku za otključavanje uređaja

Foto: Profimedia
Sve je veći broj korisnika kojima su lopovi pomoću ove taktike ukrali telefone i pristupili njihovim podacima, a neki su ostali i s ispražnjenim bankovnim računima.

U slučaju krađe pametnih telefona, uvek se možemo tešiti da lopovi ne znaju našu šifru pa ne mogu da pristupe telefonu i podacima te da bi, zahvaljujući dostupnim opcijama na iPhoneu i Androidu, mogli da pratimo ukradene ili izgubljene telefone. Ali lopovi u SAD-u u poslednje vreme koriste jednu veoma jednostavnu taktiku s kojom mogu da se domognu passcodea, odnosno šifre uređaja i pristupe gotovo svim podacima.

S obzirom na to da mnogi istu šifru koriste i za pristup aplikacijama za mobilno bankarstvo i slično, lopovi mogu, a u nekim su situacijama to već i uradili, da unište digitalne i stvarne živote ljudi jer imaju pristup njihovim brojnim podacima. Sve fotografije, dopisivanja, pristup finansijskim aplikacijama, društvenim mrežama, odnosno svi privatni podaci i intima korisnika mogu pasti u ruke lopova.

pasvord
šifra, pasvord
Foto: Profimedia

Posebno je zanimljiv način na koji se lopovi mogu da se domognu šifre. Naime, oni prate osobu kojoj žele da ukradu telefon na javnim mestima poput kafića, trgova i slično i čekaju da izvade smartfon i upišu šifru kako bi videli brojke koje su upisali. Jednom kada vide šifru, kreću u akciju i kradu telefon osobama iz ruke.

Novinari The Wall Street Journala razgovarali su s korisnicima iPhonea koji su na takav način izgubili svoje uređaje, ali i podatke i novac, dok na stranici Android Police naglašavaju da se ista taktika može primeniti i na Androidu i tako dobiti pristup Google nalogu.

Nakon krađe, kako su opisale osobe kojima je ukraden telefon, lopovi odmah izmene ne samo passcode, već i šifru za Apple ID, isključe opciju Find my Phone i uklone sve uređaje povezane s tim nalogom. Nakon toga, stvarni vlasnici iPhonea i Apple naloga više nemaju mogućnost pristupa svojim podacima.

Iz WSJ-a su kontaktirali i ekipu u Appleu pa im je osoba za odnose s javnošću, osim što je naglasila da je iPhone "najsigurniji mobilni uređaj", objasnila da konstantno rade na sprečavanju novih pretnji i pomenute krađe shvataju "veoma ozbiljno".

Ipak, kako je u pitanju situacija u kojoj lopovi moraju naprave više akcija (da vide passcode i ukradu telefon), veruju kako da se radi o ne tako čestim situacijama, ali naravno, oni će i dalje raditi na povećanju bezbednosti iPhone korisnika. Takođe, savetovali su svim korisnicima da, umesto upisivanja šifre, koriste biometriju, odnosno otključavanje telefona putem prepoznavanja lica ili otiska prstiju. Naravno, u nekim situacijama tako nešto nije moguće, a policija u Njujorku je čak prijavila situacije u kojima su napadači onesposobili vlasnike telefona kako bi otključali uređaje putem FaceID-a.

Ove informacije su jasno upozorenje svim korisnicima pametnih telefona da moraju biti veoma pažljivi kada u javnosti upisuju šifru za pristup uređajima. Ako ne koristite biometriju, šifru pokušajte da upišete tako da niko ne može da je vidi.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd