Skip to main content
Durijan

VOĆE BUDUĆNOSTI: Durijan krije tajnu bio baterija

Foto: Profimedia
Kažu da nikad pre nećemo puniti telefone...

Durijan, poznat i kao kralj voća, verovatno je većini na ovim prostorima nepoznat. Za neke je to voće koje ima neverovatno neprijatan miris koje je opisano kao miris trulih leševa, dok ga drugi jedu sa velikim uživanjem gde su u određenim delovima sveta durijanski bifei veoma popularni.

Biobaterija?

Međutim, čini se da bez obzira da li uživate ili ne uživate u ovom trnovitom voću, naučnici su otkrili još jednu potencijalnu upotrebu: brzo punjenje naših elektronskih uređaja a možda čak i električnih automobila. To je zbog načina na koji je priroda dizajnirala trnovite plodove poput durijana i džekfruta, pri čemu su istraživači otkrili da biootpad od voća mogu da pretvore u superkondenzatore koji imaju sposobnost skladištenja velikih količina energije.

POMERENA: GDC konvencija odložena zbog koronavirusa

POMERENA: GDC konvencija odložena zbog koronavirusa

REŠILI DA TUŽE: Optužuju analitičarsku kuću za krađu podataka

REŠILI DA TUŽE: Optužuju analitičarsku kuću za krađu podataka

VELIKA STVAR: Valve hoće da napravi aukciju gradova za održavanje International turnira

VELIKA STVAR: Valve hoće da napravi aukciju gradova za održavanje International turnira

Prema istraživačima, „strukturalna preciznost prirodne biomase sa njihovim hijerarhijskim porama, razvijana milionima godina biološkom evolucijom, pruža izvanredan resurs kao obrazac za sintezu materijala zasnovanih na ugljeniku. Njihova integrisana svojstva velike površine, ravnomerne provodljivosti i interfacijalnih aktivnih mesta mogu olakšati elektrohemijske reakcije, jonsku difuziju i visoku gustinu nosača naboja.“

Ideja da bi priroda mogla da pruži rešenje za neka naša savremena tehnološka čuda nije nova. Na kraju krajeva, jedan od najjednostavnijih naučnih eksperimenata koji smo učili u školi bio je kako se skromni krompir može koristiti kao baterija, tako da ovo ne bi trebalo da bude preveliko iznenađenje.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd