Skip to main content
whatsApp

WhatsApp ima novu sjajnu opciju – ZAKLJUČAVANJE!

Foto: Profimedia
Privatnost sve više postaje funkcija koja se ističe među aplikacijama za četovanje, a ovo primenjuje i WhatsApp.

Danas je enkripcija uključena prema zadatim podešavanjima čak i na najpopularnijim servisima za razmenu poruka, od Apple iMessage do WhatsAppa, dok poruke koje se same brišu sve više postaju norma na tim platformama i njihovim manjim konkurentima, poput Telegrama i Signala.

U trci za uvođenjem novih bezbednosnih funkcija, WhatsApp implementira ažuriranje koje će zadovoljiti korisnike koji su skloni bezbednosti.

whatsApp
whatsapp
Foto: Profimedia

Nova funkcija aplikacije "zaključavanje četa" omogućava vam skrivanje najtajnijih i najvrjednijih tema od znatiželjnih očiju u zasebnoj mapi. Nakon što ih smestite u trezor, četovima ćete moći da pristupite samo pomoću šifre ili ID-a otiska prsta.

Aktivacija zaključavanja četa takođe će sakriti sadržaj te poruke u obaveštenjima.

U teoriji, to znači da niko neće moći da vidi vaše tajne ili osetljive poruke, čak i ako pozajme vaš telefon ili pretraže vaše četove bez vaše dozvole. Takođe bi vam moglo pomoći da izbegnete neugodnosti ako obaveštenje s posebnim tekstom stigne kada je vaš telefon vidljiv drugima.

Nova funkcija je jednostavna za upotrebu. Nakon ažuriranja aplikacije na najnoviju verziju, možete zaključati čet dodirom na ime osobe ili grupe i odabirom opcije zaključavanja.

Da biste otkrili te razgovore, polako povucite svoju pristiglu poštu prema dole i unesite svoju telefonsku lozinku ili biometriju.

U predstojećim mesecima WhatsApp planira da doda više opcija za zaključavanje četa, uključujući zaključavanje za prateće uređaje. U bliskoj budućnosti takođe ćete moći da postavite prilagođenu lozinku za svoje zaključane razgovore koja se razlikuje od one za vaš telefon. Ovo bi moglo biti posebno korisno ako želite da osigurate da poruke ostanu skrivene od voljenih osoba koje znaju vaše uobičajene lozinke.

Najnovije ažuriranje dolazi nakon debakla u vezi s privatnošću za WhatsApp, zbog kojeg je platforma optužena za špijuniranje korisnika putem mikrofona telefona. Twitterov inženjer izneoje tvrdnju prošle nedelje, ponavljajući zabrinutost koju su podelili drugi korisnici na webu.

Optužbe su podstakle šefa Twittera Ilona Maska da tvituje kako se "WhatsAppu ne može verovati". Naime, preduzetnik je nedavno pokrenuo funkciju šifrovanih poruka za Twitter.

Međutim, WhatsApp je istakao da je problem prouzrokovan greškom na Android telefonima, koju istražuje zajedno s Googleom.

Navodna greška netačno je pokazala da je WhatsApp stalno pristupao mikrofonu na telefonu, prema platformi u vlasništvu Mete. WhatsApp bi to trebalo da učini samo kada osoba uputi ili primi poziv ili snimi glasovnu belešku.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd