Skip to main content
punjenje mobilnog telefona

Zašto je OPASNO koristiti mobilni telefon dok je NA PUNJAČU i na kojim mestima takođe ne bi trebalo da ga čačkate?

Foto: Profimedia
Neka su sasvim uobičajena i služe kao podsetnik da to zaista ne radite, ali će vas nekoliko iznenaditi, sigurni smo…

Opšte je poznato da mobilni telefon ne bi trebalo držati pored glave, ali ima toga još tj. postoje razna mesta na kojima telefon ne bi trebalo da bude.

Zbog različitih opasnosti ili mogućnosti oštećenja ili uticaja na okolinu mobilni telefon ne bi trebalo držati na sledećim mestima, uključujući kupatilo (gde većina ljudi najčešće i nosi telefon).

U džepu

Iako to skoro svi rade, nije preporučljivo da nosite mobilni telefon u džepu, jer su njihovi ekrani osetljivi na dodir, pa biste lako mogli da pozovete broj za hitne slučajeve, a da toga niste ni svesni. Zvuči suludo, dok ne čujete da je čak 30 odsto hitnih poziva uputi - slučajno i to na globalnom nivou.

Može biti i nezdravo, jer se obično preporučuje rastojanje od centimetar i po od tela. Ne treba zaboraviti ni na potencijalno oštećenje samog uređaja.

Direktno uz kožu

Bakterije sa ekrana sele se na lice, pa mogu biti uzročnici akni ili nekih drugih kožnih oboljenja. Pored toga, elektromagnetno zračenje postaje jače.

Dok razgovarate mobilnim telefonom, takođe treba da vodite računa o udaljenosti koja je pomenuta gore, a važno je i to da telefon ne prislanjate na uvo dok ne čujete da se začulo prvo zvono, jer do tog trenutka telefon uspostavlja vezu i najviše zrači.

Na mestima gde je vruće

Visoke temperature su štetne za elektroniku, pa se ne preporučuje ostavljanje mobilnog telefona u automobilu, na plaži ili bilo gde na mestu da bude izložen suncu ili bilo kom izvoru toplote, piše portal Geek.hr.

Čak ni na hladnim mestima

Ako je napolju hladno i temperatura je oko ili ispod nule, trebalo bi da vodite računa o svom mobilnom telefonu i ne ostavljte ga napolju ili u automobilu duže vreme niti da ga izlažete predugo hladnoći i koristite ga napolju.

Hladnoća utiče na performanse sistema i posebno ekrana telefona, a temperaturna razlika je veoma štetna za uređaje, jer pri vraćanju na toplo mesto dolazi do kondenzacije, što može dovesti do kvara.

punjenje mobilnog telefona
punjenje mobilnog telefona, mobilni telefon, punjač
Foto: Profimedia

Ispod jastuka

Ako noću dobijate obaveštenja, a ekran svetli, to negativno utiče na proizvodnju melatonina, što dovodi do problema sa spavanjem. Bilo je i slučajeva eksplozija telefona, pa čak i požara.

Pokrivanje mobilnog telefona jastukom povećava šanse da dođe do pregrevanja, posebno pri punjenju.

Na punjaču

Naravno, punjenje mobilnog telefona ne šteti direktno vašem zdravlju, ali je bolje da ne punite mobilni telefon preko noći, jer to u nekim slučajevima i na uređajima koji od toga nisu zaštićeni zaista može utiče na kraći radni vek baterije i smanjen broj ciklusa punjenja.

Vremenska prognoza
Fog
7 Beograd