Skip to main content
Festival nauke

12. Festival nauke: Spektakularno putovanje kroz Zemlju budućnosti (VIDEO)

Foto: Srbija Danas
Četiri dana najveće naučne zabave.

Polazni peron za putovanje kroz Zemlju budućnosti, najuzbudljiviju naučnu destinaciju ove godine, biće hale 3, 3A i 5 Beogradskog sajma, gde će radoznale posetioce dočekati više od 600 naučnih komunikatora iz svih krajeva Srbije, ali i sveta!

Kroz uzbudljive naučne eksperimente, ekološke izazove, reciklažne avanture i eksplozivne šou programe, posetioci će moći da prođu svakog dana od 10 do 19 časova. 

Festival nauke
Festival nauke
Foto: Promo

Ljubitelji svemirskih avantura moći će da odsednu u orbitalnom hotelu poznatijem pod nazivom "Svemirska stanica". Posetioci koji umesto svemirskih više vole putovanja kroz vreme, otkriće kako da se prošetaju kroz različite istorijske epohe, uz svega nekoliko plesnih koraka. Oni kojima je pak draže istraživanje naše planete, dobiće pregršt saveta za boravak u prirodi, bezbedan kako po ljude, tako i po ostali živi svet. Korisna preporuke pronaći će svi oni koji prirodom žele da oplemene svoj gradski život, dok pojam reciklaže dobija sasvim novo značenje na velikom igralištu, koje će u novi život vratiti stare, zaboravljene sprave za vežbanje.

Uz malu pomoć virtuelne realnosti, naradoznaliji će moći da saznaju kako se ista koristi u istraživanjima energetskih resursa, kao i kako rezultati tih istraživanja menjaju svet sutrašnjice na bolje. Na poseban način obeležićemo dva veka od rođenja Džejmsa Preskota Džula i uz pomoć energije posetilaca pokrenuti svet sadašnjice, ali i budućnosti. Kroz niz eksperimenata iz fizike i hemije, posetioci će moći da se poigraju sa centrifugalnom silom ili da provere da li voda zaista uvek ključa na sto stepeni Celzijusa.

Poseban festivalski kutak biće posvećen vodi i njenom prečišćavanju i njenim najrazličitijim svojstvima, zbog kojih će nam u Zemlji budućnosti postati još dragoceniji resurs. Posetioci će otkriti i kako to ugljenik gradi dijamant kao najskuplji, ali i grafit kao jedan od najjeftinijih materijala na Zemlji.

Festival nauke 2017
Festival nauke 2017
Foto: Promo

Uz sve to, posetioce očekuju i brojne naučne avanture koje ih vode kroz najrazličitije kutke našeg tela. Čulo mirisa, naći će se na posebnim mukama pred molekulima ne baš prijatnog mirisa, snaga i izdržljivost moraće da polože testove jedne tako zahtevne discipline kao što je veslanje, dok će razigrani umovi svih uzrasta biti stavljeni pred posebne izazove u vidu optičkih iluzija. Zainteresovani će dobiti i uvid u brojne vulkane koji postoje u našem organizmu, uz savete kako se oni kontrolišu i gase, a oni koje privlače neuronauke u prilici su da otkriju na koji to način mogu i sami da se upuste u istraživanje najrazličitijih mogućnosti našeg zagonetnog mozga.

Festival nauke
Festival nauke
Foto: Srbija Danas

Naučno fantastična bina i ove godine ugostiće naučnike iz celog sveta, kao i najbolje šou programe domaćih naučnika, dok će Mala naučna bina biti mesto za debate o najaktuelnijim naučnim fenomenima i problemima. 

Ekspertinejdžeri će u svom kutku pokazati genijalne izume mladih naučnika do kojih su udruženim snagama došli na školskim časovima i vannastavnim aktivnostima, dok će posebne postavke biti osmišljene za najmlađe posetioce festivala, sa željom da se već od malih nogu zaljube u nauku. 

Festival nauke
Festival nauke
Foto: Srbija Danas

Festivalske ulaznice po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta, ulaznice će moći da se kupe i na samoj lokaciji - Beogradskom sajmu. 

Festivalska ulaznica važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A i 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz. Prva tri dana Festivala nauke, namenjeni su prvenstveno za školske posetit, dok je nedelja porodični dan. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
22 Beograd