Skip to main content
Radmila Savićević

SEKLA JE KULISE I BESNELA Čuvena Riska je svog muža toliko volela da mu je pravila LJUBOMORNE SCENE usred POZORIŠTA

Foto: Youtube printscreen/Provale domacih filmova
Jaka ljubav!

Glumica Radmila Savićević napustila nas je 2001, a njen osmeh, brilijantne uloge i nadimak Riska koji je dobila zbog uloge u seriji "Srećni ljudi" pamtiće se doveka. Radmila je bila jedna od naših najboljih glumica, a njen život bio je daleko od običnog.

Sam početak života obeležila je porodična drama. Kao mala je ostala bez oca koji je napustio njenu majku sa decom - zato što je, kako je sama govorila, morao. On je bio čovek čvrtih uverenja koji su ga koštali porodice, a njoj su otežavali od malih nogu. Uprkos brojnim preprekama, čuvena Riska je govorila da joj je detinjstvo bilo lepo.

SLABIĆI NE POSTUPAJU OVAKO - Evo kako da prepoznate pravog muškrarca koji će uvek biti uz vas

SLABIĆI NE POSTUPAJU OVAKO - Evo kako da prepoznate pravog muškrarca koji će uvek biti uz vas

ODMAH REAGUJTE: Signali koje vam šalje organizam kao što su KONSTANTAN UMOR i pospanost, ne smete ignorisati

ODMAH REAGUJTE: Signali koje vam šalje organizam kao što su KONSTANTAN UMOR i pospanost, ne smete ignorisati

- Krštena sam posle sedam godina jer nisu hteli da me prime u školu dok nisam bila krštena. To je bio uslov za to vreme. To je bilo strašno. Mog mlađeg brata i mene tata nije hteo da krsti, tada nismo razumeli zašto, valjda iz nekih svojih uverenja. Moj otac je čak zbog toga morao da ode i da ostavi moju majku sa troje dece bez igde ičega. Ali majke su uvek majke, izbore se do kraja. Mi smo imali jedno lepo, siromašno detinjstvo. Ono je bilo toplo, ljudski- pričala je Radmila Savićević za života.

Srećni ljudi
Srećni ljudi
Foto: Instagram printscreen/batazivojinovic

Upravo zbog manjka novca, ona nije mogla da upiše gimnaziju. Bila je vredan đak, ali materijalne mogućnosti stale su na put njenim ambicijama.
Završila je žensku zanatsku školu. Ipak, njena duša je želela da ide nekim drugim putem. Prelomni momenat je bilo “okopavanje kukuruza”. Teško se živelo, a da bi preživela taj posao je bio sledeći kojeg bi trebalo da se lati. Tog trenutka je shvatila da mora nešto da promeni.

Nije želela da okopava kukuruz već je smogla snage i pokrenula kulturno društvo. Odmah sam organizovala kulturno društvo, pa tako nisam okopavala kukuruz. Akcija je trajala mesec dana. Organizovala sam omladinsko pozorište, Đuza, Čkalja, moj čovek (Boža Savićević). To omladinsko pozorište, prerastalo u gradsko pozorište - rekla je tada glumica.

Muža Božidara je upoznala na Korzou u Kruševcu i mnogo su se voleli. On je čak zbog nje promenio i profesiju. Radio je kao zubni tehničar, ali pod Radmilinim uticajem je otišao u glumu. Bio je umetnik za primer, a Rada mu je često priređivala i ljubomorne scene. O tom delu njenog života u knjizi "Prva i poslednja" pisala je i novinarka RTS-a Nataša Mijušković, kojoj je Radmila bila ujna.

- Znam s koliko je ljubavi brinula o njemu pošto se prilično mlad razboleo, koliko je bdela nad njim i njegovim zdravljem. Samo zahvaljujući njoj, Boža je dočekao lepe godine. Sećam se kad mi je pričao kako je Rada sekla kulise u Niškom pozorištu jer je u to vreme bila veoma ljubomorna. On je bio popularan i lep glumac, igrali su zajedno u mnogim predstavama, ali kad bi Boža imao scenu s nekom mladom i lepom koleginicom, ujna bi probušila kulise i gledala šta radi na sceni, pa bi mu posle predstave prebacivala kako je mogao malo manje da steže u zagrljaj tu partnerku. Doduše, po njenoj verziji, samo je razmicala kulise, ali on je tvrdio da je pravila rupe na njima kako bi imala bolji pogled na scenu. Bila je neverovatno duhovita, imala je veoma dobro pamćenje i baš je bila, što bi u Crnoj Gori rekli: “žena čo’ek”. Žena laf! Jednom prilikom još kao devojčica vraćala sam se s njima iz Novog Sada za Beograd, nešto me je bolela glava, pa sam bila neraspoložena, a oni su, da bi mi olakšali put, odglumili celu Zonu Zamfirovu. Boža je vozio i govorio sve muške uloge, a Rada je sedela pored njega i glumila ženske. Umeli su ljudima da prirede neočekivana i originalna iznenađenja.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd