Skip to main content
Katić, Gvero, Radojičić

"IDIOTOM" BDP PROSLAVLJA ROĐENDAN: Među ovogodišnjim dobitnicima Branka Katić, Gvero, Radojičić...

Beogradsko dramsko pozorište je za tri i po godine imalo 27 premijera. Preko hiljadu predstava su glumci odigrali u tom periodu i prisustvovali na hiljadu i po proba! Gala proslavom pozorište je obeležilo ovaj važan datum za kuturu!

Na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković", večeras u 19.30, premijerno će biti izvedena predstava "Idiot". Predstava je adaptacija kultnog romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Ivice Buljana, kojom Beogradsko dramsko pozorište svečano obeležava svoj dan, 20. februar, i svoj 76. rođendan dodelom godišnjih nagrada.

Priznanja za postignuća na profesionalnom nivou su poneli Aleksandar Denić, Marko Gvero, Ana Tomović, Branka Katić i ceo ansambl predstave "Božanstvena komedija" u režiji Franka Kastorfa. Kastorf se smatra "papom dekonstruktivizma", bio je 25 godina upravnik "Folksbine" u Berlinu, koje je u tom periodu dobilo epitet najboljeg pozorišta na svetu. Jednan je od najvećih poznavalaca Dostojevskog i kritika ga smatra šarmantnim provokatorom.

"Idiot" je prvi put objavljen 1869. godine i do danas zadržava aktuelnost u svim umetničkim vizurama - pozorišnoj, filmskoj, baletskoj, operskoj... Autor adaptacije koja stiže pred našu publiku je genijalni pisac i filozof Vladimir Tabašević.

Poseban gost današnje svečanosti u BDP-u bila je gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić.

VOLELA JE SPORTSKU LEGENDU! Branka Katić je bila sa poznatim VATERPOLISTOM - krili su od svih, a danas ih JOŠ NEŠTO spaja

VOLELA JE SPORTSKU LEGENDU! Branka Katić je bila sa poznatim VATERPOLISTOM - krili su od svih, a danas ih JOŠ NEŠTO spaja

- Malo je pozorišta u regionu koja mogu da se pohvale stažom i uspehom koje iz godine u godinu beleži Beogradsko dramsko pozorište. Imam utisak da je BDP od svog nastanka uspevao da uhvati korak sa vremenom i da nađe svoje mesto u savremenoj istoriji teatra - kazala je Mihailović Vacić.

Zanimalo nas je da saznamo na kom je stupnju kultura u Srbiji, šta za njih znači ovaj dan i gde u ovom dinamičnom dobu pronalaze inspiraciju.

Branka Katić
Foto: Srbija Danas

U domaćoj kinematografiji nije toliko čest slučaj da pratimo razvijanje i odrastanje jedne glumice, od simpatične tinejdžerke do odrasle žene koja postaje predvodnica u svom poslu, a da pritom nijednog trenutka nije gubila onaj isti sjaj po kom smo je upamtili i zavoleli. Ovu retku privilegiju pružila nam je Branka Katić.

Koliko je ovaj dan važan za kulturu Srbije?

- Svaki praznik pozorišta je praznik jednog društva. Važno je da brinemo o našim pozorištima, umetnicima i radnicima u kulturi. Malo vaše duše mora biti utkana u sve što radite. To je nešto najplemenitije što možemo da iznedrimo.

Da li uloga pronađe glumca ili je glumac učini svojom?

- Kada se desi sinergija, onda se zaista desi magija. Adrenalin koji vas drži na vrhovima prstiju je čaroban! 

Detalje intervjua sa Brankom Katić pogledajte u prilogu ispod.

Miljenik publike iz filma "Montevideo, Bog te video" i član Beogradskog dramskog pozorišta, Aleksandar Radojičić, bio je veoma raspoložen za razgovor.

Aleksandar Radojičić
Foto: Srbija Danas

- Odlično sam, rođendanski! Imam dve probe nakon ovoga! - rekao je kroz neodoljivi osmeh.

- Dobili smo nagradu za odigranu "Božanstevnu komediju". Beskrajno mi je drago što smo baš tu nagradu dobili, zato što je bila fenomenalna ekipa. Svi su se odlično snašli. 

Koliko je ovaj dan važan za kulturu Srbije?

- Svaki dan je važan za kulturu Srbije! Svakog dana treba da se bavimo sve više i više kulturom i da pomeramo granice. Treba da što više značaja pridajemo tome. Da ove teme pune prve stranice novina!

Detalje ovog razgovora, pogledajte u prilogu ispod.

Jedan od naših najangažovanijih glumaca, Marko Gvero, takođe je dobitnik nagrade.

Marko Gvero
Foto: Srbija Danas
Foto: Srbija Danas
Koliko je rođendan pozorišta važan za kulturu Srbije?

- Pozorište ima dug život. Beogradsko dramsko pozorište postalo je važno u regionu i postavlja standarde. Smatram da je važan jer obeležava dugotrajnost, upornost i slavu.

Da li uloga pronađe glumca, ili glumac ulogu?

- Gluma je iskustvena umetnost, inspiracije su svuda oko mene. Kada imate profesionalne kolege, sve je lako.

Intervju sa Markom Gverom pogledajte u prilogu ispod.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd