Skip to main content
David Albahari

SRPSKA ELITA NA SAHRANI DAVIDA ALBAHARIJA - kultni pisac sahranjen uz potresne reči na jevrejskom groblju

Foto: ATA images
Sahranjen jedan od najvažnijih pisaca srpske književnosti na prelazu iz 20. u 21. vek.

Književnik David Albahari sahranjen je danas na Jevrejskom groblju u prisustvu porodice i prijatelja.

Albahari je preminuo 30. jula u 75. godini nakon teške bolesti.

"Svet je samo odraz...": OVAKO GOVORI David Albahari!

"Svet je samo odraz...": OVAKO GOVORI David Albahari!

Preminuo Milan Kundera

Preminuo Milan Kundera

Nepoznata arhiva Slobodana Jovanovića stigla je u Adligat: "Stotine dokumenata pisanih rukom..."

Nepoznata arhiva Slobodana Jovanovića stigla je u Adligat: "Stotine dokumenata pisanih rukom..."

Poslednju počast velikom piscu odali su Svetislav Basara, Zoran Hamović, , Mirjana Ognjanović i drugi značajni pisci i elita naše kulturne scene

Govor u čast svoj prijatelja održali su Mirjana Ognjanović i Dušan Petričić.

– Kao što smo se istovremeno otisnuli u svet, tako smo se istovremeno, opet bez dogovora i vratili u Zemun. Sa idejom da svoje penzionerske dane provodimo u lepim šetnjama i razgovorima po zemunskom keju. Ideju o šetnjama i razgovorima samo smo delimično realizovali. Davidova neočekivana i neprijatna bolest poremetila nam je planove. Srčanost kojom je čuvao svoje pravo da, uprkos bolesti i objektivnim ograničenjima, neometano misli i putuje, učestvuje na književnim večerima i razgovara sa svojom publikom, retko se viđa – govorio je između ostalog Petričić i zaključio:

David Albahari
Foto: ATA images

– Eto nama, druže, nove lokacije na kojoj ćemo se jednom, izvesno je, ponovo sresti. Tu u novom neobičnom prostoru i još neobičnijem ambijentu opet se igrati gornjeg i donjeg Zemuna. I zato danas, kada se rastajemo, možemo čista srca da kažemo: uvek naš David! Ovdašnja jevrejska zajednica, Savez i sve opštine, duguju mu bezgraničnu zahvalnost za sve što je učinio za nas. I zato neka je blagosloveno sećanje na Davida Albaharija!

David Albahari rođen je 15. marta 1948. godine u Peći u jevrejskoj porodici. U Zagrebu je studirao englesku književnost i jezik, a 1973. godine objavljuje svoju prvu zbirku kratkih priča „Porodično vreme“. U književnim krugovima postaje veoma popularan nakon svoje četvrte knjige „Opis smrti“, za koju je dobio nagradu „Ivo Andrić“.

David Albahari
Foto: Youtube printscreen/ Vuko Martinović

Albahari 1991. godine postaje predsednik Federacije jevrejskih zajednica Jugoslavije, a radio je i na evakuaciji jevrejskog stanovništva iz Sarajeva. Sa porodicom se 1994. godine preselio u Kanadu, tačnije u Kalgari, gde je živeo do 2012. godine, kada se doselio u Beograd.

U Srbiji je brzo stekao status kultnog pisca. Njegove knjige prevođene su na nemački, francuski, engleski, hebrejski, albanski, mađarski, slovački, slovenački, makedonski, poljski i italijanski jezik i važio je za našeg najprevođenijeg savremenog pisca. Za mnoge knjige i autore koje je i sam prevodio, čitaoci i pisci čuli su upravo od njega.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd