clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

DUŠAN JE OŽIVEO TESLU I ODUŠEVIO SRBIJU: Sad nas čeka novo uživanje i verujte - OVO SE NE PROPUŠTA!

15.09.2017. 11:18
Piše:
Srbija Danas
Dušan Jovović
Dušan Jovović / Izvor: Srbija Danas

- Ja sam iskreni optimista, u renesansi hiperprodukcije polusveta, kiča i šunda siguran sam da postoji zdravo jezgro koje čeka samo malo bolje uslove i da počne da raste, kaže Dušan najvaljujući svoj novi umetnički projekat.

Umetnik Dušan Jovović je izazvao ogromnu pažnju javnosti tokom realizacije projekta ,,Teslin vremeplov" Telekom Srbija u mnogobrojnim gradovima. Zahvaljujući njemu su oživele su i brojne fasade, a sada će se počevši od 18. septembra publici predstaviti izložbom CINQUE TERRE, koja je, kako kaže, motivisana samo ljubavlju.

Ulje na platnu, digitalna umetnost, ritam beogradskog asfalta i manastiri na Kosovu i Metohiji. Kako spajate naizgled nespojivo?

Interaktivnu umetnost, digitalnu umetnost, video, slikarstvo, gledam kao discipline koje zavise jedna od druge i čine jednu celinu. Uspeo sam da izgradim divan odnos sa svojom tehničkom, naučnom i umetničkom stranom koje često nisu imale konsenzus. Imao sam sreće da stvaram i steknem iskustva u pozorištu, filmu, u različitim institucijama kulture i da se bavim i živim od onoga što volim i što me ispunjava. Posle završenih osnovnih i doktorskih studija na državnom Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu vrlo brzo sam shvatio da je potrebno da savladam nove medije i tehnologije kao i određene programske jezike da ne bih morao da pravim kompromise u izvođenju osmišljenog dela.  Multimedija u pravom smislu te reči. Svaki medij ima svoje zakonitosti i ograničenja, a ja granice ne volim, tako da sam izučavao i izučavam što veći broj disciplina koje često imaju primenu i u privredi i nauci.

Manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji su živi muzeji i duhovni centri koji nikada nisu prestajali sa radom, a svi znamo da vekovima nemaju najbolje komšije koje su dolazile i odlazile i nikada ništa dobro iza sebe nisu ostavili. Fresko slikarstvo koje je svoj vrhunac dostiglo u srednjem veku upravo na ovim prostorima za mene predstavlja jedinstven i neponovljiv izvor inspiracije i nadahnuća.

Duhovni motivi vas očigledno inspirišu, naziv izložbe ste posvetili magičnim selima u Italiji koje nazivaju Pet zemalja, gde se nalaze brojni hramovi iz srednjeg veka. Poznat je i  Vaš trud za očuvanje srpske baštine na Kosovu i Metohiji. Ima li mesta za tradiciju u današnjem  svetu i koliko u Srbiji cene svoju prošlost i kulturu?

Građu ove izložbe čine 15 slika različitih formata, koje su slikane tehnikom ulje na platnu. One su nastale analizom mojih osećanja i kolaža različitih događaja i pogleda na svet u protekle 4 godine.Drugačiji rakursi i švenkovi filmskim jezikom, su bili neophodni da bi napravio ovu postavku, a to je bilo moguće samo brojnim putovanjima i neposrednim kontaktom sa ljudima koji su utkani u motive na svakoj od ovih slika. Takav ritam je bio svakako veoma zahtevan, a kada bi osetio zasićenje odlazio bihpo različitim metropolamasveta na izložbe velikih umetnika kao što su Dali, Velaskez, Šile, Klimt, Modiljani...

CINQUE TERRE kako glasi naslov izložbe prestavlja prostor koji odoleva vremenu i svi izazovima koje moderno vreme nameće. Sigurno da sadržaj na platnima  predstavlja  najintimniji deo mene koji lukavo uspevam da sakrijem (smeh). Na takvim mestima nalazim svoju slobodu i vrlo brzo shvatiš da stvari kojima robuješ, novac, uspeh, slava da su sve to gluposti i to je fantastično. Mislim da se to oseća u mom crtežu, motivima i bojama. Otvaranje izložbe je u 19h u Kući kralja Petra I, ponedeljak 18. septembra.

Velika mi je privilegija da imam kakvu takvu ulogu u očuvanju naše kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i u razvoju srpskog savremenog stvaralaštva koje zaista postoji i nezaostaje sa ostalim delovima Srbije. Kultura kod nas je već duži niz godina u veoma lošem stanju, ali ne vidim da je negde teže nego na Kosmetu. Naprotiv ,ona opstaje i ima svoju produkciju koja je veoma zapažena za onog koji želi da gleda. Zato će mi biti čast da ovu izložbu u Beogradu otvori moj prijatelj  Živojin Rakočević direktor kulturnog centra u Gračanici u kome se nalaze u izbegličkom statusu smeštene institucije kao što su Narodno Pozorište Priština, Venac...

Rešenje za reanimaciju i oporavak naše kulture kroz ozbiljne programe i kulturnu politiku postoji, ali bi moralo da se daleko ozbiljnije pristupi tome i bez kompromisa  jer posledice tog nerada vidimo svuda oko nas.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Koji su  motivi koji su zastupljeni na Vašim platnima?

Postoji samo jedan motiv, a to je ljubav. Postoje dve vrste ljubavi, ostvarena i neostvarena, a moje boje služe kao svedoci i čuvari te lepote. Sve njih sam stavio u stare varoši i dodelio im ulice. Ta mesta sa svakom godinom koja prolazi dobijaju još jedan sloj patine na sebi i posebnost koja je često nenametljiva, prava. Zapisujem poštare koji žure, kafedžije koji mašu rukama i sklanjaju kamione dostave kada im zaklone baštu, zaljubljene poglede koji se nikada neće ostvariti u ljubavi... Sve je to naslikano u međuredovima koje na prvo gledanje nećete moći da vidite. Kada se uželim svih tih osmeha i ulica koje ne vode nikuda sednem međju moja platna i tamo sam. Dizraeli je rekao ,,Čar prve ljubavi jeste u našem neznanju da se ona može uvek završiti.” Zato ova izložba neće biti prodajna, ne prodajem platna iz serije CINQUE TERRE, trebaju mi.

Teslinom delu ste napravili svojevrsni omaž kroz projekat ,,Teslin vremeplov“, a volite i da ga citirate na vašem instagram profilu poput njegove izjave da su „naše vrline i naši promašaji neodvojivi, kao sila i materija; kada se odvoje nema više čoveka“. Da li Vam se čini da Srbi nekako na silu zaboravljaju svoje vrline i pretežno ističu svoje mane, da previše negativno ocenjuju sebe kao narod?

,,Teslin vremeplov” Telekom Srbija, čiji sam autor, nastao je kao projekat koji su inicirali ljudi iz kompanije na čelu sa direktorom Ćulibrkom, Marijom Bošković i njenim timom. Projekat je zahtevao ozbiljno istraživanje i napredne tehnike digitalnog ,,oživljavanja” Tesle. Očigledno je da smo uspeli da napravimo nešto jedinstveno i posebno što je rezultiralo i ozbiljnim priznanjem. „Teslin vremeplov“ u Berlinu je izabran među pet najboljih projekata u Evropi u oblasti nauke i obrazovanja za 2017. godinu.

Stvarno imamo razlog da budemo ponosni na svoje umetnike i naučnike, narod koji je iznedrio Teslu, Pupina, Milankovića, Njegoša i mnoge druge, svakako nije mali narod. To je dragocenost koju moramo da negujemo, ali tužno je što smo postali suviše virtuelni i svaka akcija nam počinje i završava se za tastaturom računara. Nema dodira, bliskosti i realnog iskustva, mnogo je lakše unutrašnju prazninu zatrpati internet sadržajem nego izgrađivati sebe. Zato je postalo toliko se lako odreći pravih stvari i svoje mišljenje svesti na jedan klik mišem. Ja odbijam komunikaciju jednim klikom. Odbijam sve stvari koje kradu život, osim umetnosti, koja ipak potkrada, kraducka.

Okupio sam zbog složenosti i zahtevnosti budućih projekata ozbiljan tim scenogafa, animatora, programera i dizajnera koji će nastupati pod imenom ARTBEAT.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Planirate li još sličnih 4D projekata poput “Teslinog vremeplova” i oslikavanja nekoliko zgrada u nekoliko gradova srpskim freskama? Gde ćemo u skorije vreme moći da vidimo još nešto iz kuhinje “Kulturizacije” i ARTBEAT grupe?

,,Teslin vremeplov” Telekom Srbija izvodim u saradnji sa Mtel Austria na nemačkom jeziku u Beču na fasadi Tehničkog Fakulteta na kom je znanje usavršavao naš veliki Milutin Milanković. Tesla će oživeti na Karlsplatzu 29. i 30. septembra od 20:30h. Pozivam sve koji mogu da prisustvuju tom događaju. Trenutno radim svoj autorski dokumentarni film o jezeru Gazivode na Kosovu i Metohiji, i svima onima koji su ostavili trag na tom prostoru i šire, kao što su Jelena Anžujska, kralj Milutin...

Ostali projekti se krčkaju i spremaju, a ja nemam običaj da izlazim sa nečim čime nisam u potpunosti zadovoljan.

Ima li danas u Srbiji mesta za kulturu?

Šta god genijalno da sad kažem, da dam recept za procvat srpske kulture, svi koji čitaju ovo reći će da znaju kraj priče. I potpuno su nažalost u pravu.Tužno je što su Beogradu bili amputirani glavni muzeji skoro 15 godina i da se to ne predstavlja kao skandal što i jeste. Ja se iskreno radujem njihovom najavljenom otvaranju. Nekako smo uvek imali preče stvari da uradimo nego da se bavimo sobom i kulturom. Istorija nas uči da su sva velika stradanja počela uništavanjem umetničkih dela, paljenjem knjiga, zabranjivanjem određenih umetnika...

Ovo je još jedna lekcija iz koje kao mnogo puta do sada nećemo izvući pouku i okrenuće se i uješće nas za zadnjicu. Uprkos tome ja jesam iskreni optimista, u renesansi hiperprodukcije polusveta, kiča i šunda siguran sam da postoji zdravo jezgro koje čeka samo malo bolje uslove i da počne da raste. Odnos politike i kulture već duži niz godina kod nas mogu opisati kao odnos bogatog i siromašnog rođaka koji se zbog ostatka familije prividno slažu, ali se ne podnose jer su u stalnom strahu da nešto ne traže jedan drugom i na silu se smeškaju kada su za istim stolom.

Može li danas od umetnosti da se živi ili je ipak bolje da pre nego što odlučite da studirate književnost, slikarstvo dobro razmislite da li bi se ulazak u rijaliti više isplatio?

Pitanje je da li mi možemo kao društvo da živimo bez kulture i umetnosti. Nauka je uspela za skoro sve da da objašnjenje osim za talenat. Ja verujem da je to Božiji potpis u vašoj duši i da je greh da ga ignorišete.  Zamislite da je sve objašnjeno i predvidivo, koliko bi svet bio siv i dosadan.