Subota 24. feb 2024.
Zoran Rankić

OVAKO JE GOVORIO GOSPODIN POPARA! Na današnji dan nas je napustio velikan čiji citati ODZVANJAJU!

Foto: Instagram printscreen/Agencija Perspektiva
Odisao je harizmom, plenio šarmom, ulivao strahopoštovanje razornim glasom i očarao svojom markantnošću!

Na današnji dan, pre tačno četiri godine napustio nas je Zoran Rankić – poznatiji pod nadimkom Gospodin Popara, po ulozi iz kultne serije Srećni ljudi.

Od ovog "jeftinog" jela uspeo je da napravi pravi delikates, ali je u "kimeatografskoj kuhinji" sebi zapržio čorbu, i to onu paprenu.

Erupcija snage koja je kuljala iz njega bila je ugašena jer je previše dobro glumio! Doduše, onoga koga nije smeo. Reč je o ostvarenju Save Mrmaka po scenariju Siniše Pavića u seriji "Poslednji čin", gde je Rankić (dobro) glumio četničkog komandanta gorske garde, Nikolu Kalabića, i dao mu svoj "šmek", a to nikako nije smeo u doba komunističke vlasti. 

Zoran Rankić
Foto: Instagram printscreen/Agencija Perspektiva

Mnogo pre nego što je i sam Kalabić rehabilitovan, to je dok je još bio živ učinjeno i samom Zoranu Rankiću, kada je postao miljenik publike u ulozi bahatog direktora Žarka Popare u remek delu Siniše Pavića – Srećnim ljudima.

Iako je i tu zamišljen kao negativac, Rankić to jednostavno ne može da bude! Čak i kada poseduje osobine koje bude gnev, takav karakter obavijen u vulkansku harizmu poprima zabavan i šarmantan način.

Nema dileme da smo u njegovim glumačkim bravurama mogli mnogo više da uživamo, samo da tim istim bravurama nije "zasmetao".

Ipak, to nije jedino što nam je ostavio u amanet, štaviše...na jednom drugom polju bio je još plodonosniji.

Kniževnost je takođe bila njegova ljubav, a objavio je nekoliko zbirki pesama, zbog čega je više puta nagrađivan. Pisao je i aforizme u  nekoliko listova i humorističkih novina. Mnogi su njegov stil pisanja poredilis a poezijom velikog Laze Kostića.

Portal Srbija Danas vam, povodom četvrte godišnjice smrti Zorana Rankića predstavlja nekoliko njegovih najpoznatijih aforizama.

  • Ne znamo svoju sudbinu, ali smo se s njom pomirili.
  • Učinili smo sve što smo mogli. Jedino nismo mogli ono što je trebalo.
  • Ne širi se svoj vidik rušenjem tuđe kuće!
  • Prava reč je uvek u pogrešno vreme!
  • Duša ne postoji sve dok ne počne da boli!
  • Uspeo sam u svemu osim u životu.

Takođe, među replikama koje je izgovarao u seriji Srećni ljudi, po scenariju Siniše Pavića, često su se našle i Rankićeve sopstvene kreacije, a najpoznatija je i kovanica koju upućuje Loli Golubović, oslovljavajući je sa "gospođice, gospođo".

Gospodin Popara
Foto: Printscreen Instagram/Agencija Perspektiva

Ujedno, mnoge replike u samoj seriji ostaće zauvek upamćene, a najupečatljivije su:

"Logika se ne poštuje, razum je ponižen", ili čuveno "Tražite Bebo, samo tražite"...

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd