Skip to main content
Guča

Guču posetilo oko 100 000 ljudi!

Foto: Aleksandar Dmitrovic, Live Production
Najveća fešta na Balkanu, Dragačevski sabor trubača u Guči, zasijala je starim sjajem! Od 05. do 07. avgusta, varošica u Zapadnoj Srbiji postala je svetski centar trube, kojom je u tri festivalska dana prodefilovalo preko 100 hiljada ljudi sa svih meridijana.

Direktorka turističke organizacije Dragačevo, Aleksandra Mitrović, kaže da je izbor izvođača, ali i atmosfera po kojoj je Sabor poznat, privukla veliki broj gostiju.

„Veoma smo zadovoljni ovogodišnjim posetom, koja je dostigla brojku od oko sto hiljada. Smeštajni kapaciteti bili su rasporodati pre početka Sabora, a krevet se tražio u mestima koja su i do 30 kilometara udaljena od Guče. Najveći broj stranih turista došao je iz zemalja regiona, ali i iz Francuske, Holandije i Portugala. Drago mi je da su utisci gostiju i više nego pozitivni i da su uspeli da na pravi način osete energiju Sabora, po kojoj smo nadaleko poznati. Posebno sam ponosna što smo bogatim muzičkim programom i kulturno-umetničkim sadržajem uspeli da prevaziđemo sva očekivanja“ – kazala je ona.

Podsećamo, tokom tri festivalska dana publika je uživala u zvukovima višestruko nagrađivanih majstora trube – Dejana Jevđića, Dejana Lazarevića, Dejana Petrovića sa svojim Big Bandom, Ekrema Mamutovića, kao i u zvukovima trube krunisanih kraljeva i ambasadora Guče – Boban i Marko Marković.

Posetioci su imali priliku da čuju i Danicu Crnogorčević, zatim prepoznatljive tonove Big Banda, orkestra RTS-a, a poseban kuriozitet tokom trećeg dana festivala bio je nastup Narodnog orkestra RTS-a sa gostima solistima Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Dragicom Radosavljević Cakanom. Posebno oduševljenje izazvali su bend Divanhana i 357, kao i DJ koji je zajedno sa trubačima drugog dana Sabora na glavnoj pozornici na stadionu doveo atmosferu do usijanja.
U organizaciji ovogodišnjeg Sabora nalaze se Opština Lučani, Turistička organizacija Dragačevo, Kulturni centar Guča, kao i SKYMUSIC, koji je zadužen za  kompletnu realizaciju, vizuelizaciju i tehničku produkciju festivala.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd