Subota 02. dec 2023.
Izložba Milice Jovanović

Izložba crteža i slika "BEZ HORIZONTA" Milice Jovanović

Foto: Promo
Traje do 7. decembra.

Izložba "Bez horizonta" Milice Jovanović biće otvorena u utorak, 20. novembra u 19 sati u Galeriji Doma omladine Beograda i trajaće do 7. decembra.

Izložba “Bez horizonta” je doktorski umetnički projekat Milice Jovanović, i sastoji se od slika i crteža nastalih na osnovu satelitskih snimaka Zemlje.

Rad Milice Jovanović
Rad Milice Jovanović
Foto: Promo

Kada gledamo naše stanište iz tačke daleko izvan njega, uobičajeni antropocentrični način razmišljanja postaje neadekvatan. Geološke strukture, koje smo skloni da razumemo kao nepomerivu i nepromenljivu pozadinu za ljudske aktivnosti, sada svojom dinamikom preuzimaju čitav kadar. 

Pogled nam prelazi sa ljudske na geološku skalu, otvarajući prostor za istraživanje odnosa prema strukturama koje nas okružuju, i kako se taj odnos menja dobijanjem perspektive koju ljudsko telo bez posredstva tehnologije ne bi moglo iskusiti. Budući da postoje promene u sastavu površinskih slojeva Zemljine kore koje su posledica ljudskog delovanja, geolozi zaključuju da su ljudi započeli novu epohu u istoriji planete. Nije više očigledno samo to da površina planete određuje živote životinja koje je nastanjuju, već i da je jedna vrsta počela značajno da menja sastav planete. Pokušaj da se kroz likovni jezik otvore novi načini gledanja na dinamiku odnosa ljudskog i neljudskog nastaje jer je dejstvo svake "strane" u onoj drugoj sada nemoguće zanemariti.

Izložba Milice Jovanović
Izložba Milice Jovanović
Foto: Promo

Biografija: Milica Jovanović (Beograd, 1989.) završila je master i osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Roksandića. Kao stipendista Vlade Francuske deo master studija pohađala je na Školi lepih umetnosti (École nationale supérieure des Beaux-Arts) u Parizu u klasi profesora Žan-Mišela Alberole (Jean-Michel Alberola). Dobitnica je nagrade Ljubica Cuca Sokić za slikarstvo 2012. godine. Učestvovala je na izložbama u zemlji i inostranstvu, a od 2017. godine aktivna je i kao član grupe Heavy Weather u Dablinu (Irska).

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd