Petak 23. feb 2024.
Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa

Prof. Simeunović: Zaštita kulturnog nasleđa je kolektivni zadatak

Foto: Promo
Zaštita kulturnog nasleđa trebalo bi da bude kolektivni zadatak, kako pojedinaca, tako i institucija, jer to čini jedno društvo boljim i uspešnijim, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Dragan Simeunović, govoreći o svojoj novoj knjizi „Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa: od Luvra, do Kosova i Palmire“. 

Nova knjiga u izdanju Službenog glasnika delo je grupe autora među kojima su, pored profesora Simeunovića, Danijela Nešić, Renata Samardžić i Mina Zirojević. Prema rečima Simeunovića, knjiga je koncipirana tako da se tematikom uništenja i prisvajanja kulturnog nasleđa bavi veoma široko i otvara pitanja poput licemerja zapadne civilizacije, krađom kulturnih dobara kroz istoriju, kao i aktuelnim stanjem na našem prostoru.

Kako je profesor Simeunović istakao govoreći za TV Prva, izuzetno je važno da intelektualci i institucije prepoznaju ono što je važno braniti i da umeju da to odbrane. 

- Morate da prepoznate ono što je vaše i umeti to braniti i braniti, ne samo hteti. Zatim, ne možete se ograničavati samo na neku kritiku nekoga i nečega. Nego morate dati svoj doprinos, pokazati kako i šta. To čini jedno društvo boljim i uspešnijim. To je tragična slika naše neprosvećenosti. Nama treba hiljade Dositeja i Vladeta Jerotića da nas uzdižu i uzdižu, jer nam je to očigledno i dalje jako potrebno. Ako se nama to čini nebitnim da očuvamo svoje kulturno nasleđe, šta onda reći o takvom narodu. Ja mislim da to treba da bude kolektivni zadatak i institucija - rekao je Simeunović.

Ovom prilikom, on je pozvao javnost da se pridruži promociji knjige „Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa: od Luvra, do Kosova i Palmire“ 15. decembra u 18:00 sati u Etnografskom muzeju Beograda, gde će o temi kulturnog prisvajanja govoriti autori knjige, kao i poznavaoci ove teme.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd