Skip to main content
adligat

Putevima i pustinjama Australije, predavanje australijskog ambasadora u Adligatu

Foto: Adligat
Predavanje pod nazivom „Istorija multikulturalizma u Australiji“ održano je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

Ambasador Australije Nj.E. Daniel Emeri održao je predavanje „Istorija multikulturalizma u Australiji“ u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u okviru programa „Ambasadori u Adligatu“.

Australijsko veče pod nazivom „Putevima i pustinjama Australije“ bilo je sastavljeno od tri segmenta: predavanje njegove ekselencije o istoriji Australije sa posebnim osvrtom na istoriju i probleme emigracije, predavanje predsednice Adligata Svetlane Mirčov, eksperta za knjige štampane tokom Prvog svetskog rata, i putopisca Viktora Lazića o putovanju Australijom.

adligat
Foto: Adligat

U Udruženju Adligat u okviru Muzeja knjige i putovanja nalazi se najveća zbirka australijskih knjiga i filatelije u regionu. 

U zbirci Prvog svetskog rata u Adligatu pronađene su nepoznate fotografije medicinskih sestara koje su iz Australije došle da volontiraju u Srbiji u okviru Bolnice škotskih žena. Veliko požrtvovanje i posvećenost koje su pokazale, zauvek su spojile Srbiju i Australiju, a tek poslednjih godina na videlo izlaze njihove zasluge. Javnosti su po prvi put u Adligatu predstavljene pojedine fotografije iz Adligatove zbirke.

Njegova Ekselencija Daniel Emeri govorio je o značaju emigracije za Australiju, o nastanku Australije kao države emigranata i o problemima sa kojima se suočava moderno australijsko društvo u odnosu na kontinuirane migracije.

adligat
Foto: Adligat

Australijsko veče je organizovano u saradnji Adligata sa Australijskom ambasadom u Beogradu i Rotarakt klubom Dedinje. Publici su se obratili i Dragana Dojčinović u ime Rotarakt kluba Dedinje i Nada Maletić, bivša ambasadorka Srbije u Australiji. Na koktelu posle događaja služena su izvanredna australijska vina.

Počasni predsednik Adligata, Viktor Lazić, predstavio je fotografijama i čitanjem odlomaka svojih putopisa dvomesečno putovanje po australijskim pustinjama i gradovima.

„Australija u svojoj veličini skriva simpatičnost koale, hitrinu kengura, opasnost krokodila, strašljivost noja, poglede guštera i insekata čudnovatih boja i oblika koji je nastanjuju. Sve te osobine, začinjene humorom, predstavljaju oreal najvećeg ostrva na svetu. Kako je primetio Čarls Šulc, američki crtač stripova, ovaj kontinent je za nas jedina nada. Ne treba se brinuti ako je danas smak sveta – u Australiji je već osvanuo sutrašnji dan“, glasi jedan od pročitanih odlomaka.

adligat
Foto: Adligat
Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd