Skip to main content
Mikrofon

Umro je gitarista "No smoking orkestra"

Foto: Profimedia
Bio je svestrani muzičar.

"Svirali smo rusku himnu, zatim naše kompozicije. Bilo je odlično. Naš nastup trajao je skoro pola sata. Veliki broj zvanica prisustvovao je proslavi, kao i Gorbačov. Sličnu situaciju imali smo i na forumu u Davosu gde smo svirali za moćne svetske vladare"

Ivan Ivica Maksimović, srpski rok, folk i pop gitarista, preminuo je juče posle teške bolesti.

Rođen je 12. avgusta 1962, u Jagodini. Počeo je da svira gitaru 1971, inspirisan muzikom Dip Parpla i Led Zepelina. Počeci njegovog stvaralačkog rada vezuju se za rad benda "Metro". Kasnije je svirao sa dosta muzičara, od najmanjih do najvećih klubova, salama i stadionima. Kao studijski muzičar snimio je veliki broj ploča, kaseta i CD-a.

Ivan je bio i kompozitor, aranžer tekstopisac i glumac. Svirao je u jugoslovenskom hard rok bendu "Metro", pop-folk bendu "Ljute papričice" i sadašnji je član "No Smoking Orchestra" Neleta Karajlića i Emira Kusturice. Takođe je aktivan u više projekata pop i folk pevača, a najviše je sarađivao sa Vesnom Zmijanac i Luisom.

Svirao je i druge gudačke instrumente, kao što su: buzuki, baglama, saz i oud.

Od 2003. sreo se sa svetski poznatim filmskim režiserom, gitaristom i kompozitorom Emirom Kusturicom i počeo da svira sa njim i Dr Neletom Karajlićem u bendu No smoking orkestra. Svirao je gitaru na saundtreku za film Život je čudo, Zavet (sa bendom Stribora Kusturice The Poisoners) i Plavi Ciganin. Ivan je takođe glumio ulogu inspektora Maksimovića u filmu Emira Kusturice "Zavet".

Učestvovao je i u pank operi pod nazivom „Vreme Cigana“, Emira Kusturice, koja je uspešno izvedena u Parizu mnogo puta.

Sahrana ce se obaviti danas, u petak 8.11. u njegovoj rodnoj Jagodini.

Na proslavi koju je organizovala televizija Russia Today (RT) u prestonici Rusije 2015. godine svirao je bend „No smoking orkestra“ na čelu sa Emirom Kusturicom.

- Dobili smo poziv da sviramo na proslavi desetogodišnjice Raša Tudej kojoj je prisustvovao Vladimir i Putin. On je jedan veoma harizmatičan čovek, zrači. Nasmejan je, pozitivan, opušten. To je bila velika privilegija da budemo u njegovom društvu. Sama televizija je fenomenalna - rekao je Ivica Maksimović.

- Svirali smo rusku himnu, zatim naše kompozicije. Bilo je odlično. Naš nastup trajao je skoro pola sata. Veliki broj zvanica prisustvovao je proslavi, kao i Gorbačov. Sličnu situaciju imali smo i na forumu u Davosu gde smo svirali za moćne svetske vladare - opisao je svoje iskustvo iz Rusije poznati jagodinski muzičar.

- Ona je takođe izuzetno harizmatična. Još uvek snima „Na Mlečnom putu“ i kažu da opušteno ide na pijacu, kreće se u narodu. Ona je proporcijalna, prelepa žena, mirna je, tiha. Bilo mi je zadovoljstvo da je upoznam. Tu su i Al Di Meola koji je moj idol iz mladosti, Paco de Lucia električne gitare, fenomenalni muzičar. Takvih kao što je on nema više od pet na svetu. Velika mi je čast da sama svirao i pred Džonom Petrućijem (John Petrucci) - rekao je tada Maksimović.

Inače, Ivica Maksimović, čuveni gitarista Jagodinac, poslednji put svirao je u Jagodini osamesetih godina prošlog veka i bila mu je želja da nastupi na koncertu u svom gradu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd