Skip to main content
trčanje u šumi

MANITE SE TRAKE I TERETANE! Trčanje u prirodi daće najbolje rezultate!

Foto: Profimedia/ilustracija
Zemljana staza je zakon!

Iako vam to deluje kao obaveza koju morate čekirati na dnevnom spisku, bilo bi dobro da se istrčite kada god da imate priliku za to. Ipak, tu se javlja debata – da li je bolje trčati na traci u teretani ili negde u prirodi? Iako ovo pitanje postoji već godinama unazad, po svemu sudeći tek sada imamo pravi odgovor.

Prema tvrdnjama GQ magazina, najbolje mesto za trčanje su staze – zemljane staze kojima se kreću trkači, biciklisti i svi drugi koji uživaju u sportskim aktivnostima na otvorenom. Stručnjaci objašnjavaju da je razlog za to skriven u činjenici da vaše telo mora da se prilagođava neočekivanim elementima staze. Bilo da su u pitanju grane, lišće, šljunak, bare, kamenje ili koren drveta, morate se brzo prilagoditi svakoj od tih varijacija kada trčite napolju. Pored toga, tokom trčanja dodajete i druge vežbe svojoj aktivnosti poput skakanja kako biste savladali te male prepreke. Dodatno, bićete manje fokusirani na distance koju ste pretrčali, jer ste okruženi prirodom, što će verovatno dovesti do postepenog povećanja vaše izdržljivosti.

devojke i dečko trče
Foto: Profimedia

Intrigantno koliko jeste, koncept zamene trake za trčanje ili trim staze za prave staze u prirodi, može vas dovesti samo do brige o povredama. To je sasvim razumno i tome se mora posvetiti pažnja. Ipak, lepota ovakvih staza krije se upravo u činjenici da one pomažu jačanju vaših mišića, jer usled trčanja vaše telo dobija kontrolu i pojačava svoju koordinaciju koja mu inače nije potrebna. Ovaj ključni aspekt, kako kažu stručnjaci, ojačaće vaše telo kao celinu, i zadržaće povrede dalje od vas.

BIO JE ŽGOLJAVI KLINAC! Radio je 3.000 trbušnjaka dnevno i desilo mu se OVO (VIDEO)

Ipak, nekim ljudima je ideja trčanja po ovakvim stazama dosadna. Možete staviti slušalice tokom trčanja i slušati svoju omiljenu muziku ili audio knjigu kako bi vam vreme brže prošlo, ali stručnjaci vam savetuju da to ne činite, jer se morate fokusirati na zadatak koji je pred vama.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd