Skip to main content
pregled kod urologa

PODMUKLI SIMPTOMI: Posle 50. GODINE muškarce čeka OVA bolest - evo kako je se rešiti

Foto: Profimedia
Pogađa deset odsto zrelih muškaraca.

Prostata je muška polna žlezda veličine kestena, a glavna funkcija joj je lučenje semene tečnosti. Smeštena je ispod mokraćne bešike i glavna funkcija joj je da sav urin iz bešike sprovodi napolje.

Srpsko urološko društvo nedavno je sprovelo istraživanje i zvanično su zaključili da svakom drugom muškaracu ulaskom u šestu deceniju oboli prostata. Najčešće se javlja upala bešike, a ozbiljniji vid oboljenja je hiperplazija prostate, i to usled preteranog rasta.

Prostatitis, poznatije kao upala prostate, bar jednom u toku života pogađa deset do petnaest odsto zrelih muškaraca, a javlja se u periodu od 20-e do 50-e godine života. U slučaju da se ne leči na vreme, krajnji ishod je neplodnost muškaraca (sterilitet). 

muškarac oseća bol
Foto: Profimedia

Ali ne brinite, postoje mnogi preventivni načini lečenja impotencije koji se savetuju muškarcima starije dobi, a možete ih pročitati OVDE. 

UZROCI UPALE PROSTATE

Urogenitalne infekcije izazvane hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom, neki su od najčešćih uzroka upale prostate, a najčešće u muško telo dospevaju preko seksualnih odnosa. Dosta ređi uzroci su sitni kamenac u prostati, suženje mokraćne cevi, tumori (benigna hiperplazija), kao i alergije na određenu hranu i virusne infekcije. Starenjem, telo postaje teže i gubi elastičnost i zbog toga dolazi do oštećenja. Tome mogu doprineti i konzumiranje alkohola i duvana, neadekvatna ishrana, kao i zatvor prouzrokovan prepunjenim debelim crevom koji vrši pritisak na prostatu.

HRONIČNO STE UMORNI ZBOG STALNE PROMENE TEMPERATURE? Neočekivano, ali uz ova 2 TRIKA bićete kao novi

SIMPTOMI 

Upalu prostate prate jaki bolovi, povišena temperatura, nelagodni bolovi polnog organa, učestali nagoni za mokrenjem, ali i bolovi tokom seksualnih odnosa. Upala može postati hronična, gde su bolovi blaži, a ona na kraju vodi u sterilitet.

PREVENTIVA

Kako bi se zaštitili, muškarci u poznim godinama moraju da promene režim ishrane. Unosite više voća i povrća, namirnica koje sadrže esencijalne masne kiseline (integralne žitarice, pečurke), a fizičke i stresne napore izbegavajte. Bundevine semenke su poznate kao najbolji lek za prostatu, jer su bogate cinkom, pa su kod američkih Indijanaca bili posleno cenjeni. Pored toga, pivski kvasac, jaja, pečurke, ćureće meso i kozje mleko najviše dorpinose zdravlju prostate. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd