Skip to main content
frustriran muškarac

Ovo su podmukli simptomi RAKA TESTISA: Muškarci, NEMOJTE ih ignorisati - POSLEDICE mogu biti FATALNE!

Foto: Profimedia
Mnogi ne obrate pažnju.

Rak testisa najčešći je tumor kod muškaraca mlađeg doba, a u poslednjih 40-ak godina lekari beleže udvostručenje ovog tumora koji se ipak, ako se otkrije na vreme, uspešno leči u gotovo 99% slučajeva. Kao i kod raka dojke kod žena, rak testisa može da se otkrije samo pregledom, a lekari kažu da svaki muškarac na sebi može da primeti simptome koji mogu da upućuju na tumor.

ALAL MU VERA! Prošvercovao je alkohol na festival na NAJGENIJALNIJI mogući način!

Najčešći simptomi koji mogu da upućuju na rak testisa su povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osećaj težine, bol u leđima i oticanje nogu. Retko se pojavljuje i torzija testisa uz jake bolove, a znaci da je bolest uznapredovala mogu biti i kratkoća daha, krvavi iskašljaj i ređe glavobolje i bolovi u kostima. Ne treba ignorisati ni bolove u donjem delu jer mogu da budu još jedan simptom, pa je potrebno uputiti se lekaru kako bi se na vreme otkrio uzrok bola.

Svrab u međunožju
Foto: Profimedia/ilustracija

Muškarci bi samo pregled trebalo da obave svakih mesec dana, a preporučuje se da to učine posle tuširanja, kada je koža skrotuma opuštena. Opipajte nežno svaki testis, a ako primetite otvrdnuće ili kvržicu veličine graška ili trešnje, obratite se svom doktoru.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd