clear sky
19°C
31.05.2024.
Beograd
eur
117.1109
usd
108.4561
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

POČINJE LA LIGA: Madriđani SANJAJU prekid Barsine DOMINACIJE (FOTO)

19.08.2016. 17:39
Piše:
Srbija Danas
Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi u 'El Klasiku'
Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi u 'El Klasiku' / Izvor: Profimedia

Katalonci vezali dve titule, Real bez pehara od 2012. godine.

Utakmicom između Malage i Osasune (petak 20.45) startuje najspektakularnija fudbalska liga na svetu, španska La Liga! Najveći rivali, Real Madrid i Barselona, i ove sezone će se boriti za titulu prvaka, a možda će im se pridružiti im se Simeoneov Atletiko koji je poslednjih godina ravnopravan sa najpoznatijim španskim klubovima. Sevilja, Valensija i Viljareal traže svoju šansu i trudiće se da „pomrse račune“ favoritima, a isto tako neizvesna borba očekuje nas i za opstanak u najjačem rangu takmičenja.

VELIKI REZ: Gvardiola se ODREKAO jednog od NAJVAŽNIJIH članova Sitija u prethodnim sezonama (FOTO)

KAKVO POJAČANJE: Kristal Palas PLATIO 37 MILIONA evra za napadača (FOTO)

Da li u svetu postoji fudbalski ljubitelj kojem događaj godine nije utakmica između Real Madrida i Barselone? Verovatno ne. Ali ova liga nisu samo rivali iz „El Klasika“, to je pregršt kvalitetnih timova koji u poslednjoj deceniji dominiraju evropskim fudbalom (osvojili poslednjih šest trofeja u Ligi šampiona i Ligi Evrope). Ako volite fudbal u kojem preovladava tehnika nad snagom onda je ovo prava liga za vas, jer to i jeste suština španske elite, driblinzi, posed lopte, golovi posle pregršt dodavanja. Bez dileme, najveći majstori fudbala igraju u Španiji!

OTKRIVENA TAJNA: Ovaj SAVET Mute Nikolića pomogao je Jokiću da ZAPEČATI sudbinu Hrvata (FOTO)

Lionel Mesi na meču protiv Real Madrida
Lionel Mesi na meču protiv Real Madrida / Izvor: Profimedia

Kada je u pitanju La Liga, uvek se postavlja samo jedno pitanje – Real ili Barselona. Međutim, poslednjih godina Atletiko Madrid se može svrstati u isti koš kao već dva pomenuta kluba. Dijego Simeone je od Madriđana napravio tim od kojeg strahuju Katalonci i „kraljevski klub“, i to sa pravom. Osvojena titula, osvojena Liga Evrope, dva finala Lige šampiona i pregršt pobeda u međusobnim duelima dovoljan su razlog da Atletiko pridodamo već gore postavljenom pitanju.

NOVOSEL PROLUPAO: Nećete verovati šta je poželeo košarkašima Srbije (FOTO)

Prvak Španije od prošle sezone Barselona već godinama se oslanja na proverene snage. Po mnogima najbolji napadački trio u istoriji fudbala Mesi - Suarez - Nejmar i ove sezone ostaje neprikosnoven u napadu. Nekoliko napadački orijentisanih fudbalera je u prelaznom roku odbilo prelazak u Barsu zbog toga što su svesni da ih čeka veoma mala minutaža. Pored napada, Barselonu je oduvek krasio sjajan vezni red, čiji je sinonim u prošlih deceniju i po bio legendarni Ćavi. Legendarni vezista više nije tu, a pored proverenih igrača Inijeste, Busketsa i Rakitića Barselona je dovela prvaka Evrope sa Portugalijom Andrea Gomeša (Valensija) i Denisa Suareza (Viljareal) koji će ojačati sredinu terena. Odbrana, koja je prošle sezone bila boljka kluba sa Kamp Noua, je takođe pojačana dolascima Samjuela Umtitija (Lion) i Lukasa Dinja (PSŽ).

SEKS UŽIVO: Komentarisao je Olimpijske igre ali mu je jedan par UKRAO ŠOU! (VIDEO)

Luis-Enrike
Luis-Enrike / Izvor: Profimedia

KONAČNO POJAČANJE: Pogledajte za koga Venger daje OGROMAN NOVAC! (FOTO)

Šta očekivati od Barselone? Svakako ništa novo. Tim će i dalje igrati svoju prepoznatljivu igru, sa puno poseda i dodavanja iz kojih se rađaju munjeviti napadi. Barselona je svakako jača nego prošle sezone, dolascima novih igrača sada imaju više opcija u rotaciji što im je dosad bio problem, jer je kvalitet između startera i igrača na klupi dosta varirao. Jedino pitanje ostaje ko će od čuvenog napadačkog trija biti najefikasniji na kraju sezone.

NOVA MAJSTORIJA MAMIĆA: Uvalio Čelsiju golmana od 33 GODINE! (FOTO)

Vicešampion Španije Real Madrid nije nezadovoljan prošlom sezonom, pošto je osvojio titulu prvaka Evrope, ali takav klub uvek ima ambicije da bude prvi u svim takmičenjima. Real je tim koji je pored uspeha na terenu poznat i po spektakularnim transferima, ali ovog leta su „zatajili“ jer je od većih pojačanja doveden samo Alvaro Morata (Juventus), koji je zapravo povratnik u klub. Spominjao se odlazak Hamesa Rodrigeza što je trener Zinedin Zidan nedavno demantovao. Real ima veoma dobar sastav, popunjen je kvalitetnim igračima na svim pozicijama, a sa dolaskom Morate dobili su centralnog napadača koji će igrati u paru sa Karimom Benzemom. Najveća dilema je pitanje trenera, Zidan prvi put počinje sezonu kao samostalan trener i videćemo kako će se snaći u ovoj maratonskoj trci koja ga očekuje u šampionatu. Zanimljivo je videti da li će Realov napadački trio Ronaldo - Bejl - Benzema biti efikasniji od Barsinog trija, a pored trke dva kluba i to je nešto što interesuje ljubitelje fudbala.

Da li bi ova "SKALAMERIJA" POMOGLA Zvezdinim i Partizanovim košarkašima? (FOTO)

Atletiko Madrid
Atletiko Madrid / Izvor: Profimedia

GRUJIĆEVA zver je MALA MACA za 19. automobil Kristijana RONALDA (VIDEO)

Kada je u pitanju Atletiko Madrid i njegov vrtoglavi uspon, već je napisano nekoliko rečenica o tome. Klub koji vodi Simeone ima novca, i u poslednje vreme povezani su sa nekim od najvećih imena svetskog fudbala. Ipak, argentinski trener nije trošio novac na „bombe“, ali je svakako doveo fantastična pojačanja koja će ovom timu doneti kvalitet više. Odbranu je pojačao sjajni hrvatski desni bek Šime Vrsaljko (Sasuolo), konkurenciju u veznom redu pojačaće Niko Gaitan (Benfika) i mladi Diogo Jota (Fereira), dok je napad pojačao Francuz Kevin Gameiro (Sevilja). Kada su u pitanju odlasci, niko od bitnijih igrača nije napustio klub tako da je Atletiko znatno jači nego prošle sezone. Očekivanja u klubu se verovatno napad na triplu krunu, ali veruje se da će biti prezadovoljni i ukoliko osvoje samo jedan trofej. Imaju u timu napadača Antoana Grizmana i veznog igrača Kokea, koji su jedni od najboljih, ako ne i najbolji, svetski igrači na svojim pozicijama.

NAJSKUPLJI TRANSFER OVOG LETA: Jevtović pronašao NOVU sredinu (FOTO)

Od klubova koji će se boriti za vrh i za plasman u Evropu, pre svega za četvrto mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona treba spomenuti Sevilju, Valensiju, Viljareal i Atletik Bilbao. Sevilja, koju mnogi nazivaju „kraljevi Lige Evrope“ je znatno oslabljena odlaskom trenera Unaija Emerija u PSŽ, napadača Kevina Gameira i veznog igrača Gžegoža Krihovijaka, koji se pridružio Emeriju u PSŽ. Na mesto trenera dovedena je kvalitetna zamena u vidu Argentinca Horhea Sampaolija, osvajača Kopa Amerika sa Čileom prošle godine. U klub su dovedeni mnogi igrači, Gabrijel Merkado (River), Hoakin Korea (Sampdorija), Ganso (Sao Paulo), Hiroši Kijotake (Hanover), Pablo Sarabia (Hetafe), Franko Vaskez (Palermo) i Visam Ben Jeder (Tuluz). Sevilja je prošlu sezonu završila na 7. mestu i verovatno će ciljati veći plasman ove sezone.

BEZ DLAKE NA JEZIKU: Nikolić OTVORENO o sudijskim GREŠKAMA (FOTO)

Fudbalski klub Valensija
Fudbalski klub Valensija / Izvor: Profimedia

NESREĆA: Prvotimci Crvene zvezde imali sudar (FOTO)

Valensija je klub koji je najviše razočarao prošle sezone. "Slepi miševi" su zauzeli 12. poziciju koja svakako ne odražava kvalitet igrača koje imaju u timu. Trener Pako Ajestaran je u martu preuzeo klub i ima ugovor do leta 2018. i videćemo dal će uspeti da konsoliduje „slepe miševe“. Od novih igrača stigli su Martin Montoja (Barselona), Mario Suarez (Votford) i Nani (Fenerbahče). Međutim, tim je znetno oslabljen odlaskom najveće zvezde Andrea Gomeša, koji je prešao u redove Barselone. Cilj Valensije je svakako da se uključi u borbu za Evropu ove sezone, kvalitet za to imaju, da li će uspeti da ga kanališu i na terenu, to će se tek videti.

Viljareal je napravio iznenađenje prošle sezone osvojivši četvrto mesto i time obezbedivši kvalifikacije za plasman u Ligu šampiona. Klub koji od ove sezone vodi Fran Eskriba doveo je nekoliko igrača, među kojima su i Alfred Ndiaje (Betis), Roberto Sorijano (Sampdorija), Nikola Sansone (Sasuolo), Denis Čerišev (Real Madrid) i nekada veliki brazilski talenat Alešandre Pato (Korintijans). Kada su u pitanju odlasci svakako treba spomenuti prelazak Erika Bejlija u Mančester Junajted. Fudbaler iz Obale Slonovače je bio važan šraf u timu prošle sezone. Kada su u pitanju očekivanja u Viljarealu, svakako bi bili presrećni kada bi ponovili prošlu sezonu, ali verovatno i sam plasman u Evropu bi zadovoljio „žutu podmornicu“.

Olimpijski STRIPTIZ simpatične UKRAJINKE koji je postao HIT (VIDEO)

Fudbaleri Atletika iz Bilbaa
Fudbaleri Atletika iz Bilbaa / Izvor: Profimedia

Atletik Bilbao je klub koji je po mnogo čemu poseban u svetskom fudbalu. Pored toga što nikad nisu ispali iz španske elite od njenog osnivanja, klub je poznat po tome što u njemu igraju samo igrači poreklom iz Baskije. Tim koji vodi Ernesto Valverde maltene nije promenjen, jedino su pridodati neki novi fudbaleri iz B tima. Klub je prošle sezone bio 5. na kraju takmičenja, što je plasman koji će verovatno napasti i u ovoj sezoni.

Od ekipa koje su u prošlom prvenstvu imale dobru sezonu, Selta, Malaga i Sosijedad, može se očekivati da plasmanom ponovo budu oko sredine tabele ili u gornjoj polovini. Od većih pojačanja koja su stigla mogu se spomenuti Huanmi, koji je u Sosijedad stigao iz Sautemptona, Pione Sisto, koji je u Seltu stigao iz danskog Mitjilanda za 6.000.000 evra, kao i Sandro Ramirez i Zdravko Kuzmanović, koji su iz Barselone odnosno Bazela prešli u Malagu.

Atletiko - Malaga
Atletiko - Malaga / Izvor: Profimedia

U drugoj, donjoj, polovini lige timove možemo podeliti u dve grupe, one koji će se boriti za opstanak i one koji će se boriti za sredinu tabele. Barem pet ili šest timova će se grčevito boriti da i naredne godine igra u najjačem takmičenju, a jedino su Betis, Granada, Las Palmas i Espanjol koliko-toliko sigurni za ostanak u ligi.

Alaves i Laganjes će se, osim u slučaju nekog velikog iznenađenja, u sezoni 2017-2018 ponovo takmičiti u Segundi, dok je treći novajlija Osasuna poznat kao tim koji je uvek priređivao senzacije, pa treba videti da li će tako biti i ovog puta.

Betis je doveo dva velika pojačanja u vidu trenera Gustava Pojeta i napadača Antonija Sanabrije iz Rome, koji je plaćen 7.500.000 evra. Ekipa je pojačana sa još nekoliko kvalitetnih igrača tako da se može očekivati njihov dobar rezultat, kao što je plasman na sredini tabele. Granada je dovela trenera Paka Hemeza koji je prošle sezone ispao iz lige sa Rajom Valjekanom, što će mu biti motiv više da se dokaže kako zaslužuje da bude trener u najvišem rangu. Od većih pojačanja doveden je Ezekijel Ponse iz Rome.

Las Palmas je ovo leto dospeo u žižu javnosti zbog neočekivanog dolaska u klub bivše zvezde Milana Kevina Prinsa Boatenga (slobodan igrač). Pored njega kao drugo veliko pojačanje doveden je Hrvat Marko Livaja iz ruskog Rubina. Štoper Maurisio Lemos je ostao u klubu uprkos interesovanju Barselone, ali je tražena cena od 40.000.000 evra odbila klub sa Kamp Noua.

Deportivo bi takođe trebalo da stigne do opstanka bez problema. Najbolji napadač Deportiva Lukas Perez ostaje u klubu, što će verovatno biti ključ u borbi za opstanak kluba iz Sevilje. Ekipa je ostala na okupu pa trener Gaiska Garitano neće imati problema sa uigravanjem ekipe.

Trener Sportinga iz Hihona Abelardo dobio je nekoliko pojačanja od kojih se tri izdvajaju, Duje Čop (Kaljari, bio pozajmljen Malagi), Dijego Marino (Levante) i Fernando Amorebijeta (Fulam). Najveći hendikep za klub je svakako odlazak Alena Halilovića, koji se po okončanju pozajmice iz Barselone preselio u nemački Hamburger.

Kada je u pitanju Eibar, najveće pojačanje je nekadašnji igrač Reala Pedro Leon, koji je stigao iz Hetafea. Klub iz Baskije je ipak slabiji nego u prošloj sezoni, jer se otišao najbolji strelac ekipe Borha Baston, koji je bio u klubu kao pozajmljen igrač madridskog Atletika, a sad je prodat Svonsiju. Eibar ipak ne bi smeo da strahuje za opstanak, iako nije ulagano mnogo u pojačanja.

Antonio Rukavina
Antonio Rukavina / Izvor: MN Press

Srbi u španskoj eliti

Čast Srbije u najjačoj ligi Španije braniće Goran Čaušić (Osasuna), Aleksandar Pantić, Nenad Krstičić (Alaves), Zdravko Kuzmanović (Malaga), Nemanja Radoja, Dejan Dražić (Selta) i Antonio Rukavina (Viljareal). Prelazni rok još uvek traje tako da ovaj spisak srpskih igrača možda i ne bude konačan.