clear sky
19°C
17.06.2024.
Beograd
eur
117.0802
usd
109.0132
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

POČINJE SERIJA A: Može li neko da ugrozi Juventus? (FOTO)

20.08.2016. 17:02
Leonardo Bonućio postiže pobednički gol za Juventus u derbiju protiv Rome (3:2)
Leonardo Bonućio postiže pobednički gol za Juventus u derbiju protiv Rome (3:2) / Izvor: Profimedia

Nekad najjača liga na svetu odavno nije na vrhunskom nivou.

Kada se kaže italijanska Serija A mnogi ljubitelji fudbala sa setom se sećaju starih dana, kada je trka za titulu bila neizvesna, kad su igrali pravi majstori fudbala i kada su obarani rekordni transferi. Danas ova liga posrnulih velikana nije ni bleda senka nekadašnje, a iznenađenja se veoma retko dešavaju. Ipak, Kalčo je i dalje jedno od najjačih takmičenja na svetu i svakako zaslužuje da mu se posveti pažnja.

ZVANIČNO: Učesnik Lige šampiona ponudio 28 miliona evra za reprezentativca Srbije (FOTO)

IZ LJUTICE BOGDANA U SERIJU A: Vezista napustio Zvezdu (FOTO)

Prošla sezona na Apeninima nije donela neka velika iznenađenja. Juventus je, očekivano, postao šampion iako je na početku prvenstva imao velikih problema, ali ih je kasnije velika serija pobeda dovela na vrh gde su i ostali do kraja. I nekako kad se baci pogled na tabelu stiče se utisak da su se klubovi poređali manje-više prema kvalitetu igrača koje imaju. Ako se za belo-crne iz Torina može reći da su ubedljivo najjači, timovi poput Rome, Napolija i Intera ne variraju mnogo po kvalitetu, što nam može nagovestiti neizvesnu trku između ovog trija. Najveće razočarenje poslednjih godina je svakako posrnuli gigant Milan, koji je od tima prepunog zvezda spao na prosečan italijanski klub koji ne može da izbori učešće u evropsko takmičenje. Ono što krasi Kalčo unazad par sezona su velike oscilacije klubova, koji jedne godine obezbede plasman u vrh tabele a već sledeće su negde na sredini ili u donjoj polovini.

PRETERAO: Vlasnik Sasuola OTVORENO o pobedi protiv Zvezde i GORKOM UKUSU (FOTO)

Šampion Italije Juventus i ove sezone je prvi favorit za titulu. Torinski belo-crni iznenadili su svet ovog leta zbog ogromnog novca koji su uložili u dovođenje igrača, a poznato je koliko Juventus ne voli da se rasipa. Tako imamo situaciju da klub koji je najpoznatiji po dovođenju vrhunskih igrača bez obeštećenja odjednom uplaćuje Napoliju 90.000.000 evra za napadača koji ima 29 godina! Pored Gonzala Iguaina, koji je stigao za već pomenuti rekordni novac u italijanskom fudbalu, Juventus je doveo i Miralema Pjanića (Roma), Marka Pjacu (Dinamo Zagreb), Marija Leminu (otkupljen od Marselja), Medija Benatiju (pozajmica iz Bajerna) i Danija Alveša (Barselona, slobodan igrač). Dolascima izgleda tu nije kraj, pošto se spominje i povratak Huana Kvadrada (Čelsi) kao i još jednog igrača da nadomesti odlazak Pola Pogbe. Pored već spomenutog Pogbe koji je za 105.000.000 evra prešao u Mančester junajted, što predstavlja najveći transfer ikada u fudbalu, treba spomenuti i povratak Alvara Morate u Real, ali i odlazak Roberta Pereire (Votford).

TAEKVONDO: Milica Mandić krenula pobedom (FOTO)

Šta očekivati od Juventusa ove sezone ? Svakako titulu, i bilo bi veliko iznenađenje ukoliko ne ispune taj cilj. Nije tajna da će „staroj dami“ fokus ove sezone ipak biti Liga šampiona, koju nisu osvojili još od 1996. godine. U timu ima dosta promena, videćemo da li trener Alegri može da uklopi sve nove igrače za ovo kratko vreme. Juventus ima verovatno jednu od najjačih odbrana na svetu, u kojoj dominiraju Bufon, Kjelini i Bonući, a kad je u pitanju napad stvorila se nova napadačka osovina Pjanić – Dibala – Iguain. Juventus će svakako primiti malo a postići mnogo golova.

Milano je grad mode, ali i grad u kojem igraju dva giganta svetskog fudbala, Inter i Milan. Ako za neke „manje“ klubove poput Mančester sitija i PSŽ možemo reći da su zahvaljujući novcu postali velikani, tako za milanske rivale možemo reći da su zbog nedostatka novca doživeli vrtoglavi pad. Ipak, da nije sve tako crno pokazuju poslednje najave da su kineski investitori preuzeli oba kluba.

Stevan Jovetić
Stevan Jovetić / Izvor: Profimedia

Inter je svakako u boljoj situaciji, imaju kvalitetnije igrače kao i novac za velike transfere. U klub je došao novi trener Frank de Bur koji je zamenio smenjenog Roberta Manćinija. Od novih igrača stigli su Antonio Kandreva (Lacio), Ever Banega (Sevilja, slobodan igrač), Kristijan Ansaldi (iz Zenita, igrač Đenove) kao i Čaner Erkin (Fenerbahče, slobodan igrač). Kada su u pitanju odlasci jedino je Adem Ljajić napustio klub, posle isteka pozajmice. Dakle Inter je svakako jači nego prošle sezone, a spominju se dolasci još nekih igrača, među kojima i Žoaoa Marija, prvaka Evrope sa Portugalijom iz lisabonskog Sportinga. Mauro Ikardi verovatno ostaje u klubu tako da će zajedno sa Perišićem, Jovetićem i Ederom činiti napadačku silu „neroazura“. Podršku će im davati Kandreva, Kondogbija, Medel i Brozović (ukoliko ostane) pa se očekuje da Inter ima dobru sezonu i obezbedi plasman u Ligu šampiona.

Drugi milanski klub, Milan, je gigant koji ima osvojenih sedam titula prvaka Evrope, ali klub koji ne može da obezbedi plasman ni u Ligi Evrope. Igrački kadar ne obiluje kvalitetom, barem ne dostojnog renomea kluba. Vinćenco Montela je zamenio Sinišu Mihajlovića na mestu trenera, a u klub je za sad doveo Đanluku Lapadulu (Peskara), Hozea Sosu (Bešiktaš), Lionela Vanjonija (River) i Gustava Gomeza (Lanus). Kad su u pitanju odlasci jedino ime vredno pomena je Žeremi Menez, koji je prešao u Bordo. Stiče se utisak da Milan u poslednje vreme daje šansu mlađim snagama, iako je do skoro bio poznat kao „klub penzionera“. U timu nema nijedne zvezde, jedini igrač koji koliko-toliko odskače je Karlos Baka, tako da će „rosoneri“ dobrom timskom igrom morati da dođu do željenih rezultata. A kad su rezultati u pitanju Liga šampiona je nemoguća misija, a mnogo realnije je 5. ili 6. mesto i plasman u Ligu Evrope.

Hoze Marija Kaljehon
Hoze Marija Kaljehon / Izvor: Profimedia

Napoli poslednjih godina figurira za „drugi klub“ Italije iza neprikosnovenog Juventusa. Klub iz Napulja je do ovog leta imao osovinu igrača koji su zajedno igrali par sezona, ali odlaskom Gonzala Iguaina došlo je i do određenih promena u igračkom kadru. Tako je tim osvežen sa novim igračima poput Arkadijuša Milika (Ajaks), Pjotra Zjelinskog (Empoli, igrač Udinezea), Lorenca Tonelija (Empoli) i Emanuela Đakerinija (Sanderlend), za koje se očekuje da budu važan deo tima u ovoj sezoni. Pored starosedeoca Hamšika, Kaljehona, Insinjea, Alana i Žoržinja očekuje se da Napoli ima dobru sezonu i opet obezbedi plasman u Ligu šampiona. Osim Iguaina niko od bitnijih igrača nije napustio klub, tako da se čak može reći da je Napoli jači ove sezone, a videćemo da li će stub odbrane Kalidu Kulibali ostati u klubu.

Kada je u pitanju Roma, za nju nekako uvek važi da dobro počnu prvenstvo i onda posle posustanu u trci za titulu, koju sanjaju još od 2001. godine. Tim je u ovom prelaznom roku doživeo velike promene, najveći hendikep je svakako odlazak Miralema Pjanića u redove Juventusa. Pored njega klub su napustili i Ervin Zukanović (Atalanta), Dodo (Inter), Leandro Kastan (Sampdorija) kao i Adem Ljajić koji je prošle sezone igrao na pozajmici u Interu. Osim Pjanića, svi igrači koji su otišli nisu bili iz prve postave. Dovedeni su golman Alison (Internasional Porto Alegre), Žuan Žesus (Inter), Federiko Facio (Totenhem), Tomas Vermalen (Barselona), Mario Rui (Empoli), Bruno Pereš (Torino), Žerson (Fluminense), a sa pozajmice su vraćeni u klub Huan Iturbe (Bornmut) i Leandro Paredes (Empoli). Da li je „vučica“ jača nego prošle sezone, verovatno jeste, međutim bez obzira na to titula je i dalje nemoguća misija, a plasman u Ligu šampiona realnost.

Lučano Spaleti
Lučano Spaleti / Izvor: Profimedia

Fjorentina već godinama važi za jednu od konstantnijih ekipa u Kalču, gotovo sigurno uzmu skalp nekom od favorita i uvek obezbede plasman u evropsko takmičenje. To se očekuje i ove sezone. Trener Paulo Sousa ima na raspolaganju dobru ekipu, a od novih igrača stigli su Sebastijan de Majo (Anderleht), Hrvoje Milić (Hajduk Split), Kevin Diks (Vitese), Karlos Sančez (Aston Vila), Ernan Doledo (Deportivo Maldonado), a sa pozajmice iz Levantea se vratio Đuzepe Rosi. Kristijan Teljo ostaje i ove sezone u klubu. Kad su u pitanju odlasci niko od bitnijih igrača nije napustio klub, otišao je Mario Gomez u Volfzburg ali on ionako nije bio u planu "ljubičastih", prošle sezone je bio pozajmljem Bešiktašu. Realnost kluba iz Firence i u ovoj sezoni Serije A je plasman u Ligu Evrope.

Lacio već godinama ne važi za klub koji je nekad žario i palio italijanskim prvenstvom. Ako su nekad bili poznati po velikim transferima, sad je skroz drugačije, jer predsednik kluba Klaudio Lotito jednostavno ne ulaže veliki novac u nove igrače. Navijači smatraju da Lotito nije dostojan kluba i stupili su u neku vrstu bojkota, pa se očekuju sablasno prazne tribine ove sezone. Od novih igrača u klub su stigli Valas (Braga), Bastos (Rostov), Džordan Lukaku (Ostende), Moric Lajtner (Borusija Dortmund) i Ćiro Imobile (Sevilja). Od odlazaka jedini vredno spomena su Antonio Kandreva (Inter) i Ogenij Onazi (Trabzon). Lacio će verovatno biti negde oko sredine tabele, teško je očekivati da će klub imati dobru sezonu, i zbog igračkog kadra ali i zbog cele atmosfere koja se stvorila oko kluba.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlović / Izvor: MN Press

Za Torino našeg Siniše Mihajlovića se očekuje da bude jedno od iznenađenja u ovoj sezonu Kalča. Harizmatičan trener je u klub doveo svog sunarodnika Adema Ljajića (iz Intera, igrač Rome), dok se sa drugim, Nikolom Maksimovićem, posvađao i odlazak srpskog štopera je veoma blizu. Pored Ljajića u klub su stigli i Saša Lukić (Partizan), Luka Rosetini (Bolonja), Panajotis Tahcidis (Đenova), Lorenco De Silvestri (Sampdorija), Arlind Ajeti (Frozinone) i Leandro Kastan (Roma). Kada su u pitanju odlasci klub su napustili Kamil Glik (Monako) i Fabio Kvaljarela (Sampdorija). Torino će se verovatno upustiti u borbu za Evropu, mada se ona i dlaje čini nedostižnom. Ali svakako verovatno će biti bolje plasirani od 12. mesta iz prošle sezone.

Sasuolo, koji je Crvenoj zvezdi naneo težak poraz (3:0) važi za klub koji forsira italijanske igrače, i u tome ima puno uspeha. U prošloj sezoni završili su kao 6. na tabeli, verovatno bi bili prezadovoljni da taj uspeh ponove ali pitanje je koliko je to realno. U klub koji trenira Euzebio Di Frančesko stigli su Alfred Dankan (Sampdorija), Mateo Politano (Roma), Timo Lešert (Utreht), Alesandro Matri (Milan) kao i Leonardo Fontanezi i Stefano Sensi (Ćezena). Dovedeno je dosta igrača ali su klub napustila dva važna člana prve postave Šime Vrsaljko (Atletiko Madrid) i Nikola Sansone (Viljareal). Sasuolo će verovatno proći u grupnu fazu Lige Evrope i videćemo kako će se snaći igrajući na tri fronta.

FK Sausolo
FK Sausolo / Izvor: Profimedia

Od klubova koji gravitiraju ka sredini tabele tu su Empoli, Đenova, Atalanta, Bolonja, Sampdorija i Udineze. Teško je očekivati da će tu biti nekih većih iznenađenja, što se tiče višeg ili nižeg plasmana na tabeli. Empoli su napustili neki važni igrači i oni će verovatno biti nešto slabije plasirani nego u prošlosezonskom šampionatu, a od Đenove, koja se pojačala, se očekuje malo bolji plasman od 11. mesta. 

Atalanta je prodala Martena de Rona engleskom Midlsbrou, ali je dovela Alberta Paloskija i igrače poput Franka Kesije (Ćezena) i Brajana Kabezasa (Independijente). Od kluba iz Bergama se očekuje sličan plasman kao prošle sezone, a to je negde oko 13. mesta. Bolonja je u vlasništvu kanadskog biznismena Džoja Saputa koji svaki prelazni rok uloži dobar novac u nove igrače. Klub je napustio Luka Rosetini (Torino) ali su novopridošlice Godfred Donsah (Kaljari), Adam Nađ (Ferencvaroš), Blerim Džemaili (Galatasaraj) i Luka Rico (Sampdorija). Bolonja je svakako jača nego prošle sezone, videćemo da li će se to odraziti i na terenu.

FK Udineze
FK Udineze / Izvor: Profimedia

Sampdorija i Udineze su klubovi koji su doživeli vrtoglav pad u veoma kratkom vremenu. Klub iz Đenove je prodao nekoliko igrača iz prve postave, to se pre svega odnosi na Roberta Sorijana (Viljareal), Hoakina Koreu (Sevilja), Fernanda (Spartak Moskva) i gore pomenute Luku Rica i Alfreda Dankana. Dovedeni su igrači poput Bruna Fernandeša (Udineze), Jakopoa Sale (Verona), Patrika Šika (Sparta Prag), Luke Ćigarinija (Atalanta), Karola Linetija (Leh Poznanj) i Fabija Kvaljarele (Torino). Teško da ovi igrači mogu kvalitetom da nadomeste odlazeće, ali ipak teren je merilo i videćemo dal ove sezone mogu bolje od 15. mesta.

NASTAVLJA SE ČISTKA: Posle Harta, Gvardiola se odrekao i OVOG igrača (FOTO)

Udineze je klub koji je poznat po transferima i po tome što dosta menja igrače u svakom prelaznom roku. Klub su napustili Pjotr Zjelinski (Napoli), Niko Lopez (Internasional), Valerio Vere (Peskara) i Bruno Fernandeš (Sampdorija) a dovedeni su Seko Fofana (Mančester siti), Evandro (Sao Paolo) i Rodrigo de Paul (Valensija). Klub sa Friulija će verovatno biti bolje plasiran nego prošle sezone i očekuje se da bude negde na sredini tabele.

Klubovi koji će se grčevito boriti za opstanak u ligi su Krotone, Peskara, Kaljari, Palermo i Kjevo. Od spomenutih klubova možda najveće šanse za opstanak imaju Palermo i Kaljari, koji imaju nešto kvalitetnije sastave. To se posebno odnosi na Kaljari koji je doveo Maurisija Islu (Juventus) i Bruna Alveša (Fenerbahče). Palermo koji je poznat po odličnim transferima nije bio previše aktivan u ovom prelaznom roku, a od novih igrača treba spomenuti Slobodana Rajkovića (Darmštad) i Iliju Nestorovskog (Inter Zaprešić). Ako je borba za titulu i Ligu šampiona u Kalču manje-više poznata, borba za opstanak će svakako biti zanimljivija, i očekuje se da će pet ili šest klubova stalno ulaziti i izlaziti iz zone ispadanja.

Adem Ljajić u meču Srbija - Portugal
Adem Ljajić u meču Srbija - Portugal / Izvor: MN Press

Srbi u Seriji A

Igrači koji će braniti čast srpskog fudbala na Apeninima su Nenad Tomović (Fjorentina), Milan Biševac, Dušan Basta, Sergej Milinković-Savić i Filip Đorđević (Lacio), Nikola Maksimović, Saša Lukić i Adem Ljajić (Torino), Nikola Ninković i Darko Lazović (Đenova), Filip Đuričić (Sampdorija), Uroš Ćosić (Empoli), Ivan Radovanović (Kjevo), Slobodan Rajković (Palermo) i trener Torina Siniša Mihajlović.