Subota 02. dec 2023.
euro

UEFA Euro 2024 borba za slavu u Nemačkoj!

Foto: Profimedia
Četiri godine od trijumfa Italijana na najvećoj Evropskoj smotri fudbala, i vreme je da ponovo vidimo ko je najjača reprezentacija na starom kontinentu.

Istorija evropskih prvenstava

Počeci ovog takmičenja su vezani za još davnu 1883. godinu kada je održano prvo reprezentativno takmičenje između Evropskih reprezentacija između četiri reprezentacije Ujedinjenog Kraljevstva. Engleska, Vels, Škotska i Irska su bile prve reprezentacije koje su učestvovale na ovom samo Evropskom turniru. Do ulaska na FIFA Svetsko prvenstvo 1950. godine, ovo takmičenje je bilo najbitnije reprezentativno takmičenje na kojem su učestvovali. Drugo Evropsko takmičenje koje je bilo organizovano 6 puta, bio je Centralno Evropski Internacionalni Kup na kojem su učestvovali Austrija, Mađarska, Italija, Čehoslovačka, Švajcarska i Jugoslavija. Ideju o zajedničkom Internacionalnom Evropskom takmičenju je prvi doneo Henri Delanau 1927. godine, ali nije turnir formiran sve do 3 godine posle njegove smrti 1958. godine. 

Prvi turnir je održan 1960. godine u Francuskoj i na njemu su učestvovale 4 ekipe na finalnom turniru, dok je kvalifikacije igralo 17 država. Ovo takmičenje je osvojio SSSR pobedom nad Jugoslavijom sa 2:1 .

Sledeći turnir je organizovan u Španiji i na njemu je učestvovalo 29 reprezentacija u kvalifikacijama. Tokom kvalifikacija nije igrala Nemačka kao i Grčka koja je odustala od utakmice jer je trebalo da igra protiv Albanije sa kojom je bila u ratu. Trofej je osvojila domaća reprezentacija Španije pobedom nad vladajućim šampionom SSSR-om.

1968. šampionat je održan u Italiji koja je i osvojila šampionat. Interesantno je da je na tom turniru po prvi i poslednji put u istoriji pobednika odlučilo bacanje novčića, Italija je pobedila SSSR u polufinalu.

Belgija je bila domaćin turnira 1972. godine u kojem je Zapadna Nemačka pobedila SSSR u finalu sa dva gola Gerda Milera.

1976. Jugoslavija je bila domaćin poslednjeg turnira na kojem je igralo samo 4 reprezentacije i poslednja na kojem je domaćin morao da igra kvalifikacije. U finalu je Čehoslovčka pobedila Zapadnu Nemačku na penale, a ovaj meč je ostao upamćen po čuvenom igraču koji je lob udarcem izveo penal u zadnjoj seriji Antonin Panjenka.

Na sledećem turniru takmičenje je prošireno na 8 timova koji su se takmičili u 2 grupe , gde su pobednici grupa išli u finale a drugoplasirani su igrali za treće mesto. Italija je bila domaćin, a Zapadna Nemačka je ponovo bila najbolja 1980. godine.

1984. godine najbolja je bila Francuska  koja je osvojila svoju prvu titulu protiv Španije u finalu.

Zapadna Nemačka je organizovala takimčenje 1988. i tu je poražena u polufinalu od Holandije koja je i osvojila trofej.

1992. je ostala upamćena po tome da je Danska osvojila turnir gde je upala umesto Jugoslavije koja je bila sankcionisana zbog rata.

1996. takmičenje je prošireno na 16 država i šampion je bila Nemačka koja je pobedila najveće iznenađenje turnira Češku Republiku.

2000. je prvak postala Francuska, koja je objedinila titulu Prvaka sveta i Evrope na ovom turniru.

2004. se desilo najveće iznenađenje u istoriji Evropskih prvenstava gde je autsajder Grčka uspela da stigne do finala i pobedi domaćina Portugal sa 1:0 .

Na turniru 2008. u Austriji i Švajcarskoj započela je Evropska i Svetska vladavina Španaca koji su u finalu pobedili Nemačku.

Na turniru 2012. u Poljskoj i Ukrajini, Španija je odbranila titulu deklasiravši Italiju u finalu sa 4-0.

2016. domaćin je bila Francuska koja je izgubila od Portugala u finalu sa 1:0. Ovo je prvi turnir na kojem je učestvovalo 24 reprezentacije.

Na poslednjem takmičenju koje je pomereno zbog KOVIDA na 2021. godinu , titulu je odnela Italija pobedom nad Engleskom u finalu koje je odigrano Bilbau, bez prisustva publike.

Gde se igra finalni turnir EURO 2024 ?

Završni turnir UEFA Euro 2024 biće održan u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula a trenutno je jedini siguran učesnik reprezentacija Nemačke kao domaćin. Ukoliko želite da tipujete ko će biti učesnik na ovom prenstvu Evrope, bonus dobrodošlice za nove korisnike je jako primamljiv. Škotska, Engleska, Francuska i Portugal su reprezentacije koje su obezebedile učešće na ovom Evropskom Prenstvu.

Da li postoji šansa da dobijemo novog šampiona i da li je Srbija spremna da nakon 24 godine zauzme svoje mesto na prvenstvu Evrope, ostaje da vidimo.
 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd