clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NIJE SVE U NOVCU: Oglasila se Zvezda - OVO niko nije očekivao! Navijači, spremite se za novi SPEKTAKL

23.07.2020. 13:20
Piše:
Srbija Danas
KK Crvena zvezda
KK Crvena zvezda / Izvor: Srbija Danas

Otvoreno o svemu.

Crvena zvezda je odradila veći deo prelaznog roka brzo i u skladu sa očekivanjima. Novi trener srpskog šampiona Saša Obradović dobio je pojačanja po želji, dok je mnoge iznenadila činjenica da je poslednji šampion Jadranske lige i Srbije u kratkom vremenskom intervalu uspeo da angažuje pet novih igrača i tako praktično pretekne konkurenciju.

Juventus večeras (19.30) gostuje Udinezeu i ima priliku da pobedom i matematički obezbedi novu titulu šampiona Italije. Kvota na dvojku je 1,63, dok je dupla šansa 1X 2,28. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Udineze – Juventus.

U prethodnom periodu, crveno-beli dres obukli su Landri Noko (Alba), Džordan Lojd (Valensija), Lengston Hol (Promiteas) i Marko Simonović (Unikaha). Tu se, verovatno, tim sa Malog Kalemegdana neće zaustaviti...

OVO JE BAŠ BOLELO: Nikola NOKAUTIRAO protivnika! Ali BUKVALNO (VIDEO)

OVO JE BAŠ BOLELO: Nikola NOKAUTIRAO protivnika! Ali BUKVALNO (VIDEO)

BJELICA POKIDAO: Sakramento poražen ali srpski košarkaš BRILJIRAO na parketu (VIDEO)

BJELICA POKIDAO: Sakramento poražen ali srpski košarkaš BRILJIRAO na parketu (VIDEO)

DENVER SLAVIO NA KRILIMA SRBINA: Jokićev ŠOU do BOLA (VIDEO)

DENVER SLAVIO NA KRILIMA SRBINA: Jokićev ŠOU do BOLA (VIDEO)

- Sve je počelo dolaskom trenera i novog stručnog štaba. Saša Obradović je bio naš prvi izbor i imali smo sreće da ga potpišemo. Logično, sledeći korak je bio gledanje tržišta igrača, igrača koji mogu da se uklope u metodologiju i filozofiju našeg trenera. Mislim das mo učinili veliki korak pre drugih klubova (osim Olimpije Milano) i potpisima Noka, Lojda, Voldena, kasnije Hola i Simonovića, napravili smo upečatljivu stvar na tržištu. Niko nije očekivao većinu tih igrača da potpišu za nas, ali smo sjajnom pripremom i brzom realizacijom obezbedili potpise željenih igrača i oni su sada deo crveno-bele porodice. Protiv timova sa velikim budžetom i pogotovo u 'Covid 19' period, novim igračima je potrebno da dobiju nešto dodatno. Privilegovani smo što su igrači koje smo želeli, željni košarke, uživaju u njoj i odlučili su se za naš program, iako je bilo ponuda nisu gledali isključivo novac. Svi oni su sjajni igrači, dobre osobe i potpuno se uklapaju u naš koncept kao i u viziju našeg trenera. Jako smo zadovoljni i ponosni što smo ispunili svoje želje. Mislim da je još uvek rano da pričamo o očekivanjima, pred nama je mnogo rada do prvih utakmica. Kada mislim na mnogo rada, mislim na menadžment kluba kao i na stručni štab - rekao je generalni direktor Crvene zvezde Filip Sunturlić za grčke medije.

Nebojša Čović i Filip Sunturlić
Nebojša Čović i Filip Sunturlić / Izvor: MN Press

Nedavno je kampanja "Together We Stand, Together We Can" u režiji Crvene zvezde nagrađena srebrnom nagradom Evrolige za najbolju marketing strategiju u konkurenciji Evrolige i Evrokupa. Tim povodom je grčka "Gazeta" napravila intervju sa Sunturlićem, gde se pričalo o marketinškim pravcima kluba, da bi se navijačima Zvezde donelo jedinstveno iskustvo o korišćenju novih tehnologija i načinu organizacije mečeva koje predstavljaju spektakl za navijače.

- Košarka je jedan od najvažnijih i najpopularnijih sportova u Srbiji i zbog toga smo poznati kao zemlja košarke. Međutim, razviti nove načine povezivanja navijača sa klubovima nije tako jednostavno. Kao što već znamo, igrači, treneri i utakmice su u fokusu, ali je jasno da moramo razviti sve ostale sadržaje kako bismo, u neku ruku, promenili način gledanja posetilaca koji dolaze na svaku utakmicu - oni traže dodatne vrednosti i sadržaje na utakmici. Takođe, ta kreativnost je otvorila vrata kompletno novoj perspektivi za potencijalne sponzore i partnere i kroz godine smo išli korak po korak i došli do toga da možemo da ostvarimo neke ciljeve koje smo postavili. Želja nam je da navijač od samog ulaska u Arenu uživa u brojnim sadržajima, što otvara mogućnosti za aktivacije sponzora i mogućnost kluba za dodatnom zaradom. Sve te inovacije i novi sadržaji čine klub popularnijim za nove partnere i dovode nas korak bliže glavnom cilju a to je da postanemo potpuno samoodrživ sistem, koji zavisi isključivo od svojih prihoda -otkriva Sunturlić, a zatim dodaje:

- U Srbiji 65% stanovništva podržava Crvenu zvezdu, uz još oko 2.000.000 navijača u dijaspori, što predstavlja odličnu bazu na početku. Međutim neophodno je da kroz dodatne aktivnosti shvatimo šta svako od tih navijača želi kako bi bio aktivno uključen. Nije nam dovoljno da imamo veliku bazu pasivnih navijača, već da ih pretvorimo u aktivne učesnike u samom radu i funkcionisanju kluba. Iz tog razloga, kreirali smo lojaliti program i od 2018 do 2020. godine došli do broja od 5.000 članova kluba. Naše članove na dnevnoj bazi obaveštavamo o klupskim aktivnostima. Takođe, ulažemo i u prodaju zvaničnih artikala kluba, pa tako prodavnica 'Fan Store' iz sezone u sezonu radi bolje i napreduje.

Filip Sunturlić
Filip Sunturlić / Izvor: MN Press

O tome koliko je srebrna nagrada Evrolige značajna za dalji marketinški razvoj kluba, operativac Zvezde je pojasnio:

- Za nas to je veoma važno. Čast nam je što nas Evroliga, kao najvažnija košarkaška organizacija u Evrolige i drugi klubovi prepoznaju kao klub koji investira dosta u imidž, brend, marketing i komunikacije. Takođe, kada pogledate šta je sve urađeno u prošlosti, shvatate da ovo nije nagrada samo za godišnji rad, već za dugogodišnja ulaganja, osmogodišnji period stalnih aktivnosti koje su dovele do toga da je Crvena zvezda moderan klub, učesnik Evrolige i ravnopravni takmičar sa najvećim evropskim klubovima - smatra najmlađi Generalni menadžer u evroligaškoj konkurenciji i nastavlja:

- Crvena zvezda je prvi klub u regionu čiji budžet je samoodrživ i zavisi od komercijalnih i marketinških aktivnosti, sa minimalnim učešćem javnih stejkholdera. Ponosni smo na činjenicu da smo prošle sezone prodali 7.000 sezonskih ulaznica, osmislili i realizovali nove, kreativne akcije, poboljšali usluge i stvorili potpuno novi ambijent i sam program na danu utakmice za sve navijače, kao jedinstveno iskustvo (program pre utakmice, fan zone, program na poluvremenu, VIP program i druženje…). Sve te aktivnosti su potpuno nove za navijače u Srbiji, ali možda i najveća naša pobeda je što su veoma brzo sve te naše ideje i akcije postale apsolutno prihvatljive i integralni deo košarkaške utakmice u Srbiji, na našim utakmicama u Evroligi.

Dao je i konkretan primer...

- Sada već davne 2012. godine, postavili smo sebi cilj da ostvarimo veći profit od sezonskih ulaznica i cilj je bio da prodamo 2.000 karata… Sada, sedam godina kasnije, imamo prodatih gotovo 7.000 ulaznica… Dostignuće je očigledno. Za nas, prihod od tiketinga je od krucijalne važnosti za planove kluba i održivost, kao za još par klubova, kojima budžet zavisi od ovog tipa prihoda.

Saša Obradović
Saša Obradović / Izvor: MN Press

Crvena zvezda ulaže dosta u takve aktivnosti u vezi sa utakmicama, što je takođe važna stavka.

- Naša najveća snaga dolazi iz naših ljudi, iz našeg menadžmenta. Mi smo jedni od najmlađih menadžmenta u Evroligi, i svako od nas razume postavljenu viziju i prihvata je. Ja sam veoma ponosan na sve ono što smo do sada postigli zajedno, na ono što kreiramo i na naš rad generalno. U nekim momentima više vremena provodim sa njima nego sa svojom porodicom i potrebno je žrtvovati neke stvari, kako bismo ostvarili naše snove. Opet, imamo još mnogo toga da naučimo i uradimo, jer svako od nas zna da je poslovni aspekt sportskog događaja veoma bitan. Generalno govoreći, mi smo stvorili bolje uslove, kako nama za rad, tako i navijačima za uživanje u sportu u Srbiji i postavili nove standarde kada govorimo o organizaciji sportskog događaja, što je za nas najveći motiv i uspeh. Sav mogući komfor je na raspolaganju navijačima i, kao što sam već rekao, to nije više ništa neobično već je postao standard, zahvaljujući Crvenoj zvezdi. Od sezone 2011/2012 imamo konstantan rast u svim aspektima - rekao je Filip Sunturlić, a zatim nastavio:

- Sve što je povezano sa našom velikom godišnjicom i proslavom 75 godina kluba, u kojoj je ostvareno mnogo velikih rezultata. Postavili smo kampanju sa jasnim ciljem promocije brenda KK Crvena zvezda i svim onim što Klub znači za navijače. Krenuli smo od Kalemegdanske tvrđave, jedinstvenog mesta a veoma značajnog za klub, koje je poznato kao kolevka evropske košarke, mesto gde su mnogi poznati košarkaši i treneri započeli svoje karijere. Cigle predstavljaju simbole igrača, navijača, simpatizera, svih onih koji zajedno čine našu zajednicu i omogućavaju da bude jedinstvena i konkuretna u celoj Evropi i Evroligi. Svaka aktivnost je bila integrisana u novu kampanju – dolazak novih igrača, promocije na Kalemegdanu, kampanja sezonskih ulaznica, dizajn i brending u halama, arikli za prodaju, aktivnosti u Fan zonama, program na poluvremenima svake utakmice, performansi pre utakmica i 3D projekcije na terenu… a sve je doživelo kulminaciju na proslavi rođendana na utakmici sa Makabijem u Evroligi. Kreirali smo specijalni program, igrači su nastupali u retro dresovima iz 1974 u kojima su crveno-beli osvojili evropski trofej (Kup pobednika kupova), pokrenuli smo 'Klub 100' koji čine igrači sa 100 ili više odigranih utakmica u klubu i koji su dobili priznanje na utakmici. Program pre početka utakmice je prikazivao najznačajnije brojeve i trofeje iz naše bogate istorije. Takođe, predstavili smo i novu pesmu posvećenu košarkaškom klubu Crvena zvezda a koju je kreirao i predstavio poznati muzičar Nikola Demonja.

Prošle sezone Zvezda je predstavljala novajlije na zidu Kalemegdanske tvrđave, danas se "overavaju" pasoši, što je sve deo marketinške strategije.

- Mi smo klub koji ima veoma jake veze sa košarkom i prvim košarkaškim koracima koji su napravljeni u bivšoj Jugoslaviji. Kao što već znate, Bora Stanković, Aleksandar Nikolić, Nebojša Popović, Radomir Šaper (poznati kao i Četiri oca jugoslovenske košarke) jedni su od osnivača KK Crvena zvezda mts. Uz jedinstveno mesto u svetu za jedan košarkaški klub (Kalemegdanska tvrđava), shvatate da je ovo neponovljiva kombinacija za jedan klub. Zbog svega navedenog, očigledno je zašto smo se odlučili da baš ove elemente koristimo u čitavoj kampanji našeg kluba.

Prošlog leta Zvezda je donela odluku da se vrati u Štark Arenu za utakmice Evrolige.

- Štark Arena daje više šansi menadžmentu da implementira sve ideje i akcije koje su prema standardima Evrolige. Takođe, posmatrano sa finansijskog aspekta, prihodi iz Štark Arene su mnogo veći od onih iz hale Aleksandar Nikolić. Kao što smo već pomenuli, prodali smo oko 7000 sezonskih ulaznica i prosečna poseta je oko 12000 gledalaca, što ne bi moglo da se ostvari da smo igrali u manjoj hali. Svakako, to je bila dobra poslovna odluka, ali i neophodnost ako Crvena zvezda kao organizacija želi da raste i napreduje i bude što bliža Evroliginim standardima.

Crvena zvezda je ostvarila novi rekord po prosečnoj poseti u sezoni, iako se suočila sa svetskom krizom.

- Imali smo sjajnu kampanju u pretprodaji, koja je rezultovala sa mnogo prodatih sezonskih ulaznica, i upravo su vlasnici sezonskih karata bili naša velika potpora u hali. U svakoj utakmici smo se trudili da omogućimo navijačima nov sadržaj na terenu i da im svaka utakmica bude posebna za sebe i kao takva ostavi poseban utisak. Naš primarni cilj je privlačenje navijača na utakmice, nevezano od rezultata. Naravno, kada su rezultati dobri, sve je mnogo lakše.

Evo i detaljnog objašnjenja kako Zvezda priprema scenu za svoje navijače i priređuje im jedinstveno iskustvo:

FAN ZONE – novi sadržaj za najmlađe navijače u Areni. Na svakoj utakmici nazivni sponsor MTS je kreirao drugačije aktivnosti, takođe IDEA je bila nazivni sponzor programa za najmlađe (Zvezdaš Junior) u sklopu čega su bile aktivnosti kao što su crtanje na licu, upoznavanje igrača, druženje sa njima, dodela specijalnih poklona… U saradnji sa brendom 7DAYS realizovali smo aktivaciju “Interaktivno ogledalo” po prvi put u košarci i po prvi put u Evropi.

PROGRAM PRE UTAKMICA – 12 utakmica u Areni, 12 različitih 3D mapiranja i projekcija na terenu, sa različitom tematikom na svakoj utakmici. Takođe dizajnirali smo specijalno predstavljanje igrača na svakoj utakmici. Ova vrsta sadržaja nije viđena do sada u regionu, a ni u Evropi nije rađeno ovakvo predstavljanje u toliko različitih izdanja. Ovo je jako veliko dostignuće čak iza timove iz SAD-a.

Tiketing – specijalni paketi ulaznica za student, najmlađe zvezdaše (junior program), one koji nisu platežno moćni da kupe sezonsku ulaznicu, paketi ulaznica za SKY BOX-ove, VIP sezonske ulaznice i prateći sadržaji…

PROGRAM NA POLUVREMENU – imali smo veliko interesovanje za učešće u ovom tipu programa, pa smo organizovali rotacije i draft kako bismo uključili na svakoj utakmici zainteresovane partnere. Svako od njih je kreirao mini igrica za poluvreme. Na taj način smo obezbedili da budu inovativni, produktivni i da na najbolji način zabavimo publiku i podelimo vredne poklone. Telekom Srbija, IDEA, Hell energy, Old Spice, Europcar, Lutrija Srbije… svi oni su uzeli učešće u programu na poluvremenu.

FAN KAMERE – svaka pauza tokom utakmica bila je vreme za IDEA Fan kamere – iganje, poljupci, udaranje bubnjeva… Takođe, na poluvremenu su devojke iz plesne grupe posle svojih nastupa publici poklanjale majice i druge poklone naših partnera.

KOMFOR – ŠTARK ARENA, najveća hala u regionu i jedna od najvećih u Evropi.

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Beatris Bušar, sestra kanadske teniserke Eženi Bušar.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.