Skip to main content
Dražen Petrović

PROŠLO JE TRI DECENIJE OD SMRTI DRAŽENA PETROVIĆA: Mirko mu je rekao - Čeka saobraćajna nesreća, neka ti je Bog u pomoći

Foto: MN Press
Virtuoz kakav se retko rađa.

Talenat ili veliki radnik. Na takve se obično dele košarkaški genijalci, ali jedan je imao sve. Bio je to Dražen Petrović. Prošlo je verovali ili ne tačno tri decenije od kada je srce jednog od najvećih košarkaša svih vremena prestalo da kuca.

KOŠARKAŠKI TRENER (31) PRONAĐEN MRTAV U PARKU nedelju dana nakon nestanka! Hteo je da se takmiči na Olimpijskim igrama...

KOŠARKAŠKI TRENER (31) PRONAĐEN MRTAV U PARKU nedelju dana nakon nestanka! Hteo je da se takmiči na Olimpijskim igrama...

BLJESNUO: Novo prestižno priznanje za Madara

BLJESNUO: Novo prestižno priznanje za Madara

Sada se priča o tome, da li je on bio Srbin, jer mu je otac Jovan bio te nacionalnosti, ali on je odlučio izjašnjavati se po majčinoj nacionalnosti i zauvek će ostati hrvatski i nekim malim delom jugoslovenski igrač. Dok se školovao u rodnom Šibeniku imao je ključ od školske dvorane ulazio je u nju u pet ujutro (tetka potpisnika ovih redova je tome svedočila) i kada ostala deca ustaju on se vraćao "doma" ba tuširanje i spremao se za školu.

Kada se sve to uzme u obzir nije ni čudno da je uradio ono što je uradio u karijeri koja je prekinuta prerano.

Dražen nije dočekao ni 30. rođendan, posle utakmice koju je odigrao za reprezentaciju Hrvatske protiv Slovenije u Vroclavu.

To veče je postigao 30 poena, a upravo u toj utakmici je 1000. u dresu hrvatske.

Tim je krenuo zajedno ka Frankfurtu, a on je odlučio da otputuje sa devojkom Klarom Šalatni. Ona je upravljala automobilom i udarila je u kamion, a u tom udesu je Dražen zadobio smrtne povrede.

Ono što led krv u žilama je priča slavnog srpskog košarkaša Mirka Milićevića sa kojim je igrao u Ciboni. On je otkrio da je Petroviću 1990. predvideo saobraćajnu nesreću.

- Jeste, on i njegov brat Aca su stalno dolazili kod mene da im gledam u dlan. Jer ja sam to nasledio od bake i majke. Stalno imam neke vizije, predviđam stvari, bavim se numerologijom. Tako jednom sedimo u diskoteci "Salun" u Zagrebu, bio je tu Aca, mislim i Zdravko Radulović i Franjo Arapović... I dolazi Dražen sa tadašnjom devojkom Renatom. I kaže meni: "Genije, verili smo se, 'ajde da nam gledaš u dlanove". Pogledam ja, ali ne kažem ništa. Ona ode posle dvadesetak minuta, a on me pita zašto ćutim. Odgovorim: "Ako ti oženiš Renatu, ja ženim Hitlera, odnosno, ja sam bliži Hitleru nego ti njoj". Dražen tu meni šta pričaš i tako.... Kažem mu: "Ma pusti to, nego, video sam da te čeka saobraćajna nesreća, neka ti je Bog u pomoći. Imaš prekid u liniji na dlanu, ne nastavlja se...

Draženova majka je otkriva se još nekoliko čudnih detalja.. Onaj najšokantniji je da mu je lična karta isticala na dan kada je poginuo.

- Vrlo je interesantna i Draženova iskaznica, to uvek pričam, a niko mi nije verovao, dan kad je njeno vreme isteklo, on je tog dana nastradao. U Šibeniku je izdata 7. 6. 1983, rok trajanja je 10 godina. Istog dana posle 10 godina je nastradao u saobraćajnoj nesreći - rekla je Biserka.

Osvojio je mnogo, uradio još više, ali mogao je još. Smrt je prekinula sve, ali uvek će ostati upamćen, I od strane ljudi sa one, ali i ove strane Drine.

Sve u njegovom životu se odigravalo nekako brzo. Sa 15 godina je postao prvotimac Šibenke, već sa 17 je Ciboni "strpao" 27 poena, a u sezoni 1982/1983. (umalo) doneo Šibenki titulu. Ostalo je deo legende.

Smrt je od njega napravila ono što verovatno ne bi uspeo ni da je uzeo ni tri prstena u NBA ligi. Ipak, ostaje ta žal šta je još mogao. Možda bi parirao Džordanu, ko zna šta bi se desilo da nije bilo Čuturinog horoga. Došao bi u Zvezdu, možda bi se sve promenilo, a možda mu je sudbina baš namenila ovo...

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
18 Beograd