Petak 08. dec 2023.
tamara radocaj

SAMO OPREZNO: Evo šta o digitalnom NASILJU kaže Tamara Radočaj (FOTO)

Pouzdani srpski plejmejker je iznela niz korisnih saveta.

Nisu odbranile evropski tron, ali su ostale naše košarkaške kraljice. To potvrđuju iz dana, ponašanjem na terenu i van njega. Osobe za primer. Jedna od njih je, naravno, Tamara Radočaj, sjajni plejmejker srpske reprezentacije. Veliki borac i pouzdana igračica ovom prilikom, specijalno za „Srbija Danas“ govori o digitalnom nasilju.

KRALJEVSKA PONUDA: Real UZIMA Zvezdinog startera (FOTO)

TRENERSKA KLINIKA: Dok je Vujošević držao predavanje evo šta je radio Radonjić (GALERIJA)

 Da li ste bili žrtva digitalnog nasilja? Ako jeste kako ste rešili tu situaciju?

- Nisam bila u takvoj situaciji, ali znam za neke primere, a vidim i čitam u medijima o tome često. To nisu bezazlene stvari, potreban je veliki oprez pri korišćenju interneta, odnosno društvenih mreža. Pogotovo najmlađi moraju da budu oprezni ii upućeni u moguće posledice. Ne bi smeli da se upuštaju u komunikaciju sa nepoznatim osobama, a ako se već nemile situacije dogode moraju što pre da se prijave nadležnim organima. Naravno, deca da zatraže pomoć od roditelja, nastavnika, školskog psihologa.

Tamara Radočaj

Šta savetujete deci koja su bila u toj situaciji?

- Da slušaju savete roditelja, da zajedno nađu način kako se ružni događaji ne bi ponovili. Najvažnije je da svi izvuku pouke i bez trauma nastave život, a deca po mogućnosti da se okrenu sportu i što zdravijem odrastanju.

Koliko je nasilje prisutno na društvenim mrežama?

- Koliko čujem i čitam, shvatam da je nažalost prisutno u velikoj meri. Obaveza svih nas je da se borimo protiv takvih pojava, šireći informacije o mogućim rizicima i opasnostima koje vrebaju naše mališane.

ATP LISTA: Zna se sa koliko će bodova i na kojim POZICIJAMA osvanuti Đoković i Federer (FOTO)

Da li imate dete u svom okruženju koje je svakodnevno na društvenim mrežama?

- Svuda oko nas ima mnogo dece koja robuju kompjuterima i mobilnim telefonima, a to zaista nije dobro. Naravno, deca i omladina treba da žive u skladu sa savremenim dobom i da budu upoznati sa modernom tehnologijom, ali da je koriste u pozitivne svrhe. Nikako da postanu zavisnici loše, tamne strane interneta. Rešenje je bavljenje sportom, zdravo druženje sa vršnjacima, na taj način se mališani odvajaju od lošeg uticaja i ulice i eventualnih nasilnika, koji se kriju na društvenim mrežama pod lažnim profilima.

Šta biste rekli najmlađima da nikako ne kače na društvene mreže?

- Ima mnogo stvari, koje ne bi nikako smeli da postavljaju, teško ih je nabrojati, ali svakako izbegavati lične podatke i informacije o svakodnevnoj rutini. Deca moraju da budu pod nadzorom roditelja, da postoji međusobno poverenje i procena šta da ih posavetuju kako da se ponašaju u tim situacijama – dodala je Tamara Radočaj, srpska reprezentativka u košarci.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd