scattered clouds
25°C
20.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"PARNOM VALJKU" NESTALO GORIVA U PRODUŽETKU: Olimpijakos mukom srušio hrabri Partizan!

19.10.2023. 19:32
Piše:
Srbija Danas
KK Partizan
KK Partizan / Izvor: MN Press

Četvrto kolo Evrolige.

Košarkaši Partizana poraženi su u Pireju od Olimpijakosa, nakon produžetka, razultatom 98:94 (28:21, 21:22, 10:26, 26:16, 13:9), u okviru četvrtog kola Evrolige.

Gledaj Partizan Mozzart Bet uživo i iskoristi najveće kvote na svetu

Gledaj Partizan Mozzart Bet uživo i iskoristi najveće kvote na svetu

OLIMPIJAKOS ŽESTOKO OSLABLJAN PRED PARTIZAN! Bracokas ne računa na dvojac

OLIMPIJAKOS ŽESTOKO OSLABLJAN PRED PARTIZAN! Bracokas ne računa na dvojac

"NI PROŠLE GODINE NAS MNOGI NISU RAČUNALI": Avramović otvorio dušu Grcima!

"NI PROŠLE GODINE NAS MNOGI NISU RAČUNALI": Avramović otvorio dušu Grcima!

Evroliga 4. kolo:

OLIMPIJAKOS - PARTIZAN (28:21, 21:22, 10:26, 26:16)

Hala: Mira i prijateljstva

Sudije: Kamelo Paterniko, Đordi Aliaga, Mario Majkić

OLIMPIJAKOS: Vokap 11 (4as), Gos 9, Kenan 11, Luncis 2, Larencakis 19, Papas, Fal 5 (4sk), Peters 15 (4sk), Papanikolau 10 (7sk), Milutinov 16 ()7sk), Tanulis, Abosi

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 18 (5sk), Avramović 5, Koprivica, Panter 17 (5sk), Smailagić 16, Jaramaz, Naneli 12, Trifunović, Anđušić 11, Doužer 6 (4sk), Kaminski 9

Ni jedni, a ni drugi nisu šuterski blistali na početku utakmice, ali Olimpijakos je imao tri trojke i seriju od 8:0 s kojom je stekao preokret nakon što su crno-beli nešto agresivnije ušli u meč. Bilo je to kratkog daha, šut nije bio baš na nivou, pritom je bilo poprilično prostora za Mustafu Fala u reketu.

Tu je često kasnio Frenk Kaminski koji je vrlo loše započeo meč u dvorani "Mira i prijateljstva“. Sakupio je dva faula već u prvoj deonici, gađao je 1/4 za tri... Stoga je usledila reakcija Željka Obradovića koji ga je zamenio Balšom Koprivicom čiji je ulazak znatno uticao na četiri vezana poena Pi-Džej Doužera čime su došli do 21:20, ali ponovnom serijom, ovog puta od 6:0, te poenima Vilijams-Gosa sa penala, dospeli su do najveće prednosti na utakmici „+7“. Ponovo se ispostavila krhkost Partizanove odbrane i čak 28 primljenih poena za četvrtinu.

Olimpijakos je u tim trenucima poprilično skakački dominirao i pored toga imao dosta prostora prilikom šuta za tri gde je Partizan zakazivao. Crno-beli su morali dosta više da se pomuče za svoje poene i domaćin je na minut i tri sekunde pre kraja prvog poluvremena imao 10 poena prednosti – 49:39.

U tom momentu, Danilo Anđušić preuzima odgovornost u pojedinim navratima, pridružuje se i Frenk Kaminski i gostujući sastav se vraća. Imajući u vidu kako su loše izgledali, Partizan je imao izuzetan rezultat protiv, očigledno, nestabilne ekipe Jorgosa Barcokasa. Serija Partizana se produžila s početkom drugog poluvremena ponajviše zahvaljujući Alenu Smailagiću koji je igrao sa ogromnom energijom i tako su došli do niza od čak 13 vezanih poena čime su poveli po prvi put još od petog minuta utakmice.

Sve je tada išlo kao podmazano po crno-bele koji su došli do dvocifrene prednosti vrlo brzo, uz odličnu rolu i Danila Anđušića na oba kraja parketa. Olimpijakos je tada ličio na potpuni kontrast od one ekipe koja je bila na parketu u najvećem delu prvog poluvremena. Dezorjentisana, poljuljana... Ono što je bilo loše po goste jeste tehnička Frenku Kaminskom koji je tako pred kraj treće deonice sakupio pet faulova i morao je da napusti parket.

Odbrana Partizana izgledala je savršeno u trećem kvartalu u kojem su primili samo 10 poena, a i napad je odradio sjajan posao na drugoj strani. No, Olimpijakos nikako nije ekipa koju treba olako otpisati. Nekoliko otvorenih šuteva, podrška sa tribina i oni su tu. To je dovodilo i do povremene panike u redovima Partizana, odnosno žurbe u ofanzivi što uglavnom nije dobra odluka. Pritom, za završnicu je vrlo bitno bilo da je Alen Smailagić imao četiri faula, ali to nije značilo da je neupotrebljiv budući da je i kao takav izvlačio dobre stvari za svoj tim. Pogađao je tada Olimpijakos bitne trojke, ali je Partizan odbijao to na krilima Kevina Pantera. U egalu, stigla je i bitna trojka Alena Smailagića s kojom je Partizan bio u prednosti, ali su propustili dve prilike da reše pitanje pobednika preko Kevina Pantera koji je promašio šut za tri, a potom u novom napadu bio neprecizan sa poludistance. Iz toga je proizašao faul nad Larencakisom koji je pogodio oba penala za 83:82 u korist Olimpijakosa.

Grk je igrao briljantno u poslednjem kvartalu sa 14 postignutih poena, ali sve je bilo u rukama Partizana, odnosno Kevina Pantera koji je dugo držao loptu i popustio pod pritiskom što je izazvalo delirijum u hali. 

Larencakis je posle tajm-auta iznudio faul, pogodio, no Partizan je opet imao situaciju za produžetak. Pet i po sekundi ostalo je na satu, gosti su izveli savršen napad budući da je Džejms Naneli rešavao iz ugla, potpuno sam. A kako važi za možda i najboljeg "klač" igrača u Evroligi, samo je potvrdio taj epitet pogodivši uz zvuk sirene za produžetak i 85:85.

Ništa manje drame nije viđeno ni u nastavku. Potpuni egal, s tim da je Partizan bio još i bez Smailagića i Doužera koji su se pridružili Kaminskom. No, iako je Panter bio najubojitiji u dresu Partizana, isto tako je i bivao poguban po svoju ekipu u organizaciji. Njegovu izgubljenu loptu kaznio je poenima Najdžel Vilijams-Gos za 94:91. U međuvremenu je Avramović, na devet sekundi pre kraja pogodio dva penala i tako se išlo naizmenično. No, Aleksino drugo bacanje na pet sekundi pre kraja nije bilo precizno i Tomas Vokap je na suprotnoj strani postavio 98:94, te više nije bilo šansi za povratak i pesma domaćih je mogla da počne.

Janulis Larencakis je ubacio 19 poena, Nikola Milutinov je imao 16, uz sedam skokova. U Partizanu su se istakli Kevin Panter sa 17 i Alen Smailagić sa 16 poena.

Detaljniji tok meča možete ispratiti u nastavku teksta.

PRODUŽETAK

5. Minut
98:94! KRAJ MEČA! Izgubio je loptu Panter, tačnije oduzeo mu je Vokap, pa je onda Gos pogodio za dva i Olimpijakos vodi tri razlike na 17 sekundi do kraja. 94:91. Prvo je Avramović pogodio oba bacanja, a onda je isto uradio Larencakis.
5. Minut
94:91! Ponovo Panteru ispada lopta, i ponovo poentira Larencakis i ponovo +3 za Olimpijakos na 17 sekundi do kraja!
4. Minut
91:91! Pogađa Kevin Panter za novo izjednačenje na ovom meču! Triler se nastavlja! Na drugoj strani Ledej faulira Milutinova koji ide na liniju za slobodna bacanja
2. Minut
89:89! Novi poeni Lorencakisa, ali i Nanelija na drugoj strani, za novo izjednačenje.
1. Minut
87:87! Nikolo precizan sa linije za slobodna bacanja. Doužer pravi faul u napadu i on sa pet faulova ZAVRŠAVA UTAKMICU.

 4/4

40. Minut
85:85! TROJKAA!!! A ko drugi nego Džejms Naneli! Ostalo je šest sekundi za napad Partizana, katastrofalno je reagovala odbrana Olimpijakosa, ostavio je Neneli sam i po ko zna koji put, uz zvuk sirene POGAĐA TROJKU! Produžetak u Pireju!
40. Minut
83:82! Panter pravi neverovatnu grešku, prenosi loptu na svoju polovinu i loptu prepušta Olimpijakosu.
40. Minut
83:82! Pogađa Papanikolau sa linije za slobodna bacanja! I onda kreće haos u napadu Partizana, prvo Panter maši trojku, ali hvata Anđušić, koji je trošio vreme. Zatim još jedan šut Pantera i faul Anđušića u skoku. Lorencakis precizan sa linije za slobodna bacanja i na 17 sekundi do kraja Olimpijakos ima +1! Obradović traži tajm-aut.
38. Minut
79:82! TROJKA ALENA SMAILAGIĆA!!! Kada je najpotrebnije. Papanikolau maši šut nakon velike gužve u reketu, i lopta je za Partizan. Maši Naneli, ali Smailagić u ofanzivnom skoku pravi svoj peti faul i završava ovaj meč.
37. Minut
79:79! Triler završnica u Pireju! Lorencakis pogađa TROJKU i dolazi Olimpijakos na -1, ali Panter pogađa sa poludistance i vraća +3 za Partizan. U narednom napadu Doužer faulira Larencakisa koji dobija tri slobodna bacanja od kojih realilzuje svako. Izjednačenje.
36. Minut
73:75! Dosta loš skok u odbrani Partizana, i dosta ekstra poseda za Olimpijakos. Ne uspevaju baš sve da iskoriste, ali Anđušić maše šut za tri poena, i zakucava Papanikolau za -2!
33. Minut
69:73! Vokap pogađa za tri poena preko Smailagića. Uspeva Alen da poentira sa poludistance, ali Papanikolau pogađa novu TROJKU!
31. Minut
63:69! Vokap i Milutinov vraćaju Olimpijakos u život i ponovo se rasplamsala publika u dvorani Mira.

3/4

30. Minut
59:69! Završava se ova četvrtina koju Partizan dobija neverovatnim rezultatom 26:10!
30. Minut
56:69! Sjajno kombinuju Koprivica i Ledej koji poentira pod košem. Piters na drugoj strani poentira za tri i smanjuje prednost Partizana na +10!
28. Minut
67:53! Nastavlja se neverovatna četvrtina Partizana. Piters pravi nesportski faul, koji Ledej uspeva da realizuje. Milutinov je polovičan sa linije za slobodna bacanja.
28. Minut
53:63! Preko Anđušića se nastavlja serija Partizana, i po prvi put imaju +10! Ali pojavljuje se i prvi problem, Kaminski je zbog 5 ličnih greški završio utakmicu!
26. Minut
51:59! Nastavlja se serija Partizana. Anđušić pogaša TROJKU, zatim i krade loptu a sve završava Kevin Panter! Neverovatna serija crno-belih od 20:2!
23. Minut
51:52! Novi poeni Smailagića, njegovih 9 poena na startu treće četvrtine. Vokap na drugo strani pogađa dvojku za prve poene domaćina.
21. Minut
49:49! TROJKOM Alena Smailagića počinje treća četvrtina! U narednom napadu, Vokap pravi korake, a Smailagić ponovo pogađa TROJKU za izjednačenje. 10:0 serija Partizana!

2/4

20. Minut
49:43! Snažna odbrana Partizana ne dozvoljava protivniku da postigne poene u samoj završnici, te sa razlikom od -6 odlaze na odmor.
20. Minut
49:43! Vratio je Olimpijakos prednost na +10, međutim, poenima Kaminskog i Anđušića uspeo je Partizan da održi korak. Trener Barcokas tek sada traži prvi tajm-aut na meču.
18. Minut
45:39! Uspeo je Milutinov da poentira, zatim je usledila izgubljena lopta Ledeja. Međutim, poentira Kaminski za tri poena. Kradu loptu igrači Partizana u narednom napadu, ali Ledej nije uspeo da umiri loptu u kontri.
16. Minut
43:36! Poenima Ledeja i Avramovića, ukradenom loptom Koprivice i poenima Kaminskog sa penala, Partizan uspeva da smanji prednost domaćina.
14. Minut
41:31! Vilijams Gos postiže novu TROJKU za Olimpijakos! Potom Anđušić gubi loptu, poentira Vokap za +10! Jaramaz u narednom napadu gubi loptu. Agonija Partizanovog napada.
12. Minut
36:29! Ledej je fauliran na šutu za tri poena, Gos je uspeo da probije Trifunovića i poentira. U narednom napadu Anđušić pogađa TROJKU, bio je Partizan tada na -4, ali Gos vraća TROJKU i domaćini su ponovo na +7!
10. Minut
31:23! Poenima Nanelija počinje druga četvrtina za Partizan, Obradović protestuje da je fauliran, ali sudije ne reaguju. Aezea Kenan na drugoj strani pogađa TROJKU.

 1/4

10. Minut
28:21! Dosta se razvukao poslednji minut. Pršte faulovi i na jednoj i na drugoj strani. Poenima Avramovića za Partizan i Milutinova sa linije penala završila se prva četvrtina.
09. Minut
24:20! Dobar, strpljiv napad Partizana, koji se završio trojkom Zela Ledeja iz levog kornera, Partizan nije uspeo da se odbrani, jer je Mustafa Fal pogodio uz faul Frenka Kaminskog. 19:13 Druga trojka u seriji Partizana, posle skoka u napadu Zeka Ledeja, Naneli je ostao sam u hali i pogodio je svoju prvu trojku.
07. Minut
19:13! Ledej vrlo brzo upisuje 5 poena, jednom TROJKOM umanjuje prednost domaćina. Međutim, Pau zakucava uz faul Kaminskog.
05. Minut
13:8! Vokap, Piters i Kenan prave seriju od 8:0 i vraćaju domaćine u vođstvo.
04. Minut
5:8! Kaminski se lukavo izvlači na liniju za tri poena i pogađa TROJKU za vođstvo Partizana!
01. Minut
3:3! Olimpijakos je imao prvi napad na meču, ali je Avramović ukrao loptu. Međutim, Panter šalje loptu u aut. Na drugoj strani pogađa Papanikolau. U narednom napadu, Panter pogađa za dva poena uz faul. 
18:40
OLIMPIJAKOS ŽESTOKO OSLABLJEN! Košarkaši Olimpijakosa biće oslabljeni protiv Partizana neigranjem dvojice članova tima iz Pireja. Neposredno pred meč četvrtog kola Evrolige je preneta vest da u ekipi Jorgosa Barcokasa neće biti Ignasa Brazdeikisa i Luka Sikme.

U utakmici drugog kola, Partizan je na svom terenu poražen od Barselone sa 92:83, dok je i Olimpijakos doživeo neuspeh. Oni su na gostujućem terenu u Milanu izgubili od Olimpije sa 65:53.

Sećanje na poslednji susret između ova dva tima u Atini za crno-bele ima gorak ukus, s obzirom na to da su izgubili sa 87:58. Međutim, za taj duel se moraju uzeti u obzir okolnosti koje su bile. Partizan je stigao u Atinu sa samo devet igrača, a brojne povrede i odsustva ključnih igrača dodatno su otežala situaciju. Usled nedostatka dubine i iscrpljenosti, tim se suočio sa izazovima, posebno u drugom poluvremenu utakmice, na koje do kraja nije mogao da odgovori.

Međutim, već je u martu u Beogradu srpski klub pokazao da je sve što se tamo desilo posledica okolnosti i na vrhuncu naleta je odigrao sjajan meč sa njima, u kom je slavio sa 90:75.

Olimpijakos je imao sjajnu sezonu, ali nije uspeo da osvoji Evroligu, što je dodatno motivisalo ekipu da se vrati još jača. Ipak, promene u rosteru, gde su najveći trag ostavili odlazak Saše Vezenkova i Kostasa Sloukasa, donele su nove izazove i prilike za crveno-bele.

Partizan je u međuvremenu evoluirao. Tim je iskusniji, a sačuvali su ključne komponente ekipe, koja je blizu Fajnal fora prošle sezone. Pored toga, mlađi igrači su im za godinu dana sazreli i stasali, a došli su pojačanja iz NBA lige Pi Džej Dozijer i Frenk Kaminski, kojima treba malo vremena da se priviknu, ali koji su svakako doneli kvalitet i neki drugu dimenziju igri tima.

Pobeda u Atini bi bila velika potvrda za tim "Parnog valjka" i dokaz da su sposobni da se nose s najboljim ekipama u Evroligi, što je njima potrebno posle dva poraza protiv jakih ekipa, onih sa kojima žele da se mere - Barselone i Makabija. 

Pored dva kiksa, crno-beli su prošlog četvrtka upisali pobedu protiv Asvela i to posle lošeg starta protiv izraelske ekipe. Dakle, kakav god tim da je sa druge strane, Partizan je pokazao da je sreman da se podigne i da pokaže znatno boju igri, pa je trener Obradović rekao da i sada očekuje reakciju posle teškog meča i poraza od Barselone.

 

Najnovije vesti o KK Partizan možete naći OVDE.