Utorak 19. mar 2024.
Andrija Gerić

ANDRIJA GERIĆ ZA SD: O najvećem rivalu naše zemlje, odbojci nekada i sada i uticaju korone na sport

Foto: MN Press
"Probudite pobednika u sebi. Naučite da razmišljate kao šampioni".

Kada je na njegovim grudima bio nacionalni grb, odbojka je u Srbiji bila sport, po popularnosti u rangu sa košarkom, i tik iza fudbala, ako ne i rame uz rame sa najvažnijom sproednom stvari na svetu. Uspesi su se nizali, utakmice pratile, srdačno se navijalo, a i deca su na časovima fizičkog vaspitanja redovno kao omiljenu sport birala upravo ovu igru. 

STRAHINJA ERAKOVIĆ ZA SD Bek ili štoper - sve prihvata! "Ne postoji klub koji može da mi zameni emocije prema Zvezdi"

STRAHINJA ERAKOVIĆ ZA SD Bek ili štoper - sve prihvata! "Ne postoji klub koji može da mi zameni emocije prema Zvezdi"

EMOTIVNI OPROŠTAJ FEDERERA: Suze Rodžera, jecaji Rafe i Đokovića i mnogo zagrljaja (VIDEO)

EMOTIVNI OPROŠTAJ FEDERERA: Suze Rodžera, jecaji Rafe i Đokovića i mnogo zagrljaja (VIDEO)

Sada, deceniju po završetku blistave karijere, odbojka nije na nivou kao kada je on igrao, deca malo manje biraju ovaj sport, a i rezultati umeju da izostanu, bar kada je kontinuitet u pitanju, a on? Gde je sada on - Andrija Gerić.

Vrhunski sportista, pravi lider i motivator bio je naš srednji bloker na terenu...sada je to isto, samo u malo drugačijoj formi. Po završetku odbojkaške karijere započeo je jednu drugu, karijeru sportskog psihologa, sa jasnim motivom svima koji glasi: "Probudite pobednika u sebi. Naučite da razmišljate kao šampioni".

Gerić za SrbijaDanas otkriva kako je došao na ideju da se bavi ovim poslom, i šta ga je navelo da se oproba u sportskoj psihologiji.

- Uvek me je to interesovalo, a pred kraj karijere sam počeo to da studiram. Želeo sam da ostanem u sportu, biti trener je jako stresan psoao, to je kao da ste igrač, ali sve ispočetka, samo dosta teže. Kad si trener ništa ne zavisi od tebe, kao kada si igrač. Meni se dopalo da pomažem drugim sprotistima i izabrao sam ovaj put.

Takođe, smatra da treneri moraju da imaju i mnoge druge veštine, a ne samo poznavanje taktike.

- Problematično je to što se sve meri kroz rezultat, ali za njega ima dosta faktora. Meni je bitan subjektivni osećaj, meni znači da se sportista fokusira na sebe i na igru, treneri treba da poseduju psihološke veštine, a ne samo taktičke, međutim pitanje je koliko rade na tome. 

Andrija Gerić
Foto: MN Press

Za nacionalni tim zaigrao je 1995. godine, i deceniju i po bio u njemu. Tada su ostvareni najveći rezultati u istoriji ovog sporta, kada je reč o našoj selekciji. Danas, periodično nas odbojkaši obraduju uspehom, ali kult sporta je na dosta nižem nivou nego početkom 21. veka, kada je Gerić bio deo generacije koju su činili između ostalih još i braća Nikola i Vanja Grbić, Ivan Miljković, Goran Vujević i drugi...

- Sada su drugačiji uslovi, drugačiji ljudi, deca i čitava kultura. Treba uzeti u obzir da je to bio početak velikih rezultata, a to je ujedno bila jedna od retkih lepih stvari u tom teškom periodu, pa se sve nekako gleda i kroz ljubičaste naočare. Momci i danas imaju dobre rezultate, ali sve se promenilo. Odbojka mora da radi bolji posao u smislu marketinga, košarka to radi na mnogo višem nivou, a fudbal je priča za sebe, bez obzira na rezultat.

Andrija Gerić
Foto: MN Press

Ono što najviše upada u oči je izostanak reprezentacije sa poslednje dve najveće sportske smotre na svetu, Na Olimpijskim igrama u Pekingu eliminisani smo u četvrtfinalu, potom u Londonu u grupnoj fazi, a u Riju i Tokiju nas nije ni bilo. 

- Mi smo na Olimpijskim igrama u Pekingu izgubili od Amerike, i to sa 3:2, tu nema šta da se zameri. Nakon toga mislim da je bilo propusta u samoj organizaciji i čitavom sistemu. Nismo se kvalifikovali za Olimpijske igre u Riju, mlada deca su sa odbojke otišla da treniraju košarku, uspeva nekako da se skupi tim za reprezentaciju, ali nivo po klubovima je nizak, međutim sada je to malo bolje nego proteklih godina. Korona je donela pozitivnu stvar, jer se veliki broj igrača vratio iz inostranstva, podigao se nivo i finansijski, što je dobro za ovaj sport.

Osvajač čak 17 odličja sa nacionalnim timom na velikim takmičenjima bio je važan šraf svakog uspeha, a jedna medalja se izdvaja. To je i bila kruna generacije i tron na Igrama 2000. godine,

- Zlato na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine je nešto najviše što smo ostvarili, drage su mi bile i Olimpijske igre u Atlanti, četiri godine ranije, kada smo bili treći, to je bio pravi uzlet za čitavu generaciju. 

Tih godina, gledali smo napete mečeve sa brojnim rivalima, poput Poljske, Italije, Brazila i Amerike, a Gerić za naš sajt otkriva sa kim su se vodile najžešče bitke i koga smatra najvećim protivnikom.

- Brazil nas je od 2000. godine do 2008. tukao gde je stigao, imali su sjajnu reprezentaciju. Sa Italijanima je takođe bilo važno da pobedimo, jer je dobar deo igrača igrao tamo, pa smo hteli da se pokažemo dodatno. 

Bez ikakve dileme, odbojka se u odnosu na prvu deceniju 21. veka promenila, i u smislu popularnosti, ali i kvaliteta, međutim Gerić u svemu tome nalazi zbog čega je ovaj sport sada takođe zanimljiv i neizvesan.

- Sada više nemamo naciju koja dominira, menjaju se zemlje, menjaju se šampioni, zato je interesantno. U Srbiji, kod žena je malo veći izbor igrača nego kod muškaraca, Maja Ognjenović je u reprezentaciji igrala 20 godina, one i imaju kontinuitet. U svetu muške odbojke nema države koja neprikosnoveno dominira i to je zaista zanimljivo za gledati - zaključio je Andrija Gerić za SrbijaDanas.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd