Skip to main content
deca

ISTRAŽIVANJE ZAVODA ZA SPORT I MEDICINU SPORTA: Veliki broj dece se nalazi ispod adekvatnog nivoa fizičke forme

Foto: Profimedia
Alarmantni podaci.

Najbolja prevencija u očuvanju zdravlja je adekvatna fizička aktivnost - dokaz je brojnih studija i istraživanja koja su sprovođena širom sveta poslednjih decenija. U Srbiji iz godine u godinu raste broj fitnes klubova, stiče se utisak da medijske promocije različitih oblika treninga ne nedostaje, ali opšte zdravstveno stanje nacije je poprilično zabrinjavajuće, i to naročito kod mlađe populacije.

HTEO JE DA TO BUDE TAJNO: Novak je u Beogradu, došao je zbog OVOGA! (FOTO)

ZBUNIO SVE: Donosim konačnu odluku u naredna tri dana!

Dokaz za to je i istraživanje koje je 2017. godine objavio Republički zavod za sport i medicinu sporta, koje je sprovedeno na 2814 srednjoškoloca uzrasta od 15 do 18 godina. Rezultati su pokazali da 60 odsto učenika i čak 87 odsto učenica se nalazi ispod adekvatnog nivoa fizičke forme koja je povezana sa zdravljem. Takođe, 56 odsto učenika i čak 75 odsto učenica ne ispunjava minimalni preporučeni obim fizičkih aktivnosti, a čak 83 odsto ispitanika u ovom uzrastu nema pravilnu ishranu sa dovoljnim unosom voća i povrća. Svi prikupljeni paramteri doveli su do zaključka da samo dva procenta učenika i manje od jedan odsto učenica zadovoljava minimalne standarde u pogledu fizičke forme, dnevne fizičke aktivnosti i pravilne ishrane.

SAVIĆ O DERBIJU: Stojković je glavni krivac, stajao je gde ne treba (VIDEO)

- Pravovremeno prepoznavanje faktora rizika i adekvatan angažman u tom smislu može da spreči preveremeno oboljevanje - naglašava predsednik Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije Nebojša Stojanoski i dodaje: - Svedoci smo trenda povećanja kardiovaskularnih oboljenja, broja obolelih od dijabetesa i deformiteta kičme, a u poslednjih 30 godina u Srbiji ima čak 14 odsto više gojaznih. Sve to je u najvećoj meri posledica nedovoljne fizičke aktivnosti. Period adolescencije je ključan u sticanju obrazaca ponašanja koji su direktno povezani sa smanjenjem rizika, zato i ne čudi što je našim Statutom određeno da osnovni cilj delovanja Saveza bude popularizacija i razvoj fitnesa, sportske rekreacije i fizičke aktivnosti kod dece - objašnjava Stojanoski.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije osnovan je 2006. godine, na godišnjem nivou samostalno realizuje 14 programa kojima se promoviše fizička aktivnost i sportska rekreacija, a na različite načine podržava i učestvuje u još preko 70 akcija sličnog tipa.

BORKOVIĆ O INCIDENTU U MONCI: Siguran sam da je sve ovo urađeno samo da Srbin ne bude šampion

PARTIZAN DOBIO POJAČANJE: Novi štoper u Humskoj (FOTO)

- Najznačajniji događaj u tom smislu je Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja BELFIS koji će se od 12. do 14. oktobra održati u Hali 3 Beogradskog sajma. Drugu godinu za redom organizujemo ovaj sajam koji će okupiti oko 100 izlagača iz cele Evrope. To je najveći sajam ovog tipa u regionu, a tokom tri dana predviđeno je da na tri bine bude preko 60 aktivacija i promocija različitih vrsta treninga. Među prezenterima će biti naši najbolji treneri i fitnes instruktori, pa će to biti odlična prilika za one koji se bave fitnesom da saznaju nešto novo, a oni koji ne vežbaju da izaberu program po svojoj meri i počnu sa treninzima.

Po rečima Stojanoskog poseban akcenat biće na proveri opšteg zdravstvenog stanja posetilaca:

- Na galeriji Hale 3 Beogradskog sajma biće formiran specijalan medicinski korner gde će se vršiti osnovna antropometrijska merenja, kardio sken odnosno analiza koja olakšava prepoznavanje potecijalnih zdravstvenih tegoba kod rekreativaca, ali i utvrđuje dijagnostiku sportskih performansi. Meriće se nivo stresa, krvni pritisak, šećer u krvi, utvrđivati telesni sastav, analize kičmenog stuba, ali i davati rešenja dijagnostikovanih problema kroz programe ishrane i sportskih aktivnosti. Posebno naglašavam da će posetiocima sajma sve to biti besplatno.

NE ZABORAVLJAJU STARE ASOVE! Valensija ukazala OGROMNU čast srpskom fudbaleru (FOTO)

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije veliku pažnju poklanja edukaciji i stručnom usavršavanju trenera pa će tokom trajanja sajma biti organizovan veliki broj predavanja:

- Centralni događaj edukativnog dela BELFIS-a biće osmi Evropski fitnes kongres na kome će predavanja održati Refit Kamberović, direktor nemačkog fitnes saveza, Ulf Sobek, kondicioni trener mlade nemačke fudbalske reprezentacije. Takođe, profesori i dekani sportskih fakulteta iz cele Srbije održaće predavanja o trendovima i novitetima u svetu fitnesa i rehabilitacije - zaključio je Stojanoski.

Sve najnovije sportske vesti možete da pročitate OVDE.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd