Skip to main content
Simon Bajls

STRAVIČNE OPTUŽBE SIMON BAJLS: FBI je znao sve o zlostavljanju gimnastičarki

Foto: Profimedia
Emotivne svedočenje olimpijske šampionke.

Olimpijska šampionka u gimnastici Simon Bajls optužila je danas Federalni istražni biro (FBI) da je "zažmurio" dok ju je lekar reprezentacije Leri Nasar seksualno zlostavljao, kao i stotine drugih žena, prenele su svetske agencije.

- Krivim Lerija Nasara i krivim čitav sistem koji je omogućio da on zlostavlja - rekla je Bajls kroz suze u emitovanom svedočenju u američkom Senatu.

WADA SPREMNA ZA PROMENE? Kanabis neće biti zabranjena supstanca

WADA SPREMNA ZA PROMENE? Kanabis neće biti zabranjena supstanca

MINISTAR UDOVIČIĆ OTVORIO ŠKOLARIJADU: Srbija centar svetskog školskog sporta

MINISTAR UDOVIČIĆ OTVORIO ŠKOLARIJADU: Srbija centar svetskog školskog sporta

LJUBAV KOJA JE POBEDILA SVE: Pogledajte kako su se kroz godine menjali Novak i Jelena dok je njihova veza POSTAJALA SVE ČVRŠĆA (FOTO)

LJUBAV KOJA JE POBEDILA SVE: Pogledajte kako su se kroz godine menjali Novak i Jelena dok je njihova veza POSTAJALA SVE ČVRŠĆA (FOTO)

Osim propusta FBI-a, rekla je i da su Gimnastičarski savez i Olimpijski i Paraolimpijski komitet SAD znali da ju je njihov zvanični timski lekar zlostavljao, mnogo pre nego što je ona otkrila da oni imaju saznanja o tome.

Bajls je rekla da je potrebno poslati poruku: "Ako dozvolite predatoru da naškodi deci, posledice će biti brze i teške. Što je dosta - dosta je".

Direktor FBI Kristofer Rej je naveo da duboko žali zbog kašnjenja u procesuiranju Nasara i bola koji je naneo.

Saslušanje je deo nastojanja Kongresa da se istraži rad FBI nakon više grešaka u istrazi, uključujući i odlaganja koja su omogućili Nasaru da zlostavlja druge mlade gimnastičarke.

Najmanje 40 devojaka i žena reklo je da su bile zlostavljane nakon što je FBI bio upoznat sa optužbama protiv Nasara 2015. godine. ; ; Interna istraga Ministarstva pravde objavljena u julu pokazala je da je FBI napravio greške u istrazi i da nije tretirao slučaj sa "najvećom ozbiljnošću" nakon što je Savez 2015. godine prvi put prijavio zlostavljanje kancelariji FBI u Indijanapolisu.

Ona je svoj bes usmerila na lokalnu kancelariju FBI i agente kojima je dala izjavu.

- Ne samo da FBI nije obavio istragu, već su i savezni agenti napravili izveštaj 17 meseci kasnije, dali su lažne izjave o onome što sam govorila - rekla je Maroni, koja je napadnuta kada je imala 13 godima.

- Falsifikovanjem svedočenja ovi agenti FBI su počinili zločin - rekla je ona.

Rajsman, koja je navela da je napadnuta 2010, prijavila je Nasara 2015. godine Gimnastičarskom savezu.

- Trebalo je 14 meseci da me FBI kontaktira uprkos brojnim zahtevima da svedočim", rekla je 27-godišnja Rajsman.

Megi Nikols, koja je prva prijavila seksualno zlostavljanje, rekla je da ju je "proganjala činjenica da je čak i nakon što je prijavila napade, toliko žena i devojaka patilo".

Bivši sportski lekar Leri Nasar (58), koji je priznao da je godinama zlostavljao jedne od najboljih američkih gimnastičarki, osudjen je 2018. godine na zatvorsku kaznu od 40 do 175 godina.

To je bila druga višegodišnja kazna zatvora za Nasara. Osudjen je i na 60 godina u federalnom zatvoru zbog dečije pornografije.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd