Skip to main content
Mondijal

VELIKA MISTERIJA: Više od 80 odsto ljudi pogrešnim IMENOM zove trofej namenjen SVETSKOM PRVAKU, a nemaju POJMA šta se sa PEHAROM desilo 1966. i 1983. godine

Foto: Profimedia
Budući šampioni planete će ga podići 15. jula.

Svetsko prvenstvo u Rusiji biće 21. po redu, a planeta će novog vladara dobiti 15. jula u Moskvi. Pehar namenjen šampionu planete, koji će podići kapiten budućeg prvaka sveta, zove se FIFA svetski kup trofej, u svetskoj javnosti poznatiji Zlatni globus, a iako postoji od davne 1974. godine, mnogi ga i dalje pogrešno zovu Zlatna boginja, po trofeju koji se ne dodeljuje još od 1970. godine. Originalna Zlatna boginja pripala je Brazilu na trajno čuvanje posle osvajanja Mondijala po treći put 1970. godine, ali je trofej je ukraden 1983, i od tad se o njemu ništa ne zna.

UPISANI SU U ISTORIJU MONDIJALA ZLATNIM SLOVIMA: Među REKORDERIMA Svetskih prvenstava su dva SRBINA, ali i dva STRANCA koji su bili u Zvezdi i Partizanu (FOTO)

POTRESNA SUDBINA SRPSKE FUDBALSKE LEGENDE: Dao je tri gola na Mondijalu, bio najplaćeniji igrač, a po njegovom herojstvu u ratu snimljen je HOLIVUDSKI MEGAHIT!

DANAS ĆU TI POKAZATI KO SAM I ŠTA SAM: Kako je Piksi održao čas Maradoni uz DVA LAŽNJAKA koji nikad nisu izveli ni Mesi, ni Ronaldinjo (VIDEO)

Pre prvog planetarnog šampionata, u Urugvaju 1930. godine, napravljen je pehar namenjen pobedniku prvenstva i odlučeno je da bude prenosiv sve dok ga ne neko ne osvoji tri puta. Francuski skulptor Abel Leflur (1875-1953) je dobio zadatak da napravi pehar, koji je na kraju bio visok 35 centimetara i težak 3,8 kilograma, napravljen od pozlaćenog srebra. Rad je predstavljao grčku boginju pobede Nika, pa se u svetskoj javnosti odomaćio naziv Zlatna boginja. Pehar se u početku zvao samo Svetski kup, ali je posle tri održana Mondijala (1930, 1934. i 1938), neposredno po okončanju Drugog svetskog rata, promenio naziv u Pehar Žila Rimea. Novi naziv je dobio po legendarnom Francuzu Rimeu (1873-1956), prvom predsedniku FIFA (1921-1954) i začetniku ideje o osnivanju Svetskog prvenstva.

TAJSON JE POSUMNJAO DA GA ŽENA VARA SA DONALDOM TRAMPOM: Čuveni NOKAUTER je tada seo u svoj BMW i uradio nešto potpuno SULUDO (FOTO)

Na planetarnom prvenstvu 1970. godine, u Meksiku Brazil je osvojio naslov svetskih prvaka treći put, što mu je dalo pravo dodele trofeja u trajno vlasništvo. Četiri godine pre nego što je Brazil dobio pehar, neposredno pred SP 1966. u Engleskoj, desio se prvi veliki incident sa Zlatnom boginjom. Na zaprepašćenje cele svetske javnosti, 20. marta 1966. godine u Londonu, ukraden je Trofej Žila Rimea. Pehar napravljen od pozlaćenog srebra, neprocenjive vrednosti, bio je izložen u Vestminsteru, u cilju promocije Svetskog prvenstva koje se te godine održavalo u Engleskoj. Pehar je, kasnije se ispostavilo, ukrao "momak oko 30-ak godina, krajnje sumnjivog izgleda, tankih usana i masne crne kose", kako su ga policija i mediji opisivali u javnosti.

IGRAO JE U BEOGRADU NA FAJNAL-FORU: Ovaj košarkaš optužen je za SILOVANJE, jer je spavao sa svojom devojkom. Ali ni to nije bilo sve (FOTO)

Potpredsednik FS Engleske Džek Stjuart na kraju je morao da prihvati krivicu za ono što se dogodilo rekavši da je "Engleska kriva jer je ona organizator događaja". Pehar je na volšeban način ipak vraćen 27. marta 1966. godine, samo sedam dana posle krađe. Pehar je vratio - pas! Na sreću FIFA, uz svu prisebnost psa Piklsa, malog terijera, Zlatna boginja je vraćena. Šetajući kroz park, Pikls i njegov vlasnik nabasali su na Rimeov trofej uvijen u novinu i prijavili vlastima, a kao nagradu su dobili šest hiljada funti i besplatne ulaznice za mečeve Svetskog prvenstva. Lopov nikad nije uhvaćen.

SVE TAJNE SRPSKIH FUDBALERA: Ko puši na poluvremenu, trči u kafanu, a ko daje porše na jedan krug... Ali, jedan majstor je LJUDSKA VELIČINA!

Četiri godine kasnije, 1970. godine, Brazil je osvojio SP u Meksiku i treći put postao najbolji na planeti. Brazil je tako dobio mogućnost da Boginju zauvek čuva u svojim vitrinama. Pehar je bio u vlasništvu FS Brazila samo 13 godina. Zlatna boginja je misteriozno nestala 1983. godine i nikad više nije pronađena. Nisu pomogle ni brojne istrage brazilske policije, ali ni Interpola. Pehar je ukraden 19. decembra 1983. godine, a za njegovu krađu optužena su i osuđena četiri lica u odsustvu. Pretpostavlja se da je trofej pretopljen u razne komade nakita i tako prodat. 

TUŽNA SUDBINA NBA ZVEZDE: Od šampionskih titula, do NARKOTIKA I ALKOHOLA. Imao je sve, ali mu nije ostalo ništa! (FOTO)

PRELEPA SPORTISTKINJA OTKRILA: Od kad sam izgubila nevinost sa 12. godina, ne mogu da prestanem da mislim o seksu (FOTO)

Posle 1970. godine, kad je Zlatna boginja zauvek dodeljena Brazilu, FIFA koristi ime Pehar svetskih prvenstava u fudbalu (u originalu na engleskom - FIFA World Cup Trophy), a zatim otvara kokurs za dizajniranje novoga pehara. Među 53 predstavljena modela izabran je onaj Italijana Silvija Gacanige. Trofej je visok 36 centimetara, izrađen je od 18-karatnog zlata i teži 6.175 kilograma. Podloga pehara se sastoji od dva sloja poludragog kamenja, dok su na donjem delu ugravirane godine održavanja prvenstava i njihovi pobednici od 1974. godine do danas. U svetskoj javnosti se odomaćio naziv Zlatni globus, jer njegov vrh predstavlja planetu zemlju. 

OTIŠLI POD NOŽ: Lepa šampionka se operisala do neprepoznatljivosti, a ovaj fudbaler se zbog estetske korekcije uvalio u velike probleme (FOTO)

Poslednjih decenija novi pehar se ne dodeljuje savezima pobedničkih reprezentacija u trajno vlasništvo, bez obzira na broj osvojenih prvenstava, nego ga osvajač čuva do sledećeg takmičenja, a posle vraćanja trofeja dodeljuje mu se samo replika obložena zlatom na koju ima pravo trajnog vlasništva. Argentina, Nemačka, Italija i Brazil osvajale su nove pehare dva puta, a Francuska jednom. Pehar poznat kao Zlatni globus dodeljivaće se sve do prvenstva 2038. godine kada će na dnu ponestati mesta za upisivanje novih pobednika.

SPISAK OSVAJAČA SVETSKIH PRVENSTAVA

1930 – Urugvaj, 1934 – Italija, 1938 – Italija, 1950 – Urugvaj, 1954 – Nemačka, 1958 – Brazil, 1962 – Brazil, 1966 – Engleska, 1970 – Brazil, 1974 – Nemačka, 1978 – Argentina, 1982 – Italija, 1986 – Argentina, 1990 – Nemačka, 1994 – Brazil, 1998 – Francuska, 2002 – Brazil, 2006 – Italija, 2010 – Španija, 2014 - Nemačka.

RUŽNA STRANA REALNOSTI: Sa šest godina otac ju je ODVOJIO od majke, povukla se u sebe, pala na dopingu, a onda je počela OPET da osvaja svetski vrh (FOTO)

Sve najnovije sportske vesti možete da pročitate OVDE

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd