clear sky
24°C
18.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NADALU TITULA U MELBURNU! Španac savladao Medvedeva i osvojio Australijan Open

30.01.2022. 08:30
Piše:
Srbija Danas
Rafael Nadal
Rafael Nadal / Izvor: Reuters

Rekordna 21. titula na velikim takmičenjima.

Španski teniser Rafael Nadal savladao je Rusa Danila Medvedeva sa 3:2 (2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 6:4) i tako osvojio Australijan Open.

OVAJ ČOVEK NE ZNA KAD DA STANE: Dežurni Novakov pljuvač GROZNIM pitanjem provocirao Kirjosa, usledio je BRUTALAN odgovor (VIDEO)

OVAJ ČOVEK NE ZNA KAD DA STANE: Dežurni Novakov pljuvač GROZNIM pitanjem provocirao Kirjosa, usledio je BRUTALAN odgovor (VIDEO)

PSOVALA NOVAKA PRED KAMERAMA: Najzad progovorila o snimku - i dodatno se UKOPALA! "Nije mi krivo"

PSOVALA NOVAKA PRED KAMERAMA: Najzad progovorila o snimku - i dodatno se UKOPALA! "Nije mi krivo"

Prvi set osvojio je drugi reket sveta, i to bez velike muke. U drugom je odluka pala u taj-brejku, dok smo od sledećeg seta gledali dijametralno suprotnu sliku iz prva dva. Sve konce u svojim rukama držao je Španac, iako je ruku na srce Rus imao nekoliko prilika da završi ovo u svoju korist. U trećem i četvrtom Nadal je slavio sa 6:4, dok je u poslednjem, petom slavio sa 7:5.

Kralj šljake je osvojio rekordnu 21. Grend slem titulu, i tako postao jedini u istoriji kom je to pošlo za rukom, pošto su Novak Đoković i Rafael Nadal ostali na jednoj manje.

Španac sada ima 6.875 poena, svega 295 bodova manje od četvrtoplasiranog Stefanosa Cicipasa koji će imati 7.170.

Ovim porazom Medvedev nije uspeo da od Đokovića preuzme tron ATP liste.

Ovo je bio peti međusobni duel dvojice tenisera, i četvrta titula za Španca

Prenos meča možete pratiti uživo na SrbijaDanas.

7:5
Kraj

Nadal je šampion Australijan Opena. 

6:5
Prokockano

Nije uspeo Medvedev da osvoji svoj servis gem, te je dopustio Špancu novi brejk.

5:5
BREJK MEDVEDEVA

Kakva drama! Rus je vratio servis Španca, igra se i dalje.

5:4
Poslednja nada

Uzeo je Medvedev ovaj gem. Sada je sve u rukama Nadala.

5:3
Stepenik

Samo jedan korak deli Nadala od 21. Grend slem titule. Ponovo, uz dosta muke stiže do gema i sada mu samo jedan nedostaje do druge titule u karijeri u Melburnu.

4:3
Nula

Bez izgubljenog poena uzima ovo Rus. Pre svega jer je Nadal totalno bio nezainteresovan za ovaj gem!

4:2
Odbrana

Uz mnogo muke Nadal je potvrdio brejk i to u gemu koji je trajao preko 13 minuta. Iako je imao pregršt prilika, Medvedev ni jednu nije iskoristio.

3:2
BREJK!

Nadal je oduzeo servis Medvedevu. Stigao je do prednosti, Medvedev ne izgleda uverljivo na svoj servis, dok se Španac razgoropadio. Podređen je Rus u odnosu na rivala.

2:2
Istom merom

Nadal je takođe jako lako došao do svog servis gema. Posle dva početna duga servis gema, usledila su dva rutinska. Videćemo šta sledi!

1:2
Ekspres

Posle dugo vremena jedan gem bez izgubljenog seta. Medvedev je sa lakoćom odservirao i osvojio sva četiri poena. 

1:1
Šah

Velika borba. Medvedev je uzeo dva poena na servis Nadala, ali nije uspeo da dođe do brejk lopte. Gem su obeležili izuetno dugi poeni, kao da je sam početak susreta.

0:1
Po jutru se dan poznaje

Sudeći po prvom gemu petog seta, očekuje nas maraton. Medvedev je dobio svoj servis, ali uz dosta muke i spasavanje brejk lopte.

Počinje peti set
6:4
Majstorica

Izjednačio je Nadal, bez mnogo muke. Idemo u peti, odlučujući set.

5:4
Još nije kraj...

I dalje se igra u ovom setu. Delovalo je kao da će Nadal uzeti još jedan brejk i izjednačiti na 2:2, Medvedev je ipak smogao snage i ostavio nadu za nastavak seta.

5:3
Verifikacija

Iako je drugi reket sveta imao priliku da vrati brejk, nije to uradio. Nadal drugim asom na meču stiže na korak do svog drugog seta.

4:3
Samo opušteno

Baš tako, nije se Nadal ni potrudio da uradi nešto u sedmom gemu, koji je Medvedev uzeo bez izgubljenog poena. Plan je da čuva svoj servis Španac.

4:2
Zalihe

Potpuno se razigrao Španac. Overio je brejk i ima dva gema prednosti. Videćemo da li će napasti još jednom servis Rusa ili će bojažljivo čuvati svoj.

3:2
100 drama

Paklena atmosfera u Melburnu. Fantastičan meč i prava drama u petom gemu četvrtog seta. Nadal je ponovo oduzeo servis Medvedevu u jednom od najdužih gemova ovog finala. Rus je posle i ovog gema imao zahtev za sudiju da umiri publiku, ponovivši da su ljudi na tribanama koji ga ometaju "idioti".

2:2
Bumerang

Istom merom uzvraća Rus, mera za meru. Dugo traju gemovi u ovom delu meča, svaki je napet. Obojica imaju svoje adute u rukavima, međutim obojica imaju i hronične probleme u igri. Medvedev sa izlaskom na mrežu, dok Nadal ima problem sa bekendom.

2:1
Veleobrt

Kako stvari sada stoje, Medvedevu opada fokus u ovom meču, dok se Nadal diže iz pepela. Brejk za Španca, sada u ranoj fazi seta. 

1:1
Maratonci trče početni krug

Iako bi mogao biti počasni, ispostavlja se da je sve na samom startu.  Nadal se ne da, Medvedev mu u tome pomaže. Ne koristi svoje prilike, ima ogromnih problema sa bekend dijagonalom.

0:1
Baj pas ili uzaludno produbljivanje

Dobio je svoj prvi servis gem u ovom setu Rus. Postavlje se pitanje da li je treći, koji je pripao Nadalu najavio povratak Španca u meč, ili je to poslednji trzak Kralja šljake pred ono što neminovno sledi.

Počinje četvrti set
6:4
Povratak!

Na spektakularan način Nadal se vraća u meč. Bez izgubljenog poena dobija ovaj deseti gem u trećem setu i smanjuje na 1:2.

5:4
Bandido

Brejk Nadala! U samom finišu trećeg seta Španac oduzima servis Rusu i nagoveštava povratak u meč u velikom stilu. 

4:4
Egal

Nezainteresovano je delovao Rus u ovom gemu. Olako je Španac osvojio ovaj gem i poravnao na 4:4.

3:4
Još samo malo

Loše realizuje svoje izlaske na mrežu Medvedev, kada god to uradi - Nadal vreba svoju priliku. Uspeo je dobrim dijagonalama da stekne prednost, a potom i osvoji svoj servis gem. Još dva stepenika.

3:3
I nastavlja se...

Iako je Medvedev imao tri brejk lopte i veliku prednost od 40:0, Španac se vratio i slavio u ovom gemu. Imao je Rus idealnu priliku da faktički obezbedi titulu, ali i dalje se igra.

2:3
Čarobno, čarobno

Medvedev ponovo rutinski. Trasiran je ka svojoj putanji, svega tri gema ga dele do drugog Grend slema u karijeri.

2:2
Kao Titanik

Sa dva dopuštena poena protivniku, Nadal uspeva da pluta i dalje na ovom meču. Vidi se razlika u spremnosti, dosta svežije izgleda Medvedev, i deluje kao da je potonuće Španca neizbežno, mada pojedinim potezima jasno signalizira potragu za spasiocima.

1:2
Korak po korak

Rutinski, bez izgubljenog poena Medvedev stiže do novog gema, korak bliže cilju. Servis je tu kada je najpotrebniji!

1:1
Rovovska borba

Nešto kraći bio je ovaj gem od prethodnog, ali je i on potrajao. Rovoska borba u trećem setu, svestan je Nadal da mora da ide na sve ili ništa. Često Španca spasu i neiznuđene greške Medvedeva, koje su svojevrsan poklon dvadesetostrukom grend slem šampionu.

0:1
Još je taj džoker u rukavu

Dosta turbulencije viđeno je u prvom gemu trećeg seta. Bio je ovo najduži početni segment jedne deonice, mučio se Medvedev da realizuje prednost, viđeno je dosta neiznuđenih grešaka, ali sada je sve bliže tituli!

Počinje treći set
6:7
Kacjuša

Kakav taj-brejk! U njemu je posle pravog spektakla slavio Medvedev. Imao je Nadal prednost tokom većeg dela 13. gema, ali je na kraju odličnom igrom Rus uspeo da veže tri poena i povede sa 2:0 u setovima. Još samo jedan deli Danila od titule!

6:6
Kalinka

Odservirao je dobro Rus i uveo set u taj-brejk. Posle njega će voditi sa 2:0, ili se kreće faktički od nule (1:1). 

6:5
Korida

Tim rečima se može opisati situacija na terenu u ovim momentima. Žestoka borba obojice finalista, dugi, iscrpni poeni, koji se završavaju maestralnim potezima. Posle nove klackalice u ovom gemu, pobednik je i ovog puta bio Nadal, i obezbedio u najmanju ruku taj-brejk. Sada je sve u rukama Medvedeva, koji servira!

5:5
Dupla vodka

Drugi vezani gem u ovom setu za Rusa! Sada je 5:5, sledi neizvesna završnica drugog seta. Dosta neiznuđenih grešaka Nadala diktiraju ishod u ovim trenucima, nije se preterano mučio Medvedev.

5:4
Vodka

Posle najdužeg gema u meču, Medvedev je po drugi put u ovom setu uspeo da vrati brejk zaostatka. Nizale su se prilike za to, nije ih koristio Rus, okretao je Španac prednost na svoju stranu, ali ni on nije uspeo da dođe do seta. U jednom momentu finale je bilo na kratko prekinuto, pošto je jedna osoba ušla ne teren.

5:3
Kratkog daha

Uzaludno je, kako stvari sada stoje, Medvedev vratio brejk Nadalu. Ponovo je Španac oduzeo servis Rusu u izuzetno uzbudljivom gemu. Sada je na korak do izjednačenja.

3:4
Baljšoj!

Vraća brejk Medvedev! Konsolidovao se mlađi akter finala posle nešto slabijeg starta drugog seta i uspeo da oduzme servis Špancu. Sada se kreće od nule u ovom delu igre!

4:2
Blickrig

Istom merom, bez izgubljenog poena uzvraća i šampion US Opena. I dalje je u zaostatku jedan brejk.

4:1
Gas, gas

Razgoropadio se "Bik sa Majorke". Potvrđuje brejk bez izgubljenog poena, fenomenalna igra Španca u ovim momentima!

3:1
BREJK!

Stiže Nadal do brejka! Odigrao je fantastičan gem, osvojio najduži poen u dosadašnjem toku meča i naneo jak udarac Rusu, koji sada mora da juri servis Španca.

2:1
Krivi spoj

Dosta promenljivo izgleda igra Kralja šljake tokom jednog gema. Čak se ni ne oslanja na servis, uglavnom napada forhendom, dok se sa bekend strane najčešće koristi slajsom. 

1:1
Rutina

Uverljivo izgledaju servis gemovi Danila Medvedeva. Odlično servira, ostvario je i peti as na meču, dok Španac ni jednom nije osvojio direktan poen iz početnog udarca. Do sada u meču Nadal ni jednog momenta nije ugrozio drugog tenisera planete.

1:0
Restart

Osvojio je Nadal prvi gem drugog seta. I u njemu se mučio, Medvedev je uzeo dva poena, ali se ishod ni jednog trenutka nije dovodio u pitanje.  

Počinje drugi set
2:6
Medved i Maša, 0:1 u setovima

Na maestralan način Medvedev dolazi do prvog seta. Odlično igra i ne daje nikakvu šansu Nadalu. Sada je na dva koraka do titule!

2:5
Sibir okovao Majorku

Još jedan brejk Medvedeva. Ponovo bez izgubljenog poena, totalno razbijeno deluje Španac

2:4
Overen

Potvrdio je osvojen brejk Medvedev. Deluje impresivno na terenu drugi reket sveta, dok Španac pravi dosta neiznuđenih grešaka, čak duplo više od protivnika. 

2:3
BREJK!

Oduzeo je Medvedev servis Nadalu i to bez izgubljenog poena. Fantastično igra Rus!

2:2
Svakom svoje

Evidentno je da Rus lakše osvaja svoje servis gemove, međutim Nadal je osvojio dva poena tokom ovog gema. Za sada svako uzima svoje, iako gledamo odličan tenis do ovog momenta.

2:1
Dramatičnost

Posle mnogo muke Nadal je "preživeo". Gem je trajao devet minuta, Medvedev je imao brejk loptu, i odličnu priliku da oduzme servis rivalu. Viđeno je nekoliko fantastičnih poteza Španca, koji su mu omogućili da povede.

1:1
Bez milosti

Dosta ubedljivije izgleda Rus na svoj servis. Dozvolio je Nadalu samo jedan poen, koji je pritom napravio nekoliko neiznuđenih grešaka.

1:0
Turbulentno

 Prvi gem pripao je Nadalu, koji je i servirao u njemu. Namučio se Španac prilično, nije dozvolio Rusu brejk loptu, ali je u jednom trenutku bilo 40:40. Ne izgleda servis Kralja šljake toliko uverljivo, može Medvedev da uđe u poene. 

Zagrevanje!

Rus i Španac su izašli na teren, usledilo je bacanje novčića i zagrevanje aktera finala

Najnovije vesti o tenisu pročitajte OVDE

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda britanska teniserka Ema Radukanu