Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АУТОМОБИЛ СА СТРАНИМ ТАБЛИЦАМА: Најзад стигло решење како да га ЛЕГАЛНО УВЕЗЕТЕ у Србију

11.04.2017. 17:57
Пише:
Србија Danas/polovniautomobili.com
asshole
asshole / Извор: Фото: Youtube Printscreen

Није баш једноставно...

Ако је возило регистровано у иностранству, а у нашој земљи га вози грађанин Србије са сталним пребивалиштем у Србији, тиме се чини царински прекршај због којег возило може трајно да се одузме. Закон чак не прави ни разлику када су у питању половни аутомобили који се увозе са тзв. цол регистарским таблицама. Не помаже ни двојно држављанство.

Стигао вам је ујак из Немачке и довезао нови BMW 320и. Не чује се, а ради… Ви одушевљени седнете у ауто, провозате се мало по својој улици, па одлучите да на на минут-два одјурите до другара како бисте му показали „машину“.

Изненада, излеће саобраћајац и зауставља вас… Рођак остаје без BMW-a, а ви добијате велику новчану казну. Зато не заборавите – грађанин Србије који живи у Србији не сме да вози аутомобил регистрован у иностранству!

БЛИЖИ СЕ ВЕЛИКА НАГРАДА МОНАКА: Присећамо се "Краља Монака" - Ајртона Сене

Akita
Акита / Извор: Србија Данас

Да ли се ауто заиста трајно одузима?

Не обавезно! Али у сваком случају много новца ће отићи низ ветар.

Као прво, прекршили сте члан 273. Закона о безбедности саобраћаја и „зарадили“ казну од 15.000 до 30.000 динара. Уколико се на томе заврши, сматрајте се срећним.

Као друго, прекршили сте и Царински закон, па полиција има право да вам на лицу места заплени аутомобил и обавести царинске органе. Овде почиње агонија.

Могу да вас оптуже за непријављивање увоза аутомобила из иностранства – покреће се прекршајни поступак, након чега је све у рукама надлежног суда. Пресуда може да буде одузимање возила, а може да дође и до његовог враћања, али уз услов да се обави комплетна процедура увоза уз плаћање свих дажбина.

Gume na kišnom vremenu
Гуме на кишном времену / Извор: Профимедиа/илустрација

Међутим, ту је и новчана казна која се креће од вредности возила до чак четвороструке вредности возила.

Са друге стране, пошто је прави власник у земљи и дао вам је ауто да га возите, не мора да дође до горе описаног сценарија, већ он може да буде кажњен новчаном казном у износу од једноструког до четвороструког износа царинских (увозних)дажбина. И у овом случају ви као возач добијате већ поменуту казну од 15.000 до 30.000 динара.

Потрудили смо се да максимално поједноставимо ово објашњење, али посебан проблем је то што ситуација на терену, тј. у пракси може да буде много компликованија.

Ко има право да вози ауто регистрован у иностранству?

Страни држављани, као и држављани Србије који живе у иностранству (тамо раде, студирају или им је привремени боравак одобрен по неком другом основу), могу да дођу у Србију аутомобилом регистрованим у иностранству и да га користе док трају разлози њиховог боравка, као што су пословне обавезе, одмор, посета и слично.

ПОГОДИЋЕ 100.000 ЉУДИ: Следи забрана возила СТАРИЈИХ ОД 20 ГОДИНА! Ево и где

Међутим, возило сме да остане у нашој земљи највише три месеца.

Уколико планирају да бораве у Србији дуже од три месеца и да наставе да користе исти аутомобил, морају да обаве привремени увоз, који је у потпуности ослобођен плаћања увозних дажбина. Притом, странац мора да има одоборен боравак у нашој земљи дужи од три месеца.

Такође, да би се одобрио привремени увоз, возило мора да испуњава Еуро 3 стандард без обзира да ли је власник странац или наш грађанин који живи у иностранству (привремено или трајно).

Auto
Ауто / Извор: Профимедиа

Шта ако имам страни пасош, тј. двојно држављанство?

У том случају важно је једино место вашег пребивалишта. Чињеница да сте држављанин и Србије и неке друге земље није од значаја – гледа се искључиво земља у којој сте трајно/привремено настањени.

На пример, имате и хрватско и српско држављанство, али живите у Србији. Технички, ви сте грађанин Европске уније, али упркос томе не смете да возите ауто са страним таблицама у Србији зато што не живите у некој другој земљи, већ у Србији, тј. ту вам је пребивалиште.

Ужа породица такође има право да вози

Када грађанин Србије који живи у иностранству дође у Србију са аутомобилом регистрованим у иностранству, тај аутомобил сме да вози и ужа породица која не живи у иностранству, већ у Србији. Међутим, ужом породицом се сматрају само: родитељи, усвојитељи, деца, усвојеници и супружници.

Такође, не сме се заборавити да је њима дозвољено да возе тај ауто искључиво уколико се власник тренутно налази у Србији.

automobil
аутомобил / Извор: Профимедиа

Браћа и сестре у овом случају не сматрају се ужом породицом! О даљој родбини да не говоримо. Они не смеју да возе тај аутомобил чак ни ако је власник у њему.  

Проблем због цол таблица приликом увоза половњака?

Када увозите полован аутомобил „на точковима“ и пређете нашу границу са извозним (zoll) или привременим таблицама које сте узели у иностранству, технички се налазите у прекршају зато што управљате возилом регистрованим у иностранству.

САМА СТЕКЛА СА 24 ГОДИНЕ: Млада певачица из " Звезда Гранда" купује ЏИП ОД 50.000 ЕВРА (ФОТО)

Шта се дешава у пракси?

Углавном ауто са цол/привременим таблицама можете да возите без икаквих проблема, па чак и ако вас саобраћајна полиција заустави, након што им објасните ситуацију и покажете све папире, пустиће вас да идете својим путем зато што је сасвим очигледно да нисте покушали никакву превару.

Међутим, могу и да вас казне, пошто по закону на то имају право. Један увозник који половњаке из Немачке често довози „на точковима“ са zoll/privremenim таблицама, каже да протеклих година приликом редовних контрола од стране наше саобраћајне полиције није имао никаквих проблема да возило након пријављивања на прелазу Хоргош довезе до места царињења на југу Србије.

Међутим, примећује да је у току протеклих годину дана полиција постала знатно активнија по овом питању. Распитали смо се и покушали да нађемо некога ко је био кажњен, али нисмо наишли ни на један конкретан случај.

Ford Mustang
Форд Мустанг / Извор: Србија Данас

Званичан одговор из полиције

Затражили смо и званично тумачење из МУП-а и добили следећи одговор:

„Одредбом члана 273. став 1. Закона о безбедности саобраћаја на путевима („Службени гласник РС“ број 41/09, 53/10, 101/11, 32/13 – одлука УС, 55/14, 96/15 – др. закон и 09/16 – одлука УС) прописано је да возилом регистрованим у иностранству на путевима у Републици Србији, не могу управљати лица која имају стално пребивалиште у Републици Србији“.

Решење?

За сваки случај, уколико не желите да ризикујете, постоји неколико опција када увозите полован аутомобил:

а)         Ауто на точковима довезете до границе, а даље га транспортујете на приколици
б)         Ауто убаците на неки камион који већ превози већу количину других аутомобила
ц)         Одете са приколицом у иностранство и довезете аутомобил на њој

Иначе, приколицу за транспорт аутомобила можете да изнајмите за око 20 евра на дан, али имајте на уму да бисте ви возили ауто који је вуче, није довољно да имате возачку дозволу Б категорије.

СТИГЛА МУ КАЗНА ОД 28.000 ЕВРА: Сваки дан паркирао испред куће, није знао да је ЗАБРАЊЕНО

BMW X5
BMW X5 / Извор: Србија Данас

Морате да имате дозволу БЕ категорије – за „скуп возила чије вучно возило припада категорији Б, највећа дозвољена маса прикључног возила је већа од 750 кг, а није већа од 3.500 кг“. Иначе, полагање за БЕ кошта око 15.000 динара, а пре полагања се вози 7 часова у оквиру практичне обуке.

Исплативост сваке опције зависи од случаја да случаја, у зависности од много фактора, па то морате сами да израчунате.

Ускоро измене закона отклањају ову нелогичност!

Измене Закона о безбедности у саобраћају, које би требало да буду усвојене до краја ове године, предвиђају да грађанима Србије буде дозвољено да возе аутомобил на цол таблицама како би завршили увозну процедуру, али највише пет дана од уласка у Србију.

НЕЕЕ! СТАНИ! Саша Поповић купио НАЈСКУПЉИ АУТОМОБИЛ Сајма, а дечко је пришао и урадио НЕШТО СТРАШНО (ФОТО)