Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ево како да ЗАШТИТЕ ваш аутомобил од ГРАДА: Савети за спречавање штете

06.06.2023. 19:15
Пише:
Србија Данас/аутопортал
zastita od grada
застита од града / Извор: Профимедиа

Верујемо да ће већини бити од користи

Сведоци смо да је последњих неколико недеља, у Србији време јако поменљиво и да је све учесталија појава пљускова и града. Временске непогоде могу нанети значајну штету возилима, а град је један од најопаснијих облика падавина. Велике и чврсте грудве леда које падају с неба могу оставити огреботине, удубљења и чак оштетити стакла и каросерију вашег  аутомобила. Срећом, постоји неколико корисних савета које можете применити како бисте заштитили свој аутомобил од града. У овом чланку ћемо вам пружити детаљан водич о томе како адекватно заштитити своје возило од овог града и смањити ризик од оштећења.

ТОП 7 ПОЛОВЊАКА ДО 5.000 ЕВРА: Аутомобили са ове листе су СКРОМНА ВИСОКА КЛАСА

ТОП 7 ПОЛОВЊАКА ДО 5.000 ЕВРА: Аутомобили са ове листе су СКРОМНА ВИСОКА КЛАСА

ПОПЛАВНЕ БУЈИЦЕ НА ПУТУ СУ ЧЕСТА ПОЈАВА У СРБИЈИ: Ово никако НЕ СМЕТЕ урадити уколико се нађете у таквој ситуцији

ПОПЛАВНЕ БУЈИЦЕ НА ПУТУ СУ ЧЕСТА ПОЈАВА У СРБИЈИ: Ово никако НЕ СМЕТЕ урадити уколико се нађете у таквој ситуцији

ДОБРЕ ВЕСТИ: Власници својих возила могу да ОДАХНУ, без најављених СТРОГИХ ПРАВИЛА на техничком прегледу

ДОБРЕ ВЕСТИ: Власници својих возила могу да ОДАХНУ, без најављених СТРОГИХ ПРАВИЛА на техничком прегледу

Град је облик падавине који се јавља када кишне капи пролазе кроз хладан слој атмосфере и замрзавају се формирајући чврсте грудве леда. Веће грудве могу настати уколико капљице пролазе кроз више слојева хладног ваздуха, док мање грудве обично настају у топлијим слојевима атмосфере.

Оштећења која град може изазвати на аутомобилу

Аутомобил који је изложен градоносном невремену може претрпети разна оштећења. Неки од најчешћих проблем које град може изазвати су:

  • Удубљене површине: Грудве леда могу изазвати удубљења и огреботине на каросерији аутомобила.
  • Оштећена стакла: Градске куглице могу разбити или направити пукотине на ветробрану, бочним стаклима или задњем стаклу.
  • Оштећење фарби: Јаки удари града могу оштетити слој фарбе на возилу, што може резултирати корозијом и рђањем.
  • Кварови на возилу: Ако град оштети неке делове аутомобила попут огледала, светала или антене, може доћи до кварова који ће захтевати поправку.

Превентивне мере за заштиту аутомобила од града

Проналажење сигурног склоништа за возило- Један од најважнијих корака у спречавању оштећења аутомобила од града је проналажење сигурног склоништа. Ако је могуће, паркирајте аутомобил у затвореној гаражи или под надстрешницом која ће га заштитити од пада града. Ако немате приступ гаражи или надстрешници, покушајте паркирати аутомобил под дрвећем или у близини високих зграда које ће му пружити неку врсту заклоне.

Коришћење заштитних покривача за аутомобиле- У случају да немате могућност паркирања у гаражи или под надстрешницом, добра алтернатива је коришћење заштитних покривача за аутомобиле. Ови покривачи су израђени од отпорних материјала који могу издржати ударце града и пружају додатну заштиту од временских непогода. Када користите покривач, побрините се да га чврсто причврстите на аутомобил како би остао на месту чак и током јаких удара ветра. Ово ће спречити да покривач лети са возила и оштети друге предмете у близини.

Употреба заштитних фолија за стакла- Стакла на возилу су посебно осетљива на ударце града. Како бисте их заштитили, можете користити заштитне фолије које се могу лако инсталирати на ветробран, бочна стакла и задње стакло. Ове фолије су чврсте и флексибилне, што им омогућава да апсорбују ударце града и смање ризик од пуцања или пуцања стакла. Такође пружају додатну заштиту од сунчеве светлости и топлоте, чиме доприносе удобности унутар возила.

Редовно одржавање и заштита каросерије- Да бисте смањили могућност оштећења аутомобила од града, важно је редовно одржавати и заштитити каросерију возила. Ево неколико корисних савета:

  • Редовно перите аутомобил: Редовно прање аутомобила уклања нечистоће и остатке који би могли оштетити површину возила. Обратите посебну пажњу на делове где се често задржава прљавштина, попут блатобрана и доњег дела каросерије.
  • Наношење воска: Наношење заштитног воска на површину аутомобила може створити додатни слој заштите од падавина и града. Восак ће помоћи у одбијању воде и спречити да се град задржава и оставља трагове на каросерији.
  • Коришћење заштитних премаза: Постоје посебни заштитни премази који се могу нанети на каросерију возила како би се створио додатни слој заштите од спољних елемената. Ти премази су обично отпорни на огреботине и пружају додатну заштиту од оштећења града.

zaštita od grada
заштита од града / Извор: Профимедиа

Паркирање под дрвећем или надстрешницом

Ако се нађете у ситуацији где немате приступ гаражи или заштитном покривачу за аутомобил, добра опција је паркирање возила под дрвећем или надстрешницом. Густо дрвеће може пружити одређену заштиту од падавина и града, делимично апсорбирајући ударце и смањујући директно излагање возила. Такође, надстрешнице попут надстрешница за паркинг или надстрешница код куће могу пружити додатни слој заштите од пада града.

Поступање током града

Проналажење сигурног места за склониште- Ако се нађете у вожњи током града, важно је пронаћи сигурно место за склониште што је пре могуће. Потражите надстрешнице, гараже или бензинске станице које могу пружити заштиту од пада града. Избегавајте паркирање испод мостова, стабала или других објеката који могу представљати ризик од пада града.

Смањите брзину и повећајте размак - Када се град почне спуштати, смањите брзину вожње и повећајте размак између возила. Град може смањити видљивост и утицати на приањање пнеуматика на пут, стога је важно вожњу прилагодити тренутним условима. Одржавајте безбедну удаљеност од возила испред себе како бисте имали довољно времена за реакцију у случају неочекиваних ситуација.

Користите брисаче и дефлекторе воде - Укључите брисаче на највишу брзину како бисте уклонили град с ветробрана возила. Ако ваш аутомобил има дефлекторе воде, поставите их тако да спречите да град доспе на ветробран. Ово ће вам помоћи да одржавате што бољу видљивост током града и смањите могућност оштећења стакла.

Избегавајте паркирање испод електричних водова - Ако се град налази у близини, избегавајте паркирање испод електричних водова. Градске кугле могу узроковати прекид електричне везе између водова, што може довести до опасности од струјног удара или других непредвиђених проблема. Потражите сигурно паркирно место даље од ових подручја.

Поступање након града

Проверите штету- Након што се олуја са градом смири, пажљиво прегледајте своје возило како бисте утврдили евентуална оштећења. Проверите каросерију, стакла, светла и друге делове возила. Ако приметите било каква оштећења, забележите их и направите фотографије као доказ за осигуравајућу компанију. Ово ће вам помоћи приликом подношења захтева за поправку или надокнаду штете.

Контактирајте осигуравајућу компанију- Ако је ваше возило претрпело озбиљна оштећења од града, контактирајте своју осигуравајућу компанију што је пре могуће. Обавестите их о инциденту и пружите све потребне информације и фотографије које су вам на располагању. Они ће вам пружити смернице и упутити вас на поступак подношења захтева за надокнаду штете.

Поправка оштећења- За мања оштећења као што су огреботине или мање удубљења, можете размотрити поправку возила у специјализованим сервисима или радионицама за поправку лимарије. Они ће вам пружити процену штете и понудити решења за поправку каросерије и фарбе. У случају озбиљнијих оштећења, попут разбијеног ветробрана или већих удубљења, можда ће бити потребно да се возило однесе у овлашћени сервис или специјализовану радионицу како би се извршили сложенији поправци. Будите сигурни да одаберете поуздану и квалификовану радионицу која ће пружити квалитетну услугу поправке и гарантовати трајност поправке.

zastita od grada
застита од града / Извор: Профимедиа

Узимајући у обзир све ове факторе и предузимајући потребне мере опреза, можете смањити ризик од оштећења аутомобила од града. Важно је бити проактиван и бринути се о свом возилу како бисте продужили његов век трајања и очували његову естетику. Заштита аутомобила од града захтева мало труда, али ће вам дугорочно донети мир и задовољство знајући да сте предузели све што је потребно да сачувате своје возило од неповољних временских услова.