Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шта је то Алкантара (кожа или синтетика) и да ли се исплати?

11.04.2024. 13:06
Пише:
Србија Данас/Б92
volan
волан / Извор: Профимедиа

Многи возачи нису сигурни о каквом се материјалу ради.

Алкантара већ дуго представља спортско-луксузну ставку у опреми аутомобила. Међутим, многи уопште не знају шта је то Алкантара, пише сајт Половни аутомобили.

Да ли је Алкантара вештачки или природни материјал?

Алкантара, или у оригиналу Алцантара, потпуно је вештачки материјал. При њеној производњи не користи се кожа животиња. Направљена је (углавном) од мешавине 68% полиестера и 32% полиуретана, који пролазе кроз разне процесе како би се добио финални производ.

Зашто је Алкантара толико популарна?

Више је разлога. На првом месту, сматра се престижним и скупоценим материјалом пошто се првобитно користила у тркачким аутомобилима, након чега су у понуду почели да је убацују произвођачи "цивилних" спортских аутомобила.

А за њену популарност првенствено је заслужан управо тај тркачки имиџ. Наравно, осим  имиџа постоје и други разлози зашто неко жели Алкантару, од којих су неки практичне природе а неки се једноставно своде на престиж, изглед и слично.

Да ли је Алкантара вештачка кожа?

Не, Алкантара (Алцантара) није вештачка кожа, мада је многи тако виде. То је потпуно другачији материјал – синтетички, направљен хемијским процесом, и нема никакве везе са природном кожом.

Где се Алкантара користи у аутомобилима?

Алкантара је прво почела да се користи за пресвлачење волана и ручица мењача код тркачких и спортских аутомобила.

Али касније се проширила на буквално све површине чак и код обичних аутомобила. Једноставно, дизајнери ентеријера могу да је примене где год желе – од седишта, преко предње конзоле, до сваког дела тапацирунга.

Наравно, у јефтинијим пакетима опреме може да се примени на мањим површинама које су најуочљивије, тако да се уз мале трошкове добија луксузнији осећај у кабини.

Како изгледа и како под руком делује Алкантара?

Алкантара је материјал који и визуелно и под руком делује као антилоп или преврнута кожа. Наравно, разлика очигледно постоји, само је питање какву врсту другог материјала поредимо са Алкантаром.

Возачи неретко мисле да је реч о некој луксузној врсти природне брушене коже (нубук), пошто је Алкантара првобитно почела да се користи у најскупљим спортским аутомобилима, па је између осталог и због тога добила премиум статус.

Цена у односу на праву кожу?

Зависи од случаја до случаја, па је незахвално правити директно поређење. Кожа долази у драстично различитим нивоима квалитета и начина обраде, а треба правити и разлику између пресвлачења само волана, седишта или већег дела ентеријера.

Ипак, генерално се може рећи да су цене сличне, мада није правило.

Имитације Алкантаре

Постоје слични материјали који имају сличан састав и производе се на сличан начин - нпр. УлтраСуеде или МицроСуеде.

Иначе, материјал УлтраСуеде развио је исти научник који је развио Алкантару, а производи га више фирми широм света.

Међутим, Алкантара је имала толики утицај на тржиште да возачи генерално било који материјал те врсте називају Алкантаром - слично као жилет, каладонт, дигитрон, еурокрем, лабело…

Предности Алкантаре

Алкантара се примењивала на воланима и ручицама мењача тркачких аутомобила због тога што је обезбеђивала много бољи "грип", односно (знатно) мање је "клизава" у односу на кожу или пластику.

Ово је велика предност код тркачких возила. Такође, Алкантара не рефлектује сунчеву светлост, а само делић секунде заслепљивања рефлексијом сунца при великим брзинама може да буде веома опасан.

Такође, Алкантара је осетно лакша од преврнуте коже, а током производње могу да јој се убаце и додаци који је чине отпорном на ватру, односно запаљивање.

Пошто је потпуно синтетичке природе, прихватљива је и веганима и борцима за права животиња, што је у данашње време веома важна ставка.

Мека текстура, изглед и осећај под прстима као да је реч о преврнутој кожи, у комбинацији са премиум имиџом, доносе престиж аутомобилу са Алкантаром у кабини.

Отпорна је на хабање и лака за чишћење, мада овде већ долазимо на клизав терен... Генерално, мање је отпорна на хабање од класичне природне коже или квалитетног текстила, при чему захтева чешће и детаљније чишћење.

Много тога зависи да ли говоримо о волану или о седиштима, а и природна кожа може брже да страда уколико се не одржава како треба или се чисти на погрешан начин...

Мане Алкантаре

Једна од најприметнијих мана Алкантаре је чињеница да делови који су највише изложени хабању могу да показују врло изражено знакове хабања, што је нарочито проблематично због тога што се најчешће поставља на волан и седишта.

Међутим, главни проблем није класично хабање – далеко од тога. Главни проблем је то што Алкантара апсорбује масноћу са руку и других делова тела, као и нечистоћу са одеће и других ствари.