Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО ЈЕ АНТИФРИЗ ВАЖАН ЛЕТИ? Многи верују да се користи само зими, али... (ВИДЕО)

02.06.2023. 15:36
Пише:
Србија Данас
antifriz
антифриз / Извор: Shutterstock

Важне чињенице које требате да знате о расхладној течности вашег мотора

Антифриз је, поред моторног уља и горива, једна од три најважнијие течности у вашем аутомобилу. Друго име за антифриз је и расхладна течност.  Стога је и основна улога антифриза јасна, а то је да расхлади мотор, тј. да температуру мотора држи на оптималној. Међутим, зашто за ту сврху онда не користимо воду?

ТОП 7 ПОЛОВЊАКА ДО 5.000 ЕВРА: Аутомобили са ове листе су СКРОМНА ВИСОКА КЛАСА

ТОП 7 ПОЛОВЊАКА ДО 5.000 ЕВРА: Аутомобили са ове листе су СКРОМНА ВИСОКА КЛАСА

АКО НЕМАТЕ ОВУ СТВАР, НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА РЕГИСТРУЈЕТЕ АУТО: Од 5. јула мора да се испуни БИТАН услов, иначе падате ТЕХНИЧКИ преглед!

АКО НЕМАТЕ ОВУ СТВАР, НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА РЕГИСТРУЈЕТЕ АУТО: Од 5. јула мора да се испуни БИТАН услов, иначе падате ТЕХНИЧКИ преглед!

ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ: Уобичајено је код "ДИЗЕЛАША", али у последње време је почело да се примењује и код "БЕНЗИНАЦА"

ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ: Уобичајено је код "ДИЗЕЛАША", али у последње време је почело да се примењује и код "БЕНЗИНАЦА"

Наводимо више разлога зашто је битно коришћење антифриза уместо воде:

Прво и основно, а то сте већином већ упућени, да антифриз спречава залеђивање течности на ниским температурама. Током зиме, вода која хлади блок мотора може да се заледи. С обзиром на то да вода заузима већу запремину у залеђеном стању него у течном, када лед почне да се шири може доћи до озбиљних оштећења мотора. Улога антифриза је да спусти тачку смрзавања мешавине на ниво на ком је безбедно да до такве ситуације не дође.

Зашто је улога антифриза важна и лети? Веома једноставно, он спречава испаравање течности.

У летњим данима течност у расхладном систему је често на температурама које су блиске температури кључања воде (90-100°Ц). Ако би се у систему нашла чиста вода, она би брзо испарила и систем би остао без течности неопходне за хлађење мотора. Јасно је да оваква ситуација може довести до озбиљних оштећења мотора. Улога антифриза је да повећа тачку кључања течности у расхладном систему возила и на тај начин је спречи да пређе у гасовито стање и испари. Поред битне улоге коју антифриз има и лети а и зими, он поседује и антикорозивна својства.Чува металне делове мотора, хладњака и осталих компоненти система за хлађење.И не само то, такође спречава пенушање, таложење, стварање каменца, и има подмазујућа својства…Као што није препоручљиво користити чисту воду, тако није препоручљиво ни користити чист антифриз. Најбољи резултати се постижу мешавином оптималних количина воде и антифриза. Најбоље је користити дестиловану воду, јер се на тај начин избегава стварање каменца

antifriz
антифриз / Извор: Shutterstock

Шта нам говори боја антифриза?

У основи, антифриз је безбојан, али се боје накнадно додају по жељи произвођача, који се у случају традиционалних антифриза најчешће одлучују за нијансе од зелене до плаве, док су органски антифризи најчешће од интензивне ружичасте до наранџасте боје. Међутим, иако је боја антифриза донекле стандардизована, не постоји изричит захтев којим се одређује. Са друге стране, многи антифризи су “универзални”, односно покривају више стандарда, па је боље не оријентисати се према боји.

Да ли смеју да се мешају различити типови антифриза?

У теорији да, али у пракси је боље не мешати их. Постоје таблице компатибилности, али оне осим што су компликоване, нису универзалне већ често важе за само једног произвођача. Препорука је поштовање “хијерархије одозго”, па ће тако Г13 ићи у Г12 пре него обратно. Ипак, треба имати на уму да то квари квалитет новијег антифриза а не побољшава квалитет старијег (лошијег) у који сте досипали бољи, односно новији. С обзиром на то да се на боје не може ослонити, а хемијске анализе су јако скупе, просечан возач не може поуздано да сазна који су антифризи компатибилни. Стога је најбоље долити исти антифриз који већ јесте у систему, или га у потпуности променити, а ни испирање расхладног система не може бити на одмет.

У хитним ситуацијама, и мања количина дестиловане или деминерализоване воде може да заврши посао. У случају када су потребне веће количине (на пример, ако цури неко црево), најбоља солуција је да, сами или у сервису, отклоните узрок, јер може доћи до “прокувавања” мотора или губљења још веће количине расхладне течности.

Може ли се користити вода уместо расхладне течности?

С обзиром на то да је циљ спречавање смрзавања током зиме, вода се не може користити као расхладна течност јер се леди на 0 степени Целзијуса. То може да доведе до пуцања блока и главе мотора, а са друге стране, лети би због високих температура просто испарила.
Поред тога, вода доводи до корозије металних делова система и стварања каменца, што може успорити проток течности кроз систем и изазвати оштећења.Мада ће многи стручњаци нагласити да се антифриз никако не сме мешати са обичном водом са чесме, већина произвођача наглашава да је то ипак могуће, али под одређеним условима — вода би требало да је одговарајућег квалитета и не претерано тврда. Омекшана вода, природна мека вода (или неке од флашираних) су добри кандидати, али свакако да се деминерализована или дестилована вода намећу као најбољи и најпрактичнији избор. Ако Вам за мешање (уколико сте купили концентрат) недостане пар децилитара (мање од литар) да направите потребну количину, сасвим је у реду да за то употребите “чесмушу”. Што се тиче размере у којој се вода и расхладна течност мешају, најбоље је пратити упутства са паковања.

antifriz
антифриз / Извор: Shutterstock

Када дефинитивно треба заменити антифриз?

Пре или касније, адитиви се истроше и више немају заштитну функцију, пре свега антикорозивно дејство. Чак и практично непотрошиви (Си-ОАТ) адитиви, ипак имају неки реалан рок трајања и треба их мењати бар као и несиликатне ОАТ-е (на пет година). Вероватно је најпрактичније антифриз мењати на великом сервису (обично на 4 године), нарочито код аутомобила код којих се истовремено мења и “водена” пумпа. о је обично на 120 до 240 хиљада км (или 4 до 6 година, па шта прво буде испуњено). Зато је најбоље чувати сервисну књижицу у којој ће бити уписано кад је последња замена извршена, а онда ће лако бити обавити замену антифриза на две, три, четири или пет година.