Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Немате времена да СПРЕМИТЕ СЛАВУ? Ово је ПРАВО РЕШЕЊЕ за вас!

10.11.2019. 12:46
Пише:
Србија Данас/Дневник
slava
слава / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Колико ће се новца потрошити за припрему славе?

Време је слава, а да би се тај породични празник дочекао онако како је у нашој земљи уобичајено - с много хране и пића - потребно је доста новца.

Колико заиста кошта припрема СЛАВСКЕ ГОЗБЕ: Српски домаћини дају читаво богатство за КРСНУ СЛАВУ!

Колико заиста кошта припрема СЛАВСКЕ ГОЗБЕ: Српски домаћини дају читаво богатство за КРСНУ СЛАВУ!

ПОСКУПЉУЈЕ ПРЕПЛАТА ЗА РТС: Од 1. јануара очекујте рачуне веће за ОВОЛИКО

ПОСКУПЉУЈЕ ПРЕПЛАТА ЗА РТС: Од 1. јануара очекујте рачуне веће за ОВОЛИКО

СУПЕР ТРИК ЗА БРЗУ УШТЕДУ! Ево како да уштедите 1.400 ЕВРА, а да се ничега не одрекнете!

СУПЕР ТРИК ЗА БРЗУ УШТЕДУ! Ево како да уштедите 1.400 ЕВРА, а да се ничега не одрекнете!

Иако се обележавање тог празника значајно изменило, нешто је остало исто - богата и разнолика трпеза, а за то је потребно и много времена, којег је уз садашњи темпо живота све мање. Зато није неуобичајено да се, уз оне који самостално припремају славску трпезу, многи обраћају онима који им могу помоћи да госте дочекају разноврсном и богатом понудом на столу – који се професионално баве припремом и доставом хране, односно кетерингом.

Колико ће се новца потрошити за припрему славе, било да се домаћини одлуче да то раде самостално или за доставу преко кетеринга, зависи од броја гостију, количине хране, да ли је слава мрсна или посна, а свакако и од дебљине новчаника.

Која год солуција да се изабере, за трпезу на којој ће бити хране довољно за петанестак гостију потребно је најмање 12.000 динара, и то уз велику економичност и пажњу приликом куповине или избора јела која се наручују, а крајњи износ може бити и неколико десетина хиљада.

bogata trpeza
богата трпеза / Извор: Профимедиа

Потпуно је јасно да је више новца потребно ако се храна наручује, али такав начин припреме славе за домаћине значи да ће госте дочекати одморни, а неће имати ни трошкове који се приликом самосталне припреме врло често не виде – попут утрошене струје и воде, неуспелог јела, превише купљеног... Да је то све чешћи избор свечара, потврђују и у кетеринзима, где указују на то да је посла све више, кад су веће славе имају и до десетак достава дневно, а за комплетан славски мени, који укључује предјело, салате, главно јело и, наравно, сарму и ситне колаче, потребно је око 15 евра по особи. Они који сами припремају славу неће имати толики трошак по особи, али и за њихов мени треба новца.

Било како било, они који немају времена или не знају да кувају, или то не желе, могу наручити храну, а за килограм коктел-залогаја – с месом, посних, као и рибљих, вегетаријских... потребно је од око 1.400 до око 2.000 динара, док су канапеи око 1.800.

Килограм сухомеснатих производа кошта око 3.000 динара, а за исту количину различитих сирева треба нешто мало мање новца – око 2.600 динара. Може се наручити и телећа чорба, а литар је 800 динара, за килограм сарми потребно је 1.100 динара, посна варијанта је јефтинија и кошта 700 динара, колико је и посни пребранац, док је за мрсни потребно 900. Цена салата зависи од врста поврћа и састојака – а крећу се од око 550 динара килограм, до око 1.300 динара, а за руску салату потебно је готово 1.000 динара.

УДАР НА ЏЕП СРПСКОГ СЕЉАКА: Радомир мора да плати 250.000 ХИЉАДА ДИНАРА због ТУЂЕГ КРОМПИРА

УДАР НА ЏЕП СРПСКОГ СЕЉАКА: Радомир мора да плати 250.000 ХИЉАДА ДИНАРА због ТУЂЕГ КРОМПИРА

ОВАКО МОЖЕТЕ УШТЕДЕТИ НОВАЦ ДО НОВЕ ГОДИНЕ: Ствар је врло једноставна, У ПЛУСУ и до 1. 400 ЕВРА (ФОТО)

ОВАКО МОЖЕТЕ УШТЕДЕТИ НОВАЦ ДО НОВЕ ГОДИНЕ: Ствар је врло једноставна, У ПЛУСУ и до 1. 400 ЕВРА (ФОТО)

Како је настала КАСИЦА ПРАСИЦА, и зашто изгледа баш као СВИЊА

Како је настала КАСИЦА ПРАСИЦА, и зашто изгледа баш као СВИЊА

Детаљан трошковник посне славе: На трпезу оде цела плата, али постоје и ТРИКОВИ ЗА УШТЕДУ

Детаљан трошковник посне славе: На трпезу оде цела плата, али постоје и ТРИКОВИ ЗА УШТЕДУ

Драгана је направила 400 КИЛОГРАМА АЈВАРА и израчунала КОЛИКО је исплативије прерадити паприку него је продати

Драгана је направила 400 КИЛОГРАМА АЈВАРА и израчунала КОЛИКО је исплативије прерадити паприку него је продати