Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА ТЕГЛУ ДОМАЋЕГ АЈВАРА 400 ДИНАРА: Колико кошта зимница у "кућној режији" и шта се ВИШЕ ИСПЛАТИ

22.09.2019. 14:36
Пише:
Србија Данас/Блиц
zimnica
зимница / Извор: Профимедиа/илустрација

За теглу домаћег ајвара треба издвојити 400 динара.

Србија ових дана мирише на печене паприке јер је спремање зимнице у јеку. Међутим, скупо поврће и недостатак времена многе породице натераће на куповину готове зимнице.

Међутим, ко се одлучи за припрему, искусне домаћице кажу да може да уштеди само за уложени рад. Друга предност је та што увек знају шта је у тегли. Због високих цена поврћа, математика је ове године на страни куповине. Ипак, постоји зимница која је исплативија да се спрема.

Припрема ајвара сматра се најкомпликованијим послом јер траје два дана. За припрему једне велике тегле потребно је око 400 динара.

- Килограм паприке је од 100 до 120 динара. Мало лошије су 60 динара, али за ајвар морају да буду меснате и квалитетне. За један килограм ајвара потребно је три до три и по килограма печених паприка. Ако је цена сто динара, то је већ 300 динара. Тегла са поклопцем је 30 динара. Када на то додам зачине - уље, со, шећер, по потреби и плави патлиџан, то у старту кошта минимум 400 динара. Треба имати на уму да се ајвар припрема два дана - каже Милена Павловић из Коцељеве.

УСКОРО ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ФАБРИКЕ ЧОКОЛАДЕ! Водећи светски произвођач стиже у Нови Сад

УСКОРО ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ФАБРИКЕ ЧОКОЛАДЕ! Водећи светски произвођач стиже у Нови Сад

Знали смо да ПРОГРАМЕРИ ЗАРАЂУЈУ више него остали, али не и да те цифре МОГУ БИТИ ОВОЛИКЕ

Знали смо да ПРОГРАМЕРИ ЗАРАЂУЈУ више него остали, али не и да те цифре МОГУ БИТИ ОВОЛИКЕ

ОНИ БАШ ЗНАЈУ СА НОВЦЕМ: Ово су ЗЛАТНА ПРАВИЛА којих се придржава сваки МУДРИ БОГАТАШ

ОНИ БАШ ЗНАЈУ СА НОВЦЕМ: Ово су ЗЛАТНА ПРАВИЛА којих се придржава сваки МУДРИ БОГАТАШ

Ко се двоуми да ли ће да купи или да прави, треба да зна да се домаћи ајвар продаје по 600 динара. У маркетима се може наћи и за 350 динара, али је најчешће спреман од куваних, а не печених паприка. Прави ајвар се прави само од печених паприка.

- Паприке се оперу, очисте и извади им се семе. Након тога пеку се на плотни. Када се мало охладе, одмах се љуште и пакују у ђевђире да се преко ноћи оцеде. Следећег дана се паприка меље и пржи на уљу уз додатак зачина. Пржење је један од најважнијих процеса и пресудан за укус. Након тога, ајвар се пастеризује - објашњава ова искусна домаћица.

Печене паприка за замрзивач увек се исплате и око њих не треба превише труда. Паприке се испеку, а када се охладе и из њих исцеди вода, стављају се у кесе. То се сматра најједноставнијом зимницом за припрему.

pijaca
пијаца / Извор: Профимедиа

Исплатива шарена салата

Туршија и шарена салата су међу најјефтинијом и најмање захтевном зимницом. За припрему шарене салате потребно је четири килограма купуса чија цена је 30 динара за килограм, затим два кг краставчића по цени од 100 динара, два кг паприка чија цена је 60 динара (јер не мора да буде врхунски квалитет као за ајвар), два кг шаргарепе по 40 динара и исто толико зеленог парадајза чија цена је 50 динара. Када се сабере, поврће не кошта више од 700 динара, а од те количине добије се 15 тегли.

Мања потражња

Продавци се на пијацама углавном жале на потражњу која је доста мања у односу на раније године.

- Не купује се више на велико у џаковима као што је то било пре. Задовољна сам како је родило ове године, али нема ко да купи - каже Ивањичанка која продаје на београдској пијаци.

Вештачка интелигенција и роботи узеће нам већину послова, али то је заправо ДОБРА ВЕСТ (ВИДЕО)

Вештачка интелигенција и роботи узеће нам већину послова, али то је заправо ДОБРА ВЕСТ (ВИДЕО)

Већина богаташа ШТЕДИ СВОЈЕ МИЛИОНЕ у швајцарским банкама, а ЕВО И ЗАШТО

Већина богаташа ШТЕДИ СВОЈЕ МИЛИОНЕ у швајцарским банкама, а ЕВО И ЗАШТО

НОВИ МИСТЕРИОЗНИ ИГРАЧИ У ТРЦИ ЗА КРАШ! Српски бизнисмен и браћа Пивац више нису сами у игри

НОВИ МИСТЕРИОЗНИ ИГРАЧИ У ТРЦИ ЗА КРАШ! Српски бизнисмен и браћа Пивац више нису сами у игри

Цене на пијацама

  • Парадајз   30 - 80 динара по килограму
  • Паприка   50-100 динара по килограму
  • Купус   50-60 динара по килограму
  • Карфиол   60-70 динара по килограму
  • Цвекла   80 динара по килограму
  • Корнишони   40-60 динара по килограму
  • Јабука   40-100 динара по килограму
  • Шљива   60-70 динара по килограму
  • Грожђе   100 динара по килограму

КАКО ЈЕ НАСТАО ГАСТАРБАЈТЕР? Тог октобра 1968... (ВИДЕО)