Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦЕНЕ ПАРАДАЈЗА И ПАПРИКЕ СУ ПАПРЕНЕ: Да ли ће ове године прављење зимнице бити НАЈСКУПЉЕ ДО САД?

26.08.2021. 13:56
Пише:
Србија Данас/Блиц
Pijaca Kalenić
Пијаца Каленић / Извор: Профимедиа/илустрација

Много је поврћа уништено услед велике суше ове године

Парадајз, паприке, купус, крставац достижу дупло скупљу пијачану цену у односу на прошлу годину. Много је поврћа уништено услед велике суше ове године, а сада када је време за препемање зимнице, произвођачи и продавци упозоравају да ће цене расти.

СТИЖЕ ЈОШ 20 ЕВРА ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ! Детаљан водич како да се пријавите, ево када добијате новац!

СТИЖЕ ЈОШ 20 ЕВРА ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ! Детаљан водич како да се пријавите, ево када добијате новац!

Данас НОВА ИСПЛАТА државне помоћи: Уколико спадате у ову групу, ПРОВЕРИТЕ ВАШ РАЧУН у банци!

Данас НОВА ИСПЛАТА државне помоћи: Уколико спадате у ову групу, ПРОВЕРИТЕ ВАШ РАЧУН у банци!

СРБИ ПОЛУДЕЛИ ЗА ОВИМ НАЧИНОМ ЗАРАДЕ! Уложите мало, а добијате и до 1.000 евра месечно

СРБИ ПОЛУДЕЛИ ЗА ОВИМ НАЧИНОМ ЗАРАДЕ! Уложите мало, а добијате и до 1.000 евра месечно

Како објашњавају произвођачи велике суше, високе температуре и временске непогоде довели су до тога да род подбаци, тако да услед недостатка робе цене су скупље, а како се приближава јесен и припрема зимнице, цене ће и даље да "скачу".

- Знате шта, не може више да се зараде паре да би се роба бацала, наручује се мање него што се може продати, да би се остало у послу. Јер произвођачи изузетно добро прате снабдевање тржишта и према томе нивелишу цене. Ако је превише робе на тржишту - они максимално спуштају цене и хватају нас у залихама које смо скупље платили и ту губимо. Ако дижу цене, немају обзира ни према нама, ни према муштеријама, дижу дневно и по 20, 30 динара. Немају душе - објашњава Јован Суботић са Кванташа.

Додаје која је врста парађза набоља за кување, а када је најбољи квалитет паприке за прављење ајвара.

Најбољи квалитет паприке за прављење ајвара је од 5. септембра када је прва берба

- Паприка је 90 динара, а црвена још није за куповину, а на београдским пијацама цена паприке је око 180 динара килограм. Црвена ће бити за петнеаст дана. 0д 5.09. до 20.09. је најбоље купити паприку за ајвар - тад је прва берба и ако мислите да правите ајвар, савет домаћицама, тада је најквалитетнија паприка, цене после расту све више и више, а квалитет је све гори - додаје Суботић.

"Шљивар" је најбољи за кување, а најквалитетнија врста парадајза јесте "Воловско срце"

- Данашња продајна цена парадајза на велико је 120 динара, а на Бајлонијевој пијаци је од 150 до 250 динара. Ова цена је доста натегнута, превисока је. Шљивара односно оног индрустријског тренутно нема, а он једини може да спусти цену и он је за кување, а и он ће бити од 50 до 60 динара најмање. Воловско срце је скупо јер је квалитетно. Али, за кување парадајза, опет савет домаћицама, најбољи је шљивар - објашњава Јован са Кванаташа.

Хоће ли бити купуса за кисељење

- Питање је колико ће бити и купуса за кисељење, убила га је суша, енормно су мале главице, род је подбацио, прошле године било је око 35 динара. Данашња цена купуса на Кванташу је од 70/80 динара, док је тренутно на Бајлонијевој пијаци 120 и цену ће држати око 100 динара, а кад се буде киселио цена може ићи само горе - наводе произвођачи поврћа из Лесковца.

Они објашњавају да ће све поскупети, јер су екстремни услови због суше, кромпир ће за Нову годину бити од 80 до 100 динара.

Компарација цена у односу на прошлу годину

Огромна је разлика у цени у односу на прошлу годину. Паприка је прошле године коштала 50, сада кошта 90 динара. Парадајз је у овом периоду од 40 до 50, а сад је 120 динара.

Роба из околине Крушевца је пропала, што због града, што због поплава, тамо је род 80% уништен. Кромпира ће бити у врло малим количинама, за месец дана ће бити 80динара, сада је око 40 динара.

Произвођачи са Кванташа где се купује на гајбе, односно на велико, објашњавају да је нормално да цене на пијацама у граду буду 50% скупље, јер како кажу, тамо продају на мало, на 200, 300грама, док плате све пијачне даџбина, питају се шта њима остаје.

Цена краставаца је 80 динара на Кванташу, а на Бајлонијовој је 120 дин. Љута паприка је око 10 динара комад, а кропмир од 40 до 50 динара на Кванташу, кромпир на Бајлонијевој пијаци је око 100 динара.

Производ Кванташ Бајлонијева пијаца

Паприка 90 динара 180 динара

Парадајз око 100 динара од 150 до 250 динара (зависи од врсте парадајза, јефтинији је Шљивар, знатно скупља врста парадајза је Воловско срце)

Краставац 80 динара 120 динара

Кромпир 40/50 динара 100 динара

Купус 70/80 120 динара

Цена домаће тегле ајвара на Бајлонијевој пијаци је 700 динара, па сада, драге домаћице, процените, колико је скупље или јефтиније правити свој ајвар.