Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У Србији влада ПОМАМА ЗА ОВИМ РАДНИЦИМА, а можете зарадити преко 100.000 МЕСЕЧНО

23.07.2018. 06:57
Пише:
Србија Данас/Блиц
ljudi
људи / Извор: Профимедиа/илустрација

Само се потрудите

Конобари и кувари постали су најтраженија занимања тамо где угоститељство у Србији остварује и највеће приходе: у Београду, Новом Саду и на Златибору, но и остатак земље бори се да дође до ове радне снаге.

Нема локала у овим местима на којима не пише да се тражи конобар или кувар. Разлог је јасан: наши радници попунили су празна радна места на приморју Црне Горе и Хрватске, а многи одлазе и на речне и прекоокеанске бродове.

Konobar
Конобар / Извор: Профимедиа/илустрација

- Имам утисак да нико неће да ради. Махом унајмљујемо неквалификовану радну снагу коју обучавамо око 6 месеци, а поједине, морам да кажем, учимо и основном кућном васпитању. Драстично је пао и приход у угоститељству, око 5 одсто локала и ресторана у Новом Саду добро послује, остали или животаре или су у минусу. Ако се овако настави са недостатком радника и прихода, очекујем да ћемо остати без половине ресторана у Београду и Новом Саду – каже Драган Станојевић власник једне посластичарнице и члан Управног одбора Удружења угоститеља Новог Сада.

Плате конобара у поемнутим местима крећу се од 30.000 до 50.000 динара, уз то треба додати и бакшиш који зна да буде већи од плате, али ако сте запослени у популарним локалима, где је по правилу и најтеже радити. Према подацима удружења угоститеља, у сваком од 1.600 кафића у Новом Саду фали један или 2 радника, а сваки од 400 ресторана тражи по једног кувара.

Бројке у Београду множе се од 3 до 4 пута, па уи нашој престоници посао би могло да нађе око 1.000 кувара и помоћних кувара, те око 3.000 конобара.

Уочи летње сезоне на Златибору, овдашња туристичка привреда копа рукама и ногама како би кадровски попунила персонал.

УНОСАН ПОСАО: Зарада од зимнице ВИШЕСТРУКО већа него од продаје СВЕЖЕГ воћа и поврћа

- Малтене, по целој земљи смо послали огласе да тражимо конобаре и куваре, али слаба вајда, просто их нема на тржишту. Проблем је што деца не желе да уче угоститељску школу, а проверени конобари током лета одлазе да раде на црногорско приморје где су боље плаћени – прича Војкан Јанић, директор једног хотела на Златибору.