Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ево шта НОВИ НЕМАЧКИ ЗАКОН значи за раднике из Србије: За старије од 45 година важе ПОСЕБНА ПРАВИЛА

09.06.2019. 09:04
Пише:
Србија Данас/Дојче веле
Radnici
Радници / Извор: Профимедиа/илустрација

Немачки Бундестаг прихватио је закон који регулише усељавање стручне радне снаге из земаља ван ЕУ - дакле и Србије.

Но, до које мере се то тиче грађана западног Балкана за које су и до сада важила посебна правила?

Парламент је у петак усвојио пакет закона који се односе на миграције. Око дела законског пакета који се односи на усељавање стручне радне снаге из земаља ван ЕУ владала је мање-више слога међу посланичким клубовима у Бундестагу.

КОМШИЈЕ ГРАДЕ НУКЛЕАРКУ: И Србија жели удео у пројекту?

КОМШИЈЕ ГРАДЕ НУКЛЕАРКУ: И Србија жели удео у пројекту?

Од сутра ВЕЛИКА НОВИНА за грађане који ваде нова документа! Ево и каква је ситуација са ПАСОШИМА

Од сутра ВЕЛИКА НОВИНА за грађане који ваде нова документа! Ево и каква је ситуација са ПАСОШИМА

ДОГОВОР ВЕКА СА РУСИМА На јесен почиње гасификација Републике Српске

ДОГОВОР ВЕКА СА РУСИМА На јесен почиње гасификација Републике Српске

Нови закон се не односи само на врхунске стручњаке него за све оне који пронађу запослење "које одговара њиховој квалификацији". И то за сва занимања, а не само за она које немачка Агенција за запошљавање прогласи дефицитарним, као што је то био случај и до сада.

Велика новост је и да ће онима са стручном квалификацијом бити омогућено и да пре самог запослења дођу у Немачку како би овде тражили посао. Тај боравак је ограничен на шест месеци, а услов је да се особа може сама издржавати.

Највећа новост, и то је, како пишу немачки медији, и највећа победа социјалдемократа који су упркос отпору демохришћана успели да се изборе за то да немачки послодавац више не мора доказивати да на ЕУ тржишту није успео да пронађе адекватну радну снагу.

Radnik
Радник / Извор: Профимедиа

Закон предвиђа и "лакше и небирократскије" признавање страних стручних диплома и сведочанстава. То би се, између осталог, постигло тако да се споје процеси издавања визе и признавања стручне дипломе.

Посебна правила ће важити за усељенике старије од 45 година. Они ће добити дозволу једино у случају да им радни уговор гарантује зараду од најмање 3.700 евра бруто како у старости не би пали на терет државе због премалих пензија. Ту се долази до неуралгичне тачке која је и до сада кочила бржи прилив стручњака на немачко тржиште рада.

Уско грло процеса су до сада била немачка конзуларна представништва у којима су кандидати за исељавање месецима, а неретко и годинама чекали на термин за издавање визе за Немачку. И то упркос свим потребним документима.

- Од свих закона из овог пакета, Закон о усељавању стручне радне снаге је за мене најважнији и најнужнији. Но, да би он показао свој учинак, дуга чекања за визу морају бити скраћена - рекао је у Бундестагу немачки министар унутрашњих послова и један од идејних твораца новог мигрантског пакета Хорст Зехофер.

Проблем није нов, а све досадашње мере Министарства спољних послова, попут повећања броја особља, којима је требало да се ублажи катастрофално стање у конзулатима на западном Балкану, нису уродиле плодом.

И Шејла Војић из пројекта "Фаире Мобилитат" Немачког савеза синдиката (ДГБ) који помаже новим усељеницама да се снађу на немачком тржишту рада, сведочи о 18-месечним чекањима на визу у земљама западног Балкана.

Она се осврнула и на неке разлике у новодонесеном закону о усељавању, који се по својој дефиницији односи и на грађане западног Балкана, и такозваном правилу о западном Балкану. Ово правило је на снази од почетка 2016. године и требало би да буде укинуто до краја 2019, а донесено је након проглашења земаља западног Балкана "земљама сигурног порекла" што је практично искључило могућност стицања политичког азила за становнике ових земаља.

- Побољшање новог закона о усељавању стручњака у поређењу с правилом о западном Балкану је пре свега у делу који се односи на доказ послодавца да није пронашао адекватног радника у ЕУ. Са новим законом ово правило, које важи када је у питању правило о западном Балкану, отпада - каже Војић.

radnik
радник / Извор: Профимедиа/илустрација

 Ипак, и код једног и код другог поступка ДГБ види опасност зависности од послодавца.

- Радна дозвола у оквиру правила о западном Балкану је везана уз одређено радно место и одређеног послодавца. Искуства су показала да радници због ове зависности често не захтевају остварење својих права и страхују од отказа - каже Војић.

Правилом о западном Балкану за издавање радне визе услов није била стручна квалификација или високошколска диплома, што је код новог закона о усељавању стручњака случај.

Поставља се питање да ли ће се нови закон о усељавању радника из земаља ван ЕУ и правило о западном Балкану допуњавати. Правило о Балкану је засад ограничено до краја ове године.

Фејсбук доноси новости за више од ДВЕ МИЛИЈАРДЕ КОРИСНИКА: КРИПТОВАЛУТА стиже до краја јуна!

Фејсбук доноси новости за више од ДВЕ МИЛИЈАРДЕ КОРИСНИКА: КРИПТОВАЛУТА стиже до краја јуна!

НАСЛЕДНИЦА МЕРКЕЛОВЕ УЦЕЊУЈЕ РУСИЈУ: Тражи НЕМОГУЋЕ од Путина, заузврат нуди УКИДАЊЕ СРАМНИХ САНКЦИЈА

НАСЛЕДНИЦА МЕРКЕЛОВЕ УЦЕЊУЈЕ РУСИЈУ: Тражи НЕМОГУЋЕ од Путина, заузврат нуди УКИДАЊЕ СРАМНИХ САНКЦИЈА

УПОЗОРЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ! НЕ ЈАВЉАЈТЕ СЕ НА ОВАЈ БРОЈ: Новац се скида одмах са картице!

УПОЗОРЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ! НЕ ЈАВЉАЈТЕ СЕ НА ОВАЈ БРОЈ: Новац се скида одмах са картице!

Нови закон о усељавању би по свој прилици, требало да ступи на снагу почетком 2020. У немачком Министарству за рад нису конкретно могли да одговоре на питање да ли ће ли правило о западном Балкану остати на снази након 2019. године.

Правило о западном Балкану тренутно пролази кроз процес евалуације. Коначни извештај се очекује крајем ове године. Одлука ће бити донета тек након завршног извештаја.